Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve

Sâmbătă, 26 februarie 2022, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a avut loc o nouă întâlnire cu persoanele văduve.

Din cauza numărului semnificativ de persoane întâlnirea nu a mai avut loc în Aula magna a centrului, ci în sala de mese, special amenajată pentru desfășurarea unor astfel de evenimente.

Primul care ne-a întâmpinat și ne-a salutat a fost chiar coordonatorului centrului și al Oficiului pentru Pastorația Familiei, pr. Felician Tiba. L-a avut alături pe pr. Mihai Roca, directorul Oficiului pentru Cateheză, care a avut misiunea de a ne introduce în lumea omului care gândește și acționează liber, fără temeri, fără a se lăsa supus, dar care acționează în deplină conștiință că e dependent doar de Dumnezeu și membru al Bisericii.

Folosindu-se de textul evangheliei din duminica trecută (Lc 6, 27-38), părintele ne-a îndemnat să ne asumăm modul de a acționa specific lui Isus. "Vouă, care mă ascultați, vă spun..." (Lc 6,27). A asculta de Isus înseamnă a te elibera de frustrări, de resentimente, de ură, de invidie... și a fi un om liber.

A urmat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Felician Tiba, Liturghie la care ne-a invitat să ne rugăm pentru luminarea minții factorilor de decizie în ceea ce privește războiul din Ucraina, dar ne-am rugat și pentru soții sau soțiile decedate, fiind o întâlnire cu persoanele văduve.

Folosindu-se de textul evangheliei, pr. Felician ne-a îndemnat să avem curajul de a deveni copii, nu în sens fizic, pentru că e imposibil, ci în sens spiritual.

"Un copil are încredere, nu face calcule, iubește necondiționat și e mereu dependent de cineva, mai ales de părinți. Și noi suntem dependenți unii de alții, dar mai ales suntem dependenți de Dumnezeu", spunea părintele.

După prânz, din rațiuni de respect față de situația din Ucraina, s-a renunțat de comun acord la momentul de recreere și s-a trecut la următoarea și ultima conferință, susținută chiar de pr. Felician, numită sugestiv: "O Biserică alături de om".

Am învățat că noi nu suntem o insulă, că depindem de Dumnezeu care ne-a creat, de înaintași noștri, cărora le datorăm nu doar viața, ci și credința și modul nostru de a fi. Ca persoane văduve avem un loc privilegiat în Biserică, și anume, oficiul "rugăciunii", al disponibilității noastre față de voința lui Dumnezeu, îngrijind de biserică (clădire) și prin aportul nostru, făcând să crească Biserica (Trupul mistic al lui Cristos).

A fost o zi frumoasă, intensă, cu multe lucruri profunde, dar mai ales cu bucuria că cineva se preocupă de noi, că ne scoate din casă, că ne vrea împreună, că ne valorifică și că ne amintește că niciodată nu suntem și nu vom fi singure, deși în realitate suntem persoane văduve.

Maria, "văduva" de după moartea Sfântului Iosif, să fie pentru noi însoțitoare spre Fiul ei, Isus.

Clara Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 februarie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve


 

lecturi: 1136.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat