Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Papei emerit Benedict al XVI-lea cu privire la raportul despre abuzuri în Arhidieceza de München și Freising

Cetatea Vaticanului, 6 februarie 2022

Iubite surori și iubiți frați!

Ca urmare a prezentării raportului despre abuzuri în Arhidieceza de München și Freising la 20 ianuarie 2022, sunt obligat să vă adresez vouă tuturor un cuvânt personal. De fapt, deși am putut să fiu arhiepiscop de München și Freising mai puțin de cinci ani, în interiorul meu continuă oricum să persiste apartenența profundă la Arhidieceza de München ca patrie a mea.

Înainte de toate aș vrea să exprim un cuvânt de mulțumire cordială. În aceste zile de examinare a conștiinței și de reflecție am putut experimenta așa de multă încurajare, așa de multă prietenie și așa de multe semne de încredere cum nu mi-aș fi imaginat. Aș vrea să mulțumesc îndeosebi micului grup de prieteni care, cu abnegație, au redactat pentru mine memoriul meu de 82 de pagini pentru biroul legal din München, pe care singur nu l-aș fi putut scrie. La răspunsurile la întrebările pe care mi le-a pus biroul legal, se adăuga lectura și analiza a aproape 8.000 de pagini de acte în format digital. După aceea, acești colaboratori m-au ajutat să studiez și să analizez și expertiza de aproape 2.000 de pagini. Rezultatul va fi publicat ulterior după scrisoarea mea.

În munca uriașă din acele zile - elaborarea luării de poziție - a avut loc o neatenție cu privire la participarea mea la reuniunea ordinariatului din 15 ianuarie 1980. Această eroare, care din păcate a avut loc, n-a fost voită intenționat și sper să fie scuzabilă. Deja am dispus ca din partea arhiepiscopului Gänswein să fie comunicat acest lucru în declarația la presă din 24 ianuarie 2022. Ea nu diminuează cu nimic grija și dăruirea care pentru acei prieteni au fost și sunt un imperativ absolut clar. M-a impresionat profund că neatenția a fost utilizată pentru a avea îndoieli cu privire la veridicitatea mea, și chiar pentru a mă prezenta ca mincinos. Cu atât mai mult m-au înduioșat diferitele exprimări de încredere, mărturiile cordiale și scrisorile emoționante de încurajare pe care le-am primit de la atâtea persoane. Sunt deosebit de recunoscător pentru încrederea, sprijinul și rugăciunea pe care Papa Francisc mi le-a exprimat personal. În sfârșit aș vrea să-i mulțumesc familiei mici din Mănăstirea "Mater Ecclesiae" a cărei comuniune de viață în ore liniștite și dificile îmi dă acea soliditate interioară care mă susține.

După cuvintele de mulțumire este necesar să urmeze acum și o mărturisire. Mă impresionează tot mai puternic că zi după zi Biserica pune la începutul celebrării Sfintei Liturghii - în care Domnul ne dăruiește Cuvântul său și pe sine însuși - mărturisirea vinei noastre și cererea de iertare. Îl rugăm pe Dumnezeul cel viu în mod public să ierte vina noastră, vina noastră mare și prea mare. Este clar că acest cuvânt "prea mare" nu se referă în același mod la fiecare zi, la fiecare zi anume. Dar în fiecare zi mă întreabă dacă și astăzi eu nu trebuie să vorbesc despre prea marea vină. Și îmi spune în mod mângâietor că oricât de mare poate fi astăzi vina mea, Domnul mă iartă, dacă eu cu sinceritate mă las scrutat de El și sunt dispus realmente la schimbarea mea.

În toate întâlnirile mele, mai ales în timpul multelor călătorii apostolice, cu victimele abuzurilor sexuale din partea preoților, am privit în ochi consecințele unei vine prea mari și am învățat să înțeleg că noi înșine suntem târâți în această prea mare vină atunci când o neglijăm sau când nu o înfruntăm cu hotărârea și responsabilitatea necesară, așa cum prea des s-a întâmplat și se întâmplă. Ca în acele întâlniri, încă o dată pot doar să exprim față de toate victimele abuzurilor sexuale rușinea mea profundă, durerea mea mare și cererea mea sinceră de iertare. Am avut mari responsabilități în Biserica Catolică. Cu atât mai mare este durerea mea pentru abuzurile și erorile care au avut loc în timpul mandatului meu în respectivele locuri. Fiecare caz de abuz sexual este teribil și ireparabil. Spre victimele abuzurilor sexuale se îndreaptă profunda mea compasiune și regret fiecare caz.

Tot mai mult înțeleg repulsia și frica pe care le-a experimentat Cristos pe Muntele Măslinilor când a văzut tot ceea ce este teribil și va trebui să depășească interior. Faptul că în acel moment discipolii dormeau reprezintă din păcate situația care există și astăzi din nou și pentru care și eu mă simt interpelat. Și astfel pot doar să-l rog pe Domnul și să implor pe toți îngerii și sfinții și pe voi, iubite surori și iubiți frați, să-l rugați pentru mine pe Domnul Dumnezeul nostru.

Foarte curând mă voi afla în fața ultimului judecător al vieții mele. Chiar dacă privind înapoi la lunga mea viață pot avea mult motiv de spaimă și frică, oricum sunt cu sufletul liniștit pentru că am încredere cu fermitate că Domnul nu este numai judecătorul drept, ci în același timp prietenul și fratele care deja a pătimit el însuși insuficiențele mele și de aceea, ca judecător, este în același timp avocat al meu (Paraclet). În vederea ceasului judecății îmi devine astfel clar harul faptului de a fi creștin. Faptul de a fi creștin îmi dăruiește cunoașterea, mai mult, prietenia cu judecătorul vieții mele și îmi permite să trec cu încredere prin poarta întunecată a morții. În această privință îmi revine încontinuu în minte ceea ce relatează Ioan la începutul Apocalipsului: el îl vede pe Fiul Omului în toată măreția sa și cade la picioarele sale ca mort. Dar El, punând mâna dreaptă peste el, îi spune: "Nu te teme! Eu sunt..." (cf. Ap 1,12-17).

Dragi prieteni, cu aceste sentimente vă binecuvântez pe toți.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1432.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat