Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Copiii soldat, un strigăt care se înalță la Dumnezeu

de Benedetta Capelli și Andrea De Angelis

"O tragedie", "o crimă abominabilă". De-a lungul anilor papa și-a făcut auzit glasul mereu cu privire la plaga teribilă a copiilor soldat, devenind astfel interpret al durerii atâtor minori, smulși din copilăria lor și constrânși să îmbrățișeze armele, devenind instrumente de moarte. Într-un tweet pe account-ul său @Pontifex, publicat cu ocazia Zilei internaționale împotriva folosirii copiilor în situații de conflict, Papa Francisc scrie: "Copiilor soldat le este furată copilăria lor, nevinovăția lor, viitorul lor, de atâtea ori însăși viața lor. Fiecare dintre ei este un strigăt care se înalță la Dumnezeu și care îi acuză pe adulții care au pus armele în mâinile lor mici".

Băieți folosiți ca luptători, dar și ca bucătari, hamali, paznici, mesageri. Fete care se ocupă de diferite activități, precum transportul, asistența medicală, bucătăria, curățenia și îngrijirea altor copii, dar care pot să devină parte activă în conflict, ca în Africa, unde aproape 40% dintre fetele recrutate de forțele și de grupurile armate participă direct la ostilități, sau în Orientul Mijlociu, unde există unități numai de femei pentru folosirea de arme tactice. Însă ambii sunt victime ale răpirilor, amenințărilor, manipulărilor. Unii sunt forțați de sărăcie, constrânși să genereze profit pentru familiile lor. Alții se asociază pentru a supraviețui sau pentru a proteja comunitățile lor. Independent de implicarea lor, recrutarea și folosirea copiilor din partea forțelor armate - subliniază UNICEF - este o gravă încălcare a drepturilor copiilor și a dreptului internațional umanitar.

ONU, cu ocazia zilei de astăzi [12 februarie 2022], subliniază că în 2020 sunt peste 8.500 de copii soldat recrutați și folosiți în zone de război, un număr în creștere față de cele 7.750 de cazuri înregistrate în 2019. Peste 93.000 de copii soldat între 2005 și 2020, numai în urmă cu doi ani Națiunile Unite au verificat 26.425 de încălcări grave. Aproape 75% dintre conflicte implică recrutarea de minori și peste jumătate dintre aceștia a inclus fetele. Ceea ce îndură copiii sunt forme extinse de exploatare și abuz care devine și sexual în cazul fetelor. Căsătoria precoce este un alt instrument favorizat de unele părți aflate în conflict: tinerele sunt constrânse să ia în căsătorie bărbați adulți și să trăiască sub controlul lor, adesea supuse la violență sexuală zilnică.

Ziua internațională împotriva folosirii copiilor în situații de conflict a fost stabilită la 12 februarie 2002, dată la care a intrat în vigoare Protocolul opțional la Convenția ONU despre drepturile copilăriei care interzice implicarea copiilor în conflictele armate. Laura Battaglia este o jurnalistă, documentaristă, autoare a multor reportaje în Yemen, și amintește la Vatican News că există țări unde "copilăria nu este copilărie și unde copiii, atunci când se nasc, sunt deja adulți". Este vorba - afirmă ea - de un context foarte dificil de înțeles și schimbat pentru că minorii sunt din totdeauna angajați în unele munci, fetele date în căsătorie foarte repede sau băieți folosit în diferite moduri de miliții sau în armată. Este nevoie de sensibilitate, susține jurnalista, dar și de empatia care se naște din atingerea acestei plăgi cu mâna.

Laura Battaglia cunoaște bine Yemenul, a povestit des despre acesta. Este o țară unde se trăiește cea mai rea criză umanitară la nivel global. Save the Children a amintit că, în timpul lunii trecute, un civil a fost ucis sau rănit în fiecare oră, făcând luna ianuarie cea mai letală după ultima mare escalation a conflictului în 2018. De fapt, în țară, între 6 ianuarie și 2 februarie peste 200 de adulți și 15 copii au fost uciși în timp ce 354 de adulți și 30 de copii au fost răniți, pentru un total de 599 de victime civili. "Aici sunt copii care dimineața merg la școală și apoi după-amiază trec de la uniforme școlare la ținute militare pentru că merg să lupte". Fenomenul, subliniază jurnalist, nu este legat de războiul izbucnit în 2014, ci este o realitate care exista deja înainte mai ales în unele zone deosebit de slabe din punct de vedere economic. "Mulți copii, înainte de 2014 erau orfani și erau în mod substanțial vânduți de familii sau de rude mai mult sau mai puțin apropiate milițiilor și grupurilor de traficanți pentru a-i face să devină copii soldat, traficanți de droguri ei înșiși". Cu timpul, copiii nu numai că au fost destinați să adune gunoaie sau să cerșească, ci au devenit pentru luptătorii de gherilă "carne de tăiat", persoane de pus la graniță pentru a-l respinge pe dușman. "Familiile - explică reportera - se simt într-un fel depozitare ale unei misiuni, adică aceea de a-i dărui pe copiii lor cauzei". O modalitate în parte voluntară, dar și impusă, pentru că există miliții care intră în case pentru a controla câți copii sunt, dacă sunt băieți sau fete, pentru ca după aceea să-i ia. "Sunt copii mici care după școală merg la checkpoint-uri cu tații, cu unchii care îi duc acolo din orgoliu, pentru a-i învăța să facă război pentru a muri împotriva invadatorului". În ultimele timpuri, afirmă Laura Battaglia, apasă asupra fenomenului copiilor soldat nu atât pandemia cât mai ales "sistemul sancționator internațional, motiv pentru care în momentul în care familiile se îndatorează mai mult și nu reușesc să primească bani de la cei din familie care sunt în străinătate au ca unică soluție aceea de a-i face pe copiii lor să devină definitiv adulți, chiar și cu războiul".

(După Vatican News, 12 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 567.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat