Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare circulară

Împreună pentru pace!

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși,

Situația alarmantă din Ucraina ne îndurerează și ne îngrijorează pe toți. Eforturile diplomatice și tensiunile de la granița dintre cele două țări, pe care le-am urmărit cu atâta îngrijorare în ultimele săptămâni, s-au transformat acum într-un război deschis, care seamănă suferință și neliniște în atâtea vieți.

În aceste momente de grea încercare pentru poporul ucrainean, nu putem rămâne indiferenți și nici nu putem cădea pradă ideii că nu putem face nimic. Papa Francisc ne-a amintit săptămâna aceasta, la Audiența generală de miercuri, 23 februarie 2022, că "la nebunia diabolică a violenței se răspunde cu armele lui Dumnezeu, cu rugăciunea și postul". Într-adevăr, ca și creștini, ne încredem în puterea și eficiența rugăciunii și înălțăm spre ceruri rugi fierbinți, cerând ca Domnul, cu puterea Duhului Sfânt, să lucreze "în adâncul inimilor, pentru ca dușmanii să-și vorbească, adversarii să-și strângă mâna și popoarele să trăiască în armonie" (Rugăciunea Euharistică "Pentru Reconciliere", II).

Încrezători în forța rugăciunii și în milostivirea Tatălui ceresc, îi invităm pe toți credincioșii să se unească în rugăciune împreună cu păstorii lor și cu toate persoanele consacrate din dieceza noastră, pentru a cere darul păcii în Ucraina și în lumea întreagă.

În mod special, urmând chemarea Sfântului Părinte Papa Francisc, să ne unim rugăciunile în ziua de miercuri, 2 martie, când Biserica Romano-Catolică marchează începutul Postului Mare. Astfel, în toate parohiile și comunitățile religioase din Dieceza de Iași, să fie organizate, în această zi, alături de Sfintele Liturghii și Calea Sfintei Cruci, diferite momente de rugăciune comunitară, cum ar fi: adorație euharistică, Coronița Divinei Milostiviri, Rozariu complet.

În zilele feriale, mai ales în timpul Postului Mare, recomandăm preoților să aleagă și Rugăciunea euharistică "Pentru Reconciliere".

La Sfintele Liturghii, în cadrul Rugăciunii credincioșilor, să fie formulată o intenție specială pentru pace, identică sau asemănătoare celei de mai jos:

Te rugăm, Doamne, pentru Ucraina și pentru toate țările lovite de orori și suferințe: Fiul tău, care a învins orice dușmănie cu sângele său, să ne înrădăcineze inimile în iubire, iar Duhul Sfânt, Domnul comuniunii, să ne transforme pe toți în instrumente ale păcii și înfăptuitori ai dreptății.

De asemenea, în special la sfârșitul Sfintelor Liturghii de duminică, 27 februarie, după binecuvântarea finală, să fie rostită următoarea rugăciune, care este inspirată din rugăciunea pentru pace a Sfântului Ioan Paul al II-lea:

Doamne al părinților noștri, mare și milostiv, Stăpânul păcii și al vieții, Tatăl tuturor, tu ai doar gânduri de pace și nu de suferință, condamni războaiele și înjosești mândria celor violenți.

Tu l-ai trimis pe Fiul tău Isus Cristos pentru a vesti pacea celor de aproape și de departe, pentru a aduna laolaltă într-o singură familie oamenii de orice neam și rasă.

Ascultă strigătul unanim al fiilor tăi și rugăciunea sinceră a întregii umanități: nu mai vrem război, aventură fără întoarcere; nu mai vrem război, spirală de durere și violență; pune capăt războiului din Ucraina care îți amenință făpturile din cer, de pe pământ și din mare!

În unire cu Sfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus, te implorăm: schimbă inimile celor responsabili cu destinele popoarelor, oprește logica represaliilor și a răzbunării, inspiră prin Duhul tău soluții noi, gesturi generoase și onorabile, spații de dialog și de așteptare răbdătoare, mai rodnice decât orice ultimatum al războiului! Dă timpurilor noastre pacea ta! Să nu mai fie niciodată război! Amin.

Tatăl nostru..., Bucură-te, Marie..., Slavă Tatălui...

Rugăciunea, postul și faptele noastre de caritate să fie un semn de apropiere și solidaritate față de toți aceia care suferă din cauza războiului, dar și de comunitatea ucraineană prezentă pe teritoriul Diecezei de Iași. În viitorul apropiat, în colaborare cu celelalte dieceze și cu instituțiile de caritate, vom organiza și o colectă pentru a veni în ajutorul celor care se află în dificultate din cauza situației din Ucraina.

Împreună cu Papa Francisc și cu întreaga Biserică, o invocăm cu credință pe Sfânta Fecioară Maria, Regina păcii, "să ferească lumea de nebunia războiului".

Vă însoțim pe toți cu rugăciunea și binecuvântarea noastră,

Iași, 25 februarie 2022

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

✠ Petru Sescu
episcop auxiliar


 

lecturi: 2528.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat