Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii de la Mediterana. Cardinalul Hollerich (episcopii din UE): "Toți avem visul comun al păcii"

de M. Chiara Biagioni

"Merită să ne punem în jurul unei mese, să vorbim și să intrăm în dialog. Este adevărat că suntem foarte diferiți. Venim din țări diferite. Dar toți avem un vis comun pentru Mediterana, un vis de pace și de prosperitate. Pentru aceasta trebuie să lucrăm toți împreună". Cu aceste cuvinte, cardinalul Jean-Claude Hollerich, arhiepiscop de Luxemburg și președinte al Comisiei Episcopatelor din UE (COMECE), trasează la agenția SIR un bilanț al întâlnirii episcopilor și primarilor de la Mediterana la Florența. "Cetățenia - spune cardinalul - este o temă foarte importantă pentru că toți suntem cetățeni. Orașele noastre au o mare complexitate și o mare diversitate, dar din aceste diversități și complexități se poate naște ceva nou și pozitiv".

Ce strigă popoarele de la Mediterana?

Eu cred că nu trebuie uitat strigătul săracilor pentru că dacă sunt în desfășurare schimbări, pentru ei nu s-a schimbat nimic. Acești oameni se află în situații în care se pierde speranța. Avem adevărate lagăre în Libia. Locuri teribile de suferință și insultare a demnității umane. Dacă nu-i punem pe cei mai slabi în centrul conversațiilor noastre, nu vom reuși să construim o Mediterană și o Europă de pace. Există și o sărăcie răspândită în țările care au ieșire la Marea Mediterană. Există Africa aflată în spate, cu toate problemele sale, de la schimbarea climatică la conflictele aflate în desfășurare. Există mari provocări și aceste provocări cer ca noi să ne punem în jurul unei mese și să discutăm împreună. Dacă nu facem asta, avem un viitor asemănător cu cel al Ucrainei și Rusiei.

Dar Uniunea Europeană, Europa bogată din nord, este la înălțimea acestor provocări?

Mi-aș putea imagina ca să se facă mai mult, pentru că Europa nu a pierdut numai credința. Uneori a pierdut și acest simț al solidarității. Dar îi văd, de exemplu, pe tineri. Ei au valori foarte înalte și vor să fie solidari cu lumea care suferă. Cred că a venit timpul pentru toți oamenii de bunăvoință, catolici, creștini, ortodocși, evanghelici, dar și musulmani, evrei, să ne punem împreună și să colaborăm pentru binele comun.

Europa s-a întors la un război în inima continentului. Cum a fost posibil să se ajungă la acest punct?

Este posibil, din nefericire. Dar trebuie să facem totul, dar spun într-adevăr totul, să facem toate eforturile posibile pentru a ne întoarce la negocieri, pentru a ne întoarce la o dezescaladarea violenței. Războiul nu dă niciodată soluții. Creează numai probleme noi. În război oamenii mor și acest lucru este teribil. Mă face într-adevăr foarte trist toate acestea. Mă gândesc la catolicii noștri, la tot poporul ucrainean care suferă. Mă gândesc îndeosebi la toți tinerii, la soldații care trebuie să ucidă și la cei care sunt uciși. Aceasta este o dezumanizare.

După criza războiului urmează drept consecință tragică urgența refugiați. Cum să ne pregătim pentru această realitate?

Toți trebuie să facem un efort. Eu m-am gândit că am încă două camere în casa mea care nu sunt ocupate și le voi da cu plăcere pentru refugiați. Trebuie să deschidem ușile caselor noastre și cred că noi episcopii trebuie să dăm exemplu cei dintâi. A fi solidari înseamnă a fi gata să fim interpelați de suferința popoarelor.

Ce timp a venit astăzi în Europa?

Este timpul de a vedea fragilitatea ființei umane. Și de a recunoaște că păcatul există. Acesta este păcatul. Uneori noi în Biserica Catolică, am vorbit despre păcat pentru multe lucruri mici. Dar acesta este adevăratul păcat unde moartea este rezultatul final. Arată că noi toți trebuie să ne convertim la umanitatea pe care Cristos a trăit-o. Trebuie să-l urmăm pe Isus, să încercăm să trăim Evanghelia.

În acest timp așa de dificil și întunecat, există speranță?

Dacă, pentru că dacă Cristos a înviat din morți, atunci există speranță. Dar speranța trece prin durere și moarte. Nu este ceva ușor.

(După agenția SIR, 26 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 297.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat