Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 februarie 2022)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În centrul Evangheliei liturgiei de astăzi sunt Fericirile (cf. Lc 6,20-23). Este interesant de observat că Isus, deși era înconjurat de o mare mulțime, le proclamă îndreptându-se "spre discipolii săi" (v. 20). Le vorbește discipolilor. De fapt, Fericirile definesc identitatea discipolului lui Isus. Ele pot suna stranii, aproape de neînțeles pentru cel care nu este discipol; în timp ce, dacă ne întrebăm cum este un discipol al lui Isus, răspunsul sunt tocmai Fericirile. Să vedem prima, care este baza tuturor celorlalte: "Fericiți voi, cei săraci, căci a voastră este împărăția lui Dumnezeu!" (v. 20). Fericiți voi, cei săraci. Două lucruri spune Isus despre ai săi: că sunt fericiți și că sunt săraci; ba chiar, că sunt fericiți pentru că sunt săraci.

În ce sens? În sensul că discipolul lui Isus nu găsește bucuria sa în bani, în putere sau în alte bunuri materiale, ci în darurile pe care le primește în fiecare zi de la Dumnezeu: viața, creația, frații și surorile, și așa mai departe. Sunt daruri ale vieții. Și bunurile pe care le are, este bucuros să le împărtășească, pentru că trăiește în logica lui Dumnezeu. Și care este logica lui Dumnezeu? Gratuitatea. Discipolul a învățat să trăiască în gratuitate. Această sărăcie este și o atitudine față de sensul vieții, pentru că discipolul lui Isus nu crede că îl are, că știe deja totul, ci știe că trebuie să învețe în fiecare zi. Discipolul lui Isus, pentru că are această atitudine, este o persoană umilă, deschisă, străină de prejudecăți și de rigidități.

Era un exemplu frumos în Evanghelia de duminica trecută: Simon Petru, pescar expert, primește invitația lui Isus de a arunca năvoadele la o oră neobișnuită; și după aceea, plin de uimire pentru pescuirea miraculoasă, părăsește barca și toate bunurile sale pentru a-l urma pe Domnul. Petru se dovedește docil părăsind toate, și astfel devine discipol. În schimb, cel care este prea alipit de propriile idei, de propriile siguranțe, cu greu îl urmează pe Isus cu adevărat. Îl urmează un pic, numai în lucrurile în care "este de acord cu El și El este de acord cu mine", dar după aceea, pentru restul, nu merge. Și acesta nu este un discipol. Și astfel cade în tristețe. Devine trist pentru că nu merg lucrurile așa cum vrea el, pentru că realitatea iese din schemele sale mentale și se simte nesatisfăcut. În schimb, discipolul știe să se pună în discuție, știe să-l caute pe Dumnezeu cu umilință în fiecare zi, și asta îi permite să intre în realitate, percepându-i bogăția și complexitatea.

Cu alte cuvinte, discipolul acceptă paradoxul Fericirilor: ele declară că este fericit, cel care este sărac, cel care duce lipsă de atâtea lucruri și recunoaște asta. Omenește, suntem înclinați să gândim într-un alt mod: este fericit cel care este bogat, cel care este sătul de bunuri, cel care primește aplauze și este invidiat de munți, cel care are toate siguranțele. Dar aceasta este o gândire lumească, nu este gândirea Fericirilor! Dimpotrivă, Isus declară falimentar succesul lumesc, deoarece se sprijină pe un egoism care umflă și apoi lasă golul în inimă. În fața paradoxului Fericirilor discipolul se lasă pus în criză, conștient că nu Dumnezeu trebuie să intre în logicile noastre, ci noi în logicile sale. Acest lucru cere un drum, uneori obositor, dar însoțit mereu de bucurie. Pentru că discipolul lui Isus este bucuros cu bucuria care îi vine de la Isus. Pentru că, să ne amintim, primul cuvântul pe care Isus îl spune este: fericiți; de aici numele Fericirilor. Acesta este sinonimul discipolilor lui Isus. Domnul, eliberându-ne din sclavia egocentrismului, desface închiderile noastre, topește împietrirea noastră și ne deschide fericirea adevărată, care adesea se află acolo unde noi nu o gândim. El conduce viața noastră, nu noi, cu preconcepțiile noastre sau cu exigențele noastre. În sfârșit, discipolul este cel care se lasă condus de Isus, care își deschide inima lui Isus, îl ascultă și urmează calea sa.

Așadar, putem să ne întrebăm: eu - fiecare dintre noi - am disponibilitatea discipolului? Sau mă comport cu rigiditatea celui care se simte în ordine, a celui care se simte bine, a celui care se simte deja sosit? Mă las "desfăcut înăuntru" de paradoxul Fericirilor, sau rămân în perimetrul ideilor mele? Și după aceea, cu logica Fericirilor, dincolo de trude și de dificultăți, simt bucuria de a-l urma pe Isus? Aceasta este caracteristica importantă a discipolului: bucuria inimii. Să nu uităm: bucuria inimii. Aceasta este piatra de comparație pentru a ști dacă o persoană este discipol: are bucuria în inimă? Eu am bucuria în inimă? Acesta este punctul.

Sfânta Fecioară Maria, prima discipolă a Domnului, să ne ajute să trăim ca discipoli deschiși și bucuroși.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Știrile care vin din Ucraina sunt foarte îngrijorătoare. Încredințez mijlocirii Fecioarei Maria și conștiinței responsabililor politici fiecare efort pentru pace. Să ne rugăm în tăcere.

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini veniți din Italia și din diferite țări.

Îndeosebi, salut credincioșii din Funchal e Estreito de Câmara de Lobos, din Insula Madeira, în Portugalia; precum și cei din Perugia și Catanzaro.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 480.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat