Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Misiuni populare și hramul secundar

În perioada 8-11 februarie 2022 au avut loc în comunitatea din Tămășeni misiuni populare, care au fost încununate de hramul secundar al comunității, Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes. Predicator a fost pr. Marcelin Rotaru.

Zile de har, trăite în rugăciune și comuniune parohială, cu multe binecuvântări primite la celebrările euharistice, alimentate cu înțelepciune din cuvântul Sfintei Scripturi, am avut la Tămășeni!

Au fost bine venite aceste misiuni populare care ne-au revigorat sufletește, de la mic la mare prin învățătura părintelui predicator, Marcelin Rotaru.

Ne-a împărtășit cu multă ardoare în fiecare zi diferite aspecte ale vieții, care încă răsună ca un ecou în inimile noastre.

A pornit de la centrul, esența vieții creștinului: Sfânta Euharistie care nu este o opțiune de viață, ci "o poruncă" a lui Isus, "un act de ascultare", "de aducere aminte", "de mulțumire", pentru a fi în comuniune aici, pe pământ, și care ne va face părtași de "ospățul ceresc".

A doua zi ne-a vorbit despre iubire ca o atitudine față de noi și aproapele care se învață atunci când ai voință, decizie, punctând cele 15 caracteristici ale iubirii din Prima scrisoare a Sfântului Apostol Paul către Corinteni, capitolul 13.

Ne-a prezentat clar și pe înțelesul tuturor cum suferința, necazul, durerea sunt binecuvântări și în același timp oportunități pentru creșterea noastră spirituală.

A treia zi părintele Marcelin ne-a purtat cu imaginația într-un atelier de olărit și ne-a lăsat pe mâna olarului. Marele olar, Dumnezeu, care ne ia "din groapă", ia lutul, "îl frământă" , "îl calcă în picioare ", "îl bate ", "îl trântește", "îl aruncă pe roată", iar când avem deja o formă, "ne pune la ars în cuptor"!

Când trecem aceste etape Dumnezeu ne pune sigiliul, semnătura de fii ai lui.

A punctat frumos acest aspect: când avem necazuri, suferință, durere, suntem pe masa olarului, suntem în centrul atenției, în mâna lui Dumnezeu!

O prezentare "despicată" pe înțelesul oricui, a pasajelor relatate din Sfânta Scriptură cu îndemn ferm de a citi și apela la preoți să ne explice ceea ce noi nu înțelegem, doar așa se întipărește caracterul lui Dumnezeu în noi, ca apoi să putem mărturisi și trăi credința.

A patra zi ne-a dus cu gândul într-o realitate greu de înțeles și acceptat: moartea, dar pentru care zilnic e important să ne pregătim, să ne rugăm, să credem că întâlnirea în glorie cu Tatăl, Fiul și toți sfinții merită acest timp să fie trăit cu demnitate.

Sfânta Liturghie a hramului a fost încununarea acestor zile, printr-o mare și solemnă sărbătoare. Părintele Marcelin a încununat meditațiile cu un elogiu adus mamei noastre cerești, Maria și punctând încă o dată, importanța mamelor în rugăciune: "lacrimile lor sunt ca un marker în fața lui Dumnezeu", prin ele "subliniem subiectul rugăciunii"!

Am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru și pe episcopul de Iași, Preasfințitul Păuleț Iosif, care este mereu alături în rugăciune de comunitatea natală, împărtășindu-ne un gând de suflet în binecuvântarea finală.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu procesiunea cu statuia Sfintei Fecioare Maria, cu lumânări aprinse, cântând toți în cor: Ave, Ave, Ave Maria!

Simona Enășoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 februarie: Tămășeni: Misiuni populare și hramul secundar

* * *

ERCIS Media: Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de încheiere


 

lecturi: 2045.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat