Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Zile de misiuni populare

În perioada 9-11 februarie 2022, ca în fiecare an, credincioșii din Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra au putut participa la cele trei zile de misiuni populare prilejuite de sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Predicator a fost pr. Daniel Mărtinaș, decan de Vrancea.

Cu ajutorul Liturghiilor zilnice propuse acestor zile, credincioșii au putut să simtă aceeași bucurie pe care a simțit-o și micuța Bernadeta în urmă cu 164 de ani, când a întâlnit privirea Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes. În aceste zile pline de har părintele predicator al acestor misiuni, pr. Daniel Mărtinaș, decan de Vrancea și parohul comunității "Înălțarea Sfintei Cruci" din Ploscuțeni, a încercat să le creeze credincioșilor un portret al Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, reamintindu-le totodată de Sfânta Bernadeta Soubirous și despre rolul pe care l-a avut și îl are rugăciunea Sfântului Rozariu.

Ziua de vineri, 11 februarie 2022, a reprezentat apogeul acestor zile de misiuni. Începând cu ora 14.00, atât credincioșii din sat, cât cei din parohiile Buruienești, Prăjești, Iugani și Nisiporești s-au adunat în fața bisericii din Luizi-Călugăra, unde au făcut o scurtă invocație la grota frumos pregătită pentru această ocazie. După acest moment de comuniune, credincioșii s-au îndreptat la mormântul unuia dintre cofondatorii Armatei Maicii Domnului, pr. Iosif Maria Pal, unde au cântat prohodirea solemnă pentru el și ceilalți preoți răposați pomeniți care au slujit operei Neprihănitei.

Programul spiritual a continuat de la ora 15.00 cu devoțiunea Căii Sfintei Cruci, acolo unde Sfânta Fecioară Maria a fost alături de fiul ei, Isus Cristos. A urmat o oră de adorație și rugăciune, urmând ca la ora 17.00 să fie celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii. Celebrarea a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei noastre de Iași. Alături de credincioși s-au alăturat în rugăciune și aproximativ 35 de preoți care au venit din diferite parohii pentru a o cinsti pe Preasfânta Fecioară Maria de la Lourdes.

Maica Domnului a fost ilustrată și mai mult de cuvintele predicatorului, în grota frumos amenajată în biserică, statuie care însuflețea încă o dată jertfa fiului ei pe cruce.

"Astăzi, la Luizi-Călugăra, este Lourdes-ul. Aici este mama noastră. Fericiți voi, dragi călugăreni, pentru că aveți o mamă bună, o ocrotitoare. Fericit poporul lui Dumnezeu care o are ocrotitoare pe Maica Domnului. Trebuie să fim fericiți că avem o mamă ocrotitoare, care ne oferă mângâiere, speranță și ne ajută de fiecare dată când apelăm la ea", a spus PS Petru Gherghel la sfârșitul Sfintei Liturghii, impresionat fiind de numărul mare de credincioși care au participat la această sărbătoare.

De asemenea, la final, pr. Iosif Beșleagă, parohul comunității, a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare Maria, dar și tuturor celor care au participat la sărbătoarea comunității.

Sfânta Liturghie a continuat cu procesiunea în jurul bisericii unde statuia Sfintei Fecioare Maria a fost purtată de tinerele îmbrăcate în haine populare. Astfel, credincioșii cu făcliile și lumânările aprinse s-au unit încă o dată pentru a o slăvi pe mama noastră, Sfânta Fecioară Maria.

Mulțumim Sfintei Fecioare Maria și bunului Dumnezeu pentru aceste zile de misiuni, zile pline de har care au ajutat atât la hrănirea sufletului nostru, cât și la întărirea credinței noastre.

Mariana Farauanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 februarie: Luizi-Călugăra: Zile de misiuni populare

* * *

Parohia Luizi-Călugăra (Facebook): Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de încheiere


 

lecturi: 2825.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat