Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu arhiepiscopul Fisichella despre pregătirea Anului Sfânt 2025

Un timp pentru a reconstrui speranța

de Nicola Gori

A reconstrui speranța după ani de pandemie, de criză economică și socială. Mai ales, a privi la Cristos și a ne converti punând în practică evanghelia sa. Sunt câteva din obiectivele pentru Anul Sfânt care se va celebra în 2025. Papa Francisc le-a indicat într-o scrisoare trimisă în zilele trecute arhiepiscopului Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care aprofundează conținuturile ei în acest interviu la "L'Osservatore Romano".

În scrisoarea pontifului se face referință la o mare "simfonie" de rugăciune de celebrat în 2024, ca pregătire a Jubileului. Cum se concretizează?

Papa afirmă că este dorința sa ca pregătirea mai imediată pentru Jubileul anului 2025 să fie precedată de un intens timp de rugăciune. Indică și în ce mod: a recupera dorința de a sta în prezența Domnului, de a-l asculta și de a-l lăuda. Cred că acesta este punctul fundamental, pentru că răspunde și la o pare provocare pe care o trăim în cultura contemporană, care este aceea de a ne pune tot mai mult pe noi înșine în centru și de a-l îndepărta pe Dumnezeu. Acest an de rugăciune va trebuie să pregătească pentru Jubileul care, să nu uităm, este un profund moment de spiritualitate, de convertire, de rugăciune.

Din păcate, Covid-19 este încă prezent și ne va însoți nu știm pentru cât timp de-a lungul drumului care ne desparte de Jubileu. Cât va influența în pregătirea lui?

Cred că este experiență obișnuită. Pandemia a făcut să atingem cu mâna și să descoperim ceva ce uitasem, adică fragilitatea omului. Omul este delicat și în manieră neașteptată a conștientizat asta din nou. Suntem o mașină perfectă, care nu este numai trup, pentru că simțim în noi o prezență și mai puternică adică spiritul, sufletul. Știm că există ceva dincolo. Pe de altă parte suntem înconjurați de o tendință culturală care îl pune pe om cu un sentiment de atotputernicie. Poate să facă totul și nu se va întâmpla nimic niciodată și, în schimb, nu este așa. Pandemia ne-a arătat în manieră neașteptată fragilitatea noastră. Așadar, papa vine să ne spună: iată am experimentat asta, însă acum găsim forța interioară care este în noi, care este darul Duhului, pentru a relua drumul. Speranța este forța care este în noi pentru a privi la viitor și pentru a acționa concret.

Care este moștenirea Anului Sfânt al Milostivirii desfășurat de la 29 noiembrie 2015 la 20 noiembrie 2016?

Jubileul Extraordinar al Milostivirii a făcut ca întreaga Biserică și fiecare credincios să trăiască experiența certitudinii apropierii lui Dumnezeu. A permis să se înțeleagă și mai profund ce înseamnă faptul că Dumnezeu iubește mereu, în fiecare caz, și împotriva oricărei așteptări. Mereu și peste tot prezența lui Dumnezeu și iubirea sa vin în întâmpinare. Acest lucru devine în mod clar o moștenire de care trebuie să ținem cont în Jubileul ordinar care se celebrează la fiecare 25 de ani. Așadar, de la Anul Sfânt 2000 pe care Ioan Paul al II-lea a voit să-l numească "Marele Jubileu", pentru că introducea Biserica în al treilea mileniu al istoriei sale, cu etapa experienței milostivirii lui Dumnezeu, se ajunge acum la Jubileul 2025, încărcați cu o tradiție care îi face pe credincioși să întâlnească încă o dată lumea în care se află, lumea contemporană lor. Așadar, împărtășire a proiectelor bucuriei, speranței, pentru că împreună se împărtășește și suferința, limita și fragilitatea.

În Anul Sfânt 2025 va fi și atenția față de tutelarea binelui comun, așa cum este indicat de pontif?

Consider că scrisoarea papei stimulează mult la înțelegerea cât de mult Jubileul trebuie să fie impregnat și de aceste tematici. Să nu uităm că încă o dată sunt exigența de a-l aminti pe om lui însuși, în propria interioritate, pentru a-l face să descopere fie prezența lui Dumnezeu, fie prezența creației. Luând în considerare responsabilitatea față de creație pe care omul o are tocmai în numele lui Dumnezeu, pentru că i-a fost încredințată. Asta se va putea traduce și în multe alte experiențe. Nu este numai contemplarea frumuseții creației. Nu este numai o tensiune față de menținerea ordinii creației, ci este și găsirea formelor. Ne gândim la obligația de a recicla totul: de la energie la gunoaie. Un discurs care aparține în acest moment istoric care are nevoie de soluții reale imediate și care duc în mod inevitabil la conservarea creației.

Cum ați primit alegerea Papei Francisc de a încredința consiliului pontifical condus de dumneavoastră organizarea Jubileului?

Învățătura zilnică a Papei Francisc este sub ochii tuturor și este aceea a primatului evanghelizării. Papa a voit să încredințeze acestui dicaster Jubileul pentru că este o angajare de evanghelizare. Anul Sfânt se impune ca una din multele exprimări de evanghelizare pe care încă o dată Biserică și-o însușește, pentru că știe că aparține acelei porunci pe care Isus i-a dat-o de a merge în toată lumea pentru a duce evanghelia sa. Iată, în acest caz devine evanghelie a speranței. Evanghelizarea îmbracă această dimensiune specială la care adesea nu ne gândim. Speranța pentru viitor, dar să nu uităm, și speranța acelei vieți veșnice care este particularitatea credinței noastre. A privi la acea întâlnire a Domnului care vine spre noi în manieră complet diferită de aceea care poate să fie însoțită de cultura de moarte și să fie depășită cu cultura speranței. Din această perspectivă, dicasterul trebuie să corespundă pe deplin dorințelor Papei Francisc. Între altele trebuie să ne pregătim cu mare responsabilitate, nu este mult timp. Nu putem să credem că marea muncă de pregătire pentru Anul Sfânt este numai să ne ocupăm de infrastructurile care sunt necesare pentru ca Roma să fie primitoare. Așadar, trebuie să așteptăm indicațiile papei pe care ni le va da, pentru că adevărata referință pentru Jubileu va trebui să fie bula de convocare, în care vor fi conținute diferitele elemente, instrumente, particularități care vor face Anul Sfânt 2025 un adevărat Jubileu în istoria Bisericii.

* * *

Un logo pentru Jubileu. Concursul deschis pentru toți

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a demarat de marți, 22 februarie 2022, concursul - deschis pentru toți - pentru realizarea logoului oficial al Jubileului 2025. Informațiile sunt disponibile pe situl iubilaeum2025.va/it/logo unde, în scurt timp va fi posibilă încărcarea fișierului digital al propriei opere. Motoul "pelerini ai speranței" este prima inspirație pentru cei care - până la 20 mai - vor vrea să participe la concurs. Pentru Anul Sfânt 2000 a fost ales logoul realizat de Emanuela Rochi, 22 de ani, studentă a Institutului de artă.

(După L'Osservatore Romano, 22 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 312.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat