Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Missio canonica 2022-2023 pentru profesorii de religie

75 de profesori de religie au primit "missio canonica" pentru predarea acestei materii în școlile din Dieceza de Iași pentru anul școlar 2022-2023. Întâlnirile, organizate de Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli, au avut loc în zilele de 31 ianuarie la Bacău, 5 februarie la Iași, 12 februarie la Onești și 19 februarie la Roman.

*

Bacău

Sâmbătă, 31 ianuarie 2022, în aula "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" a Decanatului de Bacău a avut loc ședința profesorilor de religie din Zona Bacău, în cadrul căreia s-a analizat activitatea învățământului școlar și, de asemenea, s-au propus noi activități.

Startul întâlnirii a fost dat prin participarea la Sfânta Liturghie concelebrată de pr. Isidor Dâscă, decan emerit, pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, pr. Lucian Adam, inspector școlar zona Bacău, și pr. Iulian Echert, responsabil cu pastorația copiilor la Bacău. Prin cuvântul de învățătură, părintele inspector Petru-Sebastian Tamaș a evidențiat rolul personajelor biblice care ar trebui să ne fie modele în împlinirea misiunii încredințate, care ne învață să ne trăim și să mărturisim credința în Isus, zi de zi, cu multă responsabilitate, jertfă, sacrificiu și bucurie.

După celebrare, după hrana primită la Sfânta Liturghie, activitatea s-a desfășurat cu toate regulile impuse de perioada pandemică, în sala "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș a transmis profesorilor din zona Bacău binecuvântarea Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, a Preasfințitului Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și mulțumiri pentru întreaga activitate didactică, pedagogică, curriculară și extracurriculară, apreciindu-le efortul și implicarea cu devotament, dăruire, disponibilitate în activitățile desfășurate într-o perioada cu noi provocări, pentru un cât mai bun demers al procesului instructiv-educativ religios.

S-au analizat activitățile desfășurate fizic și online după cum situația o cere, s-a vorbit despre materialele folosite, despre cursurile propuse, momentele de formare, concursurile, dar și despre diferite proiecte culturale, caritative, de voluntariat, sociale, cu impact local, județean, național sau internațional.

Fiecare profesor a prezentat portofoliul personal cu activitatea desfășurată, s-a analizat-evaluat și i s-a înmânat documentul missio canonica, act care reprezintă acordul cultului pentru desfășurarea activităților de educație religioasă în școli.

Prof. Loredana Cojan

*

Iași

"Biserica noastră locală se îngrijește mereu de formarea și calificarea profesorilor de religie, pentru ca activitatea lor didactică și mărturia lor să fie ocazii reale de creștere culturală a elevilor, iar implicarea lor să fie constructivă și eficientă în realitatea școlară. Pentru împlinirea unui astfel de mandat, au nevoie de actele doveditoare ale pregătirii profesionale și de missio canonica" (Cartea sinodală, nr. 376).

Având în vedere aceste cerințe, la Centrul "Xaverianum" din Iași a avut loc sâmbătă, 5 februarie 2022, începând cu ora 10.00, întâlnirea profesorilor de religie romano-catolică din zona Iași în vederea primirii binecuvântării și conferirii missio canonica pentru anul școlar 2022-2023. La această întâlnire s-au prezentat 20 de cadre didactice din zona Iași (județele Iași, Suceava și Vaslui), profesori care predau disciplina religie, cultul romano-catolic și activează în parohiile din această parte a diecezei.

Întâlnirea a fost marcată de celebrarea Sfintei Liturghii în capela centrului. Comisia care a coordonat discuțiile și care a analizat portofoliile pregătite de profesori a fost coordonată de pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan.

Părintele inspector a fost moderatorul discuțiilor referitoare la activitatea didactică și educativă a profesorilor de religie, a mulțumit tuturor pentru activitatea depusă, pentru tot ceea ce fac în vederea educării creștine a copiilor și a adus la cunoștință ultimele noutăți care s-au conturat la ultima întâlnire a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli: olimpiada de religie cu toate fazele (locală, județeană și națională), concursul de eseuri pentru liceeni, concursul de desene pentru toate categoriile de elevi, inclusiv pentru preșcolari, revista "Educatorul creștin", pelerinajul absolvenților de liceu, celebrarea Zilei Educației Catolice. Discuțiile purtate au vizat aspectul constructiv al punctelor analizate, fiecare cadru didactic expunând situația specifică din școala sau localitatea în care își desfășoară activitatea.

La sfârșitul întâlnirii profesorii au primit missio canonica și acordul PS Iosif Păuleț de a preda disciplina religie în viitorul an școlar. Totodată, părintele inspector diecezan a adresat încurajarea de a contribui în continuare la creșterea și educarea copiilor atât în cadrul activităților școlare, cât și al celor extrașcolare, prin colaborarea rodnică cu parohiile de care aparțin.

Prof. Fulvina Blânda

*

Onești

Sâmbătă, 12 februarie 2022, cei 16 profesori laici, de religie catolică, din zona Oneștiului au primit din partea Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, prin intermediul pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, acordul anual al cultului - missio canonica.

Întâlnirea a debutat la ora 9.30 cu Sfântul Rozariu și Spovezi, în capela Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", unde gazde primitoare și generoase au fost și de această dată frații capucini din Onești, prin părintele Albert Goșman, celebrant principal, și pr. Ciprian Vacaru, profesor al liceului și rector al sanctuarului, disponibil la spovezi.

La Liturghia concelebrată de pr. Albert Goșman, inspector școlar zonal pentru zona Oneștiului, și pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan, profesorii de religie ai zonei au avut o vie participare, cântând, implicându-se în citirea lecturilor sacre, a psalmului responsorial, a rugăciunii credincioșilor.

Părintele inspector Petru-Sebastian Tamaș, în cuvântul de învățătură, pornind de la textul primei lecturi a vorbit despre asemănarea dintre lupta și vigilența soldaților și continua "luptă" pe care profesorul de religie o duce pentru binele elevilor săi, fiind la locul potrivit atunci când trebuie, cum trebuie și unde trebuie.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Petru-Sebastian Tamaș a conferit placheta "Pro educatione", din partea Episcopiei de Iași și a Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli, doamnei profesor (emerit) Anișoara Gal, care a activat timp 26 de ani în școlile din Onești, predând religia copiilor și tinerilor catolici, cu efortul asigurării unei catedre formate din mai multe școli și în ciuda tuturor lipsurilor și dificultăților întâlnite.

Într-o frumoasă evocare, doamna profesor Anișoara Gal și-a exprimat recunoștința față de episcopul diecezei, PS Iosif Păuleț, fost paroh de Onești, față de pr. Petru-Sebastian Tamaș și de toți cei care, în "oficiul pentru școală", au trudit și trudesc pentru binele școlii catolice și al orei de religie catolică.

De la ora 11.30, într-una din sălile de curs ale liceului, pr. inspector Petru-Sebastian Tamaș a prezentat principalele momente ale activităților oficiului din semestrul al doilea al acestui an școlar: olimpiada de religie, Pelerinajul absolvenților, Concursul de creație "Episcop Anton Durcovici", Săptămâna Educației Catolice, dar și proiectele de viitor, nu înainte de a transmite salutul și îndemnul episcopului diecezan, PS Iosif Păuleț, de a fi mereu la înălțime și de a ne ruga pentru Excelența Sa.

La final, pr. inspector Petru-Sebastian Tamaș a invitat fiecare profesor la o discuție individuală în care a fost evaluată activitatea din anul școlar trecut, conferind acordul cultului necesar pentru a preda religia în școli, în anul școlar 2022-2023.

Prof. Cristian Scripcaru

*

Roman

La Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a avut loc sâmbătă, 19 februarie 2022, conferirea missio canonica profesorilor de religie romano-catolică din Zona Roman.

La activitate au participat 16 profesori de religie romano-catolică ce predau în școlile gimnaziale și liceele din Roman, Barticești, Bârgăuani, Gherăești, Nisiporești, Adjudeni, Buruienești, Piatra Neamț, Pildești, Rotunda, Săbăoani, Sagna, Tămășeni și Traian.

Festivitatea a început cu Sfânta Liturghie, predica părintelui prof. Petru-Sebastian Tamaș, inspectorul școlar diecezan, în care profesorul de religie a fost evocat ca un adevărat luptător în domeniul spiritual, constituind un moment emoționant și motivant pentru participanți.

După Sfânta Liturghie, părintele inspector diecezan a avut o întâlnire cu toți profesorii, cărora le-a transmis salutul și încurajările episcopului diecezei, PS Iosif Păuleț. De asemenea, s-au discutat probleme specifice învățământului catolic, mai ales în această perioadă de pandemie.

La finalul discuțiilor au fost evaluate portofoliile profesorilor și s-a conferit fiecăruia Missio canonica.

Prof. Odille Dogan

* * *

Acest grupaj de știri a fost primit din partea Oficiului pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli al Diecezei de Iași.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Missio canonica 2022-2023 pentru profesorii de religie


 

lecturi: 1322.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat