Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Petru Sescu în Austria și Germania

În perioada 10-21 februarie 2022, PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași și vicar general, însoțit de pr. Egidiu Condac, econom diecezan, și de pr. Sorin Brandiu, paroh la Parohia "Fericitul Ieremia" din Roman, a efectuat o vizită în Austria și Germania.

Această vizită a cuprins trei popasuri. Primul a fost în Dieceza de Feldkirch, în Austria, într-o regiune deosebit de pitorească, la granița cu Elveția și Liechtenstein, străjuită de fosta abație întemeiată de episcopul Gebhard de Konstanz în anul 983, cinstit și astăzi ca patron al Diecezei de Feldkirch. Aici delegația de la Iași a fost întâmpinată cu bucurie de episcopul Diecezei de Feldkirch, Mons. Benno Elbs, care și-a exprimat recunoștința față de generozitatea Diecezei de Iași, care, mai întâi prin episcopul Petru Gherghel și apoi prin episcopul Iosif Păuleț, a făcut posibilă o colaborare strânsă pe plan pastoral, trimițând preoți români pentru a sluji în comunitățile din această regiune austriacă, astăzi activând acolo 11 preoți.

Al doilea popas a fost în Dieceza de Münster din Germania, dieceză parteneră începând cu anul 1990. Un prim moment aici a fost celebrarea jubileului de 90 de ani de viață al părintelui Franz Lutum, un vechi prieten dedicat operelor social-caritative, care s-a angajat neobosit în proiecte de sprijin pentru Asociația Caritas Iași, motivând credincioșii din Parohia "Duhul Sfânt" din Emsdetten, unde a activat ca paroh peste 30 de ani. Episcopul Petru Sescu i-a mulțumit pentru toată susținerea și implicarea care continuă încă prin dedicarea acestui energic păstor, în ciuda vârstei sale înaintate, entuziasmându-i prin implicarea sa neobosită nu numai pe credincioșii din această parohie, ci și pe mulți alții din împrejurimi, care contribuie financiar, material și prin voluntariat.

În după-amiaza zilei de 16 februarie, delegația din Iași a ajuns la Episcopia de Münster, fiind întâmpinată de episcopul auxiliar, Mons. Stefan Zekorn, responsabil cu activitatea misionară în dieceză. Cei doi prelați au avut ocazia să cunoască mai bine realitățile celor două Biserici locale, aflate de peste 2000 de kilometri distanță, dar care sunt parte din aceeași Biserică. A fost accentuată de ambele părți dorința de a intensifica legătura de comuniune pastorală și social-caritativă, prin proiecte comune, și de ajutor reciproc, prin continuarea schimburilor de experiență între păstori, fiind deja patru preoți din dieceza noastră care activează în această regiune, dar și prin alte proiecte de susținere la nivel administrativ și caritativ, existând și o bună colaborare între asociațiile Caritas Iași și Caritas Münster.

Ultimul popas înainte de revenirea în țară a fost din nou în Austria, de data aceasta în Dieceza de Graz-Seckau. În acest centru istoric, ce datează din secolul al XII-lea, care este și capitala provinciei Steiermark, timp de două zile episcopul auxiliar Petru Sescu, împreună cu cei doi preoți care l-au însoțit, a avut ocazia să-i întâlnească pe preoții care provin din Dieceza de Iași, acum activând în această dieceză austriacă. Părintele Claudiu Budău, responsabil în cadrul Curiei episcopale din Graz cu preoții proveniți din diaspora, a coordonat întâlnirile cu vicarul judecătoresc, dr. Gerhard Hörting, inițiatorul parteneriatului cu Dieceza de Iași, și cu vicarul general, Mons. Erich Linhardt. Discuțiile purtate cu cei doi prelați s-au orientat asupra descoperirii valorilor comune dintre cele două dieceze, dar și spre necesitățile specifice care ar putea fi acoperite prin schimbul de valori prin care fiecare dieceză ar putea să contribuie în favoarea celeilalte.

Purtând în inimă experiențele fraterne din cele trei comunități din lumea germană, delegația din Iași a revenit îmbogățită de mărturiile de viață creștină și sacerdotală care fac mereu Biserica lui Cristos vie, prin toți aceia care duc vestea cea bună mai departe, "la timp potrivit și la timp nepotrivit" (2Tim 4,2).

Pr. Egidiu Condac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-21 februarie: Vizită pastorală a PS Petru Sescu în Austria și Germania


 

lecturi: 1690.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat