Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire episcopi și primari de la Mediterana. Card. Betori (Firenze): "Aș vrea ca să rămână un patrimoniu al orașului"

de M. Michela Nicolais

"Aș vrea ca toate acestea să rămână un patrimoniu și pentru oraș". Asta revelează la agenția SIR, în ajunul întâlnirii între episcopii și primarii de la Mediterana, card. Giuseppe Bettori, arhiepiscop de Firenze, care nu ascunde emoția pentru venirea Papei Francisc în orașul lui Giorgio La Pira, care timp de cinci zile - de la 23 la 27 februarie 2022 - va deveni "capitala" Mediteranei. "Cred că, așa cum a fost pentru discursul istoric din 2015 - previziunea - și omilia Papei Francisc la "Sfânta Cruce", și înainte de ea discursul pe care-l va adresa la Palazzo Vecchio episcopilor și primarilor, va fi iluminant și pentru viitorul Bisericilor noastre și al țărilor noastre".

Firenze se pregătește să devină timp de cinci zile "capitală" a Mediteranei. Cum se pregătește să-i primească pe delegați?

Am lucrat și lucrăm pe un triplu versant de angajare: organizator, spiritual și cultural. Cât privește aspectul organizator, este în desfășurare o colaborare rodnică între comunitatea eclezială și comunitatea civilă, mai ales cu Primăria din Firenze, pentru a pregăti cele două întâlniri care se vor desfășura în același timp: cea a episcopilor și cea a primarilor, desigur în afară de ziua concluzivă de duminică în care îl vom primi pe Sfântul Părinte. N-a fost dificil, este vorba de o colaborare pe care deja am verificat-o cu ocazia întâlnirii ecleziale a Bisericii italiene în 2015: încă o dată, am putut să ne încredem în competența și în dăruirea voluntarilor noștri. Cât privește pregătirea spirituală, citez ca exemplu numai ultimele întâlniri, la care am participat personal. În seara de 17 februarie am făcut o veghe în Bazilica "Santa Maria dell'Annunziata", adresată îndeosebi tinerilor care au umplut biserica, în limitele impuse de măsurile necesare datorită urgenței sanitare actuale. A fost o participare foarte intensă, care i-a implicat pe toți. În schimb, săptămâna trecută am adunat toate realitățile de inspirație lapiriano prezente la Firenze: revista Argomenti 2000, grație și colaborării delegației de la MEIC, a produs o contribuție calificată cu privire la situația Mediteranei, din punct de vedere istoric, politic și religios. Am trimis-o la CEI drept contribuție prealabilă la întâlnire.

Papa se întoarce pentru a treia oară la Firenze, unde în 2015 a rostit un discurs istoric adresat întregii Biserici italiene. Ce semnificație asumă prezența sa astăzi?

Eu cred că Sfântul Părinte vrea să meargă pe urma intuiției lui Giorgio La Pira cu privire la unitatea familiei umane, subliniind rolul religiilor abrahamitice în slujba acestei unități și a păcii. Vom asculta ce va avea să ne spună, dar cred că tema fundamentală este apelul la fraternitate, conform Fratelli tutti. Cred că, așa cum a fost pentru discursul istoric din 2015 - previziunea - și omilia papei Francisc la "Sfânta Cruce", și înainte de ea discursul pe care-l va adresa la Palazzo Vecchio episcopilor și primarilor, va fi iluminant și pentru viitorul Bisericilor noastre și al țărilor noastre.

În ziua de joi delegații vor avea posibilitatea de a intra în contact cu cinci locuri semnificative din oraș. Dacă ar trebui să sintetizați "fața" Bisericii florentine, ce cuvinte ați folosi?

Cele cinci locuri din Firenze pe care delegații le vor vizita sunt un soi de "stațiuni" în care să propună și să intre în contact cu țesutul viu al comunității ecleziale florentine și cu identitatea sa. Biserica din Firenze este una care știe să unească credința și arta, declinând frumusețea ca exprimare a credinței; care trăiește din atenția față de cei mai săraci și marginali, prin Caritas și instituțiile sale caritative; care dialoghează în societate cu credincioșii din toate credințele, printr-un dialog care se întrupează în persoane concrete, așa cum demonstrează cele două întâlniri dedicate lui La Pira și altor martori ai comunității florentine.

La Firenze, pentru prima dată, episcopi și primari vor lucra împreună la aceeași masă pentru a se confrunta cu privire la cetățenia comună pe malurile a ceea ce Giorgio La Pira definea "marele lac al Tiberiadei". Ce roade vă doriți pentru această întâlnire inedită?

Episcopi și primari vor lucra împreună jumătate de zi, sâmbătă până la amiază la Palazzo Vecchio, și la sfârșitul dimineții se speră că vor găsi câteva puncte de convergență pentru a întocmi un soi de Cartă de intenții. Obiectivul este acela de a aprofunda temele legate de viața orașelor noastre, dar și de a se întreba cu privire la temele care astăzi ne interpelează pe toți: schimbarea climatică, sărăcia și inegalitățile sociale, marginalizarea. Toate acestea sunt teme obiect al confruntării fie între episcopi, fie între primari.

Există un auspiciu pe care îl aveți în inimă și vreți să ni-l revelați, în ajunul celor cinci zile florentine?

Va fi timp pentru a face bilanțuri, dar un lucru pot să-l revelez încă de acum. Vom asista la două întâlniri, între episcopi și între primari: aș vrea ca toate acestea să rămână un patrimoniu și pentru oraș, ca tot orașul Firenze să poată aduna roadele acestor două reflecții diferite dar convergente cu privire la cetățenia în Mediterana, și în primul rând din ceea ce ne va spune Sfântul Părinte.

(După agenția SIR, 21 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 464.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat