Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Pastorația Sanitară: Adorație euharistică pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului (2022)

"Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36)

Cântec

Rugăciune: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Preaiubitul nostru Mântuitor, Isuse din taina euharistică, suntem fericiți să fim în prezența ta astăzi, când celebrăm Ziua Mondială a Bolnavului. Pentru mine, binele meu este să mă apropii de Dumnezeu (Ps 73,28), spune psalmistul. Nu sunt cuvinte care să descrie ce înseamnă a te avea pe tine - Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat - atât de aproape. Tu ești ascuns, dar noi te vedem. Tu ești tăcut, dar noi te auzim. Tu ești nemișcat, dar vii spre noi să ne atragi și să ne lipești de inima ta. Cine te are pe tine are totul. Fiindcă tu ești, nu ducem lipsă de nimic. Fiindcă tu ești aici, nu ne temem de nimic. Fiindcă tu ești aici, nu suntem niciodată singuri. Fiindcă tu ești aici, nu trebuie să te căutăm în altă parte. Fiindcă tu ești aici, credința noastră te are, speranța noastră este ancorată în tine, iubirea noastră te îmbrățișează. Fiindcă tu ești aici, împreună cu mulțimea îngerilor te lăudăm, îți cântăm, te preamărim și îți mulțumim pentru grija în mersul lumii. Îngenuncheați în fața ta, Doamne, dorim să ne umpli cu tot ce vei voi și îți va plăcea ție să reverși în noi.

Te rugăm, Doamne, fii ajutorul și sprijinul nostru! Eliberează-i pe cei dintre noi care sunt în suferință, ai milă de cei umili, ridică-i pe cei căzuți, vino în ajutorul celor lipsiți, vindecă-i pe cei bolnavi, întărește-i pe cei care se îngrijesc de cei mici și marginalizați, adu-i înapoi pe cei rătăciți din poporul tău, întărește-i pe cei slabi, dă curaj celor ce sunt abătuți! Ca toate popoarele pământului să știe că tu ești singurul Dumnezeu, că Isus Cristos este Fiul tău și că noi suntem poporul tău și turma pășunii tale (Ps 79,13).

Prin înfăptuirile tale, tu ne-ai făcut cunoscută orânduirea veșnică a lumii. Doamne, tu care ai creat pământul, care rămâi credincios din neam în neam, care ești drept în judecățile tale, minunat în puterea și măreția ta, înțelept în creație și plin de grijă în susținerea lucrurilor create, care îți arăți bunătatea în cele ce se văd și ești credincios față de cei care se încred în tine, care ești bun și milostiv, iartă fărădelegile și nedreptățile noastre, lipsurile și păcatele noastre!

Nu lua în seamă greșelile slujitorilor și slujitoarelor tale, ci purifică-ne în adevărul tău și condu pașii noștri, ca să umblăm în pietatea, dreptatea și simplitatea inimii și să facem ceea ce este bun și plăcut înaintea ta și a celor care ne conduc!

Da, Doamne, fă să strălucească fața ta peste noi, ca să ne bucurăm de binefacerile tale în pace, să fim apărați de mâna ta puternică, iar brațul tău întins să ne elibereze de orice păcat și de toți cei care ne urăsc pe nedrept!

Dăruiește-ne sănătate trupească și sufletească, Medic Divin, înțelegere și pace nouă și tuturor locuitorilor de pe pământ, care te invocăm cu pietate în credință și adevăr! Tu ești singurul care poți să ne dai aceste bunuri și chiar mai multe decât acestea. Ție îți aducem mulțumiri prin marele preot și stăpân al sufletelor noastre, Isus Cristos, prin care să-ți fie slavă și mărire, acum și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru...

Doamne, fă să fim alături de cel care suferă pe un drum de caritate! Ajută-ne să fim milostivi față de toți cei din jurul nostru, în chip special față de cei bolnavi! De aceea, îți spunem:

Ajută-mă, Doamne, ca ochii mei să fie milostivi, ca să nu suspectez niciodată, nici să nu judec după aparențele exterioare, ci să discern frumusețea în sufletul aproapelui meu și să-i vin în ajutor!

Ajută-mă, Doamne, ca urechea mea să fie milostivă, ca să mă aplec asupra nevoilor aproapelui meu și să nu rămân indiferentă la durerile și la plângerile sale!

Ajută-mă, Doamne, ca limba mea să fie milostivă, ca să nu vorbesc niciodată de rău pe aproapele meu, ci să am pentru fiecare un cuvânt de mângâiere și de iertare!

Ajută-mă, Doamne, ca mâinile mele să fie milostive și pline de fapte bune, ca să știu să fac bine aproapelui meu și să iau asupra mea sarcinile cele mai grele și cele mai neplăcute!

Ajută-mă, Doamne, ca picioarele mele să fie milostive, ca să mă grăbesc în ajutorul aproapelui meu, dominându-mi propria oboseală și plictiseală! Adevărata mea odihnă este să-l slujesc pe aproapele meu.

Ajută-mă, Doamne, ca inima mea să fie milostivă, ca să simt toate suferințele aproapelui meu! Nu voi refuza nimănui inima mea. Îi voi frecventa cu sinceritate chiar și pe aceia care, știind asta, vor abuza de bunătatea mea, iar eu mă voi închide în Inima preamilostivă a lui Isus. Voi tăinui propriile mele suferințe. Fie ca milostivirea Ta să sălășluiască în mine, o, Dumnezeul meu. Amin! (Sf. Faustina Kowalska)

Bucură-te, Marie...

Îți prezentăm Doamne și celelalte intenții de rugăciune.

Ne rugăm pentru familiile noastre: Isuse, care prin exemplul și virtuțile vieții tale de la Nazaret ai sfințit familia aleasă de tine pe pământ, te rugăm să fii alături de familiile noastre, să le aperi de pericole, să le ajuți în nevoi și să le menții fidele în trăirea vieții creștine! Tu care ai venit în lume să aduci un mesaj de iubire și pace, dăruiește familiilor lumii acea pace pe care numai tu o poți da pentru ca viața să le fie senină, fără teamă de dezbinare și de conflicte! Părinții, frații, bunicii și toate rudele noastre să fie păziți de brațul tău puternic ca astfel să putem trăi în bună armonie, credință și unitate. Slavă Tatălui...

Ne rugăm, Doamne, pentru toți copiii și tinerii: Trimite-l, Doamne, pe Duhul tău sfânt, adevăratul izvor de înțelepciune, care să izgonească din sufletul lor atât întunericul păcatului, cât și neștiința în care s-au născut! Dă-le o inteligență vie, dreaptă și pătrunzătoare, o memorie bună și o dicție bogată și ușoară! Condu-le pașii pe calea ce o au de străbătut! Întovărășește-i pe drum și fă să descopere care este drumul lor și să-l urmeze fără piedici! Isuse, modelul oricărei virtuți și învingătorul tuturor relelor, ferește-i de noroiul imoralității și condu-i pe căile curăției! Învăță-i ca oriunde își desfășoară activitatea - acasă, școală, societate - să lucreze cu voioșie! Dă-le capacitatea de a-i ajuta pe alții, chiar și atunci când lucrul acesta este obositor! Ajută-i să sesizeze ocaziile multe și permanente pe care ni le oferi zilnic pentru a face puțin bine! Slavă Tatălui...

Ne rugăm pentru întreaga Biserică și conducerea ei: Isuse, ocrotește Biserica întemeiată de tine pe piatra solidă a Sfântului Petru! Sporește în ea credința, speranța și iubirea! Apăr-o de persecuții! Reînvie în păstori zelul pentru mântuirea sufletelor! Fă ca Biserica să se răspândească în toate părțile pământului, să se bucure pretutindeni de libertate, ca să-și poată desfășura misiunea de mântuire a oamenilor, pentru ca în lume să triumfe adevărul, dreptatea, caritatea și pacea! Binecuvântează-i pe papa, pe episcopi și pe preoți, ca să conducă la cer sufletele încredințate grijii lor! Trezește suflete generoase care, susținute de harul tău, să devină miniștrii tăi și continuatorii preoției tale unice și adevărate! Revarsă în credincioși spiritul de umilință, de sărăcie și spiritul unui cult înflăcărat față de Sfânta Euharistie și față de Sfânta Fecioară Maria! Dăruiește-le iubire față de tine și față de frați! Fă-i prudenți în sfaturi, curajoși în pericole, răbdători în cele potrivnice, umili în cele prielnice, plini de râvnă în rugăciune, sârguincioși în propunerile bune! Fă-i să înțeleagă cât este de mic ceea ce este pământesc și cât de mare este ceea ce este divin; cât de scurt este ceea ce este temporar și cât de sigur este ceea ce este veșnic! Slavă Tatălui...

Ne rugăm pentru cei bolnavi, singuri, descurajați, dar și pentru lucrătorii sanitari și voluntari: Isuse, prin viața ta, tu ai știut să fii alături de cei aflați în suferință. Ai săvârșit multe minuni prin care ai dovedit iubirea, grija, îndurarea, milostivirea și bunătatea față de orice făptură. Ascută-ne rugăciunea insistentă pentru cei aflați în diferite nevoi: vindecă-i pe cei bolnavi, îndură-te de cei săraci, ridică-i pe cei descurajați, adu fericire în viața celor triști, fii alături de cei care se simt singuri și abandonați de societate! Eliberează-ne de egoism, de zgârcenie, de închidere în noi înșine pentru ca astfel să învățăm să nu ne iubim numai pe noi înșine, ci și pe frații și dușmanii noștri! Mâinile lucrătorilor sanitari și ale voluntarilor să fie semn vizibil al milostivirii Tatălui atunci când îți îndeplinesc profesia. Slavă Tatălui...

Ne rugăm pentru cei răposați: Dumnezeule al celor vii și al celor morți, dăruiește-le lumină veșnică și primește-i alături de tine pe răposații noștri, pentru ca într-o zi să ne întâlnim cu toții în cer pentru a nu ne mai despărți niciodată și să preamărim în veci milostivirea ta! Nouă, care mai suntem încă în viață, dă-ne mângâierea în credința în învierea Fiului tău! Prin Cristos, Domnul nostru. Amin. Slavă Tatălui...

LECTURA I

Israel a fost bătut și arca lui Dumnezeu a fost luată.

Citire din cartea întâi a lui Samuel 4,1-11

1 Cuvântul lui Samuel a fost adresat întregului Israel. Israel a ieșit înaintea filistenilor la război. Și-au fixat tabăra la Eben-Ezer, iar filistenii și-au fixat tabăra la Afec. 2 Filistenii s-au așezat în linie de luptă înaintea lui Israel și lupta s-a întins. Israel a fost bătut de filisteni: au ucis în linia de luptă, în câmp, cam la patru mii de oameni. 3 Poporul a venit în tabără și bătrânii lui Israel au zis: "De ce ne-a lovit Domnul astăzi înaintea filistenilor? Să aducem cu noi arca alianței Domnului de la Șilo: să vină în mijlocul nostru și să ne salveze din mâna dușmanilor noștri!" 4 Poporul a trimis la Șilo și au luat de acolo arca alianței Domnului Sabaot care șade peste heruvimi. Acolo erau cei doi fii ai lui Eli - Hofni și Pinhas - cu arca alianței lui Dumnezeu. 5 Când a ajuns arca alianței Domnului în tabără, tot Israelul a scos un strigăt puternic și s-a cutremurat pământul. 6 Filistenii au auzit răsunetul strigătului și au zis: "Ce înseamnă acest strigăt puternic în tabăra evreilor?" Și au aflat că arca Domnului a venit în tabără. 7 Filistenilor le-a fost frică fiindcă spuneau: A venit Dumnezeu în tabără! Vai de noi, căci nu a fost aceasta până acum! 8 Vai de noi! Cine ne va scăpa din mâna acestor dumnezei puternici? Dumnezeii aceștia i-au lovit pe egipteni cu tot felul de plăgi în pustiu. 9 Fiți tari și fiți bărbați, filistenilor, ca să nu deveniți sclavii evreilor așa cum ei au fost sclavii voștri! Fiți bărbați și luptați!" 10 Filistenii au luptat și Israel a fost bătut. Fiecare a fugit în cortul lui. Măcelul a fost foarte mare și au căzut din Israel treizeci de mii de pedestrași. 11 Arca lui Dumnezeu a fost luată, iar cei doi fii ai lui Eli - Hofni și Pinhas - au murit.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 43(44),10-11.14-15.24-25 (R.: 27b)

R.: Pentru îndurarea ta, mântuiește-ne, Doamne!
10 Acum însă tu ne respingi și ne umilești
și nu mai ieși alături de oștirile noastre.
11 Ne faci să dăm înapoi în fața vrăjmașului
și cei care ne urăsc ne pradă. R.
 
14 Tu ne faci de ocară în fața vecinilor noștri,
de râs și de batjocură pentru cei din jurul nostru.
15 Ne faci să fim de pomină printre păgâni
și popoarele clatină din cap la vederea noastră. R.
 
24 Trezește-te, pentru ce dormi, Doamne?
Scoală-te, nu ne respinge la nesfârșit!
25 Pentru ce îți ascunzi fața?
Pentru ce uiți de umilirea și de oprimarea noastră? R.

EVANGHELIE Mt 4,23cd

(Aleluia) Isus predica evanghelia împărăției și vindeca orice boală și orice suferință în popor. (Aleluia)

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după Sfântul Marcu 1,40-45

În acel timp, a venit la Isus un lepros, care rugându-l și îngenunchind, i-a spus: "Dacă vrei, poți să mă cureți". 41 Lui Isus i s-a făcut milă și, întinzând mâna, l-a atins și i-a spus: "Vreau, curăță-te!" 42 Și îndată lepra l-a părăsit și a fost curățat. 43 Atunci, avertizându-l, Isus l-a trimis afară, spunându-i: 44 "Vezi să nu spui nimănui nimic, dar mergi, arată-te preotului și adu pentru curățarea ta cele poruncite de Moise ca mărturie pentru ei!" 45 Însă el, ieșind, a început să proclame tuturor și să răspândească vestea, așa încât Isus nu mai putea să intre în cetate în văzul lumii, ci stătea afară, în locuri pustii. Și veneau la el de pretutindeni.

Cuvântul Domnului

Meditație

În lecturile proclamate la această adorație suntem noi în două momente diferite ale vieții (momente de multe ori zilnice!): clipele când ne merge bine și clipele când nu reușim să fim bine și toate se prăbușesc. Suntem atât de slabi și atât de bine oglindiți în comportamentul israeliților din fragmentul luat din Cartea întâi a lui Samuel: atunci când ne merge bine uităm de toți și de toate, uităm de familie și de prieteni, uităm de cei care ne-au ajutat, uităm că suntem slabi, fragili. Când ne merge bine ne credem atotputernici și ne permitem să-i disprețuim pe ceilalți. Clar că și Dumnezeu ni se pare prea mic pentru a-l lua în calcul.

Însă tot acel bine, toate acea siguranță se prăbușește de multe ori brusc și ne trezim la pământ. Într-o secundă ne trezim zdrobiți de "filistenii" timpului nostru. Atunci ne amintim repede de familie, de prieteni, de binefăcători... Și când nici aceștia nu reușesc să ne fie de folos, ne amintim de Cristos despre care am auzit că vindecă de orice boală, că învie și morții, că face minuni și lucruri incredibile. Suntem dispuși să credem orice, doar să ne salveze. Însă ne dăm seama că lucrurile nu pot funcționa așa. E o minciună să trăiești alături de familie și de prieteni și de binefăcători și de Dumnezeu doar când ai nevoie de ei, doar când ești în pericol. E minciună, falsitate și ipocrizie. Să ne trezim și să ne însușim strigătul psalmistului: "Pentru îndurarea ta, mântuiește-ne, Doamne".

Fragmentul evanghelic ne aduce în prim-plan un miracol al lui Isus: vindecarea unui lepros de suferința sa. A fi lepros însemna pentru acel sărman nu doar să accepte boala, dureroasă, ci și respingerea comunității, stigmatizarea și viața trăită în izolare, în afara comunității. Astfel, vindecarea oferită de Isus conține multiple daruri: îndepărtarea suferinței fizice a bolii, îndepărtarea suferinței emoționale cauzate de singurătate, de viața trăită la limita subzistenței și de disprețul pe care îl simțea din partea celorlalți, precum și o nouă identitate, cu ajutorul căreia putea să se reintegreze în comunitate. Practic, Isus îi oferea o viață nouă, iar întâlnirea cu el era, pentru lepros, punctul zero al unei noi existențe. Nu putea să nu-și strige bucuria din toate forțele. Totuși, Isus i-a cerut să nu spună nimănui, pentru că scopul său nu era acela de a dobândi faima de vindecător, ci acela de a vindeca trupuri și suflete. Acțiunea sa vindecătoare nu este o trâmbițare a puterii sale supranaturale, ci un act de dragoste profundă, căci numai dragostea schimbă pe cineva integral.

Să alergăm la Cristos, asemenea leprosului, acum și în fiecare clipă. Doar el poate să ne vindece. Să întindem mâinile noastre pline de "lepra" lăcomiei și a nedreptății și să-i spunem: "Doamne, dacă vrei, poți să mă cureți". Să răsune astăzi în inima noastră: "Vreau! Curăță-te!". Să strigăm de bucurie căci Dumnezeu a venit în viața noastră, în tabăra luptelor noastre și vrea să rămână: în timp de boală ca și în timp de sănătate, fericiți sau nefericiți, săraci sau bogați. El vrea să fie mereu cu noi. Mereu! Să fim și noi cu el!

Dar eu... am nevoie de vindecarea lui Isus? Ce aspecte din viața mea, din identitatea mea, au nevoie să fie atinse de puterea sa vindecătoare astfel încât eu însumi, prin relațiile mele, să mediez vindecarea lui?

Câteva clipe de tăcere și de meditație personală

Rugăciunea credincioșilor

Să preamărim bunătatea și înțelepciunea lui Cristos, care ne îngăduie să-l privim și să-l iubim în toți frații noștri, mai ales în cei care suferă. Să ne rugăm cu credință și, asemenea leprosului, să strigăm:

R.: Isuse, vindecă-ne!

- Isuse, Mântuitorule, călăuzește Biserica ta, pentru ca ea să comunice celor marginalizați speranța care vine de la tine. Noi te rugăm: R.

- Isuse, Mântuitorule, trezește conștiințele creștinilor, pentru ca să se opună oricărei forme de corupție și să fie instrumente de pace printre oameni. Noi te rugăm: R.

- Isuse, Mântuitorule, dă putere și perseverență acelora care se străduiesc pentru eliminarea oricărei forme de discriminare dintre popoare și dintre comunități. Noi te rugăm: R.

- Isuse, Mântuitorule, continuă să vindeci astăzi pe leproși și învață-ne să fim solidari față de cei nevoiași. Noi te rugăm: R.

- Isuse, Mântuitorule, vindecă-ne de lepra egoismului, a necurăției și a lipsei de sensibilitate. Noi te rugăm: R.

- Isuse, Mântuitorule, ocrotește cu brațul tău puternic pe cei care sunt dependenți de droguri și fă-i conștienți de pericolul pe care îl reprezintă acestea. Noi te rugăm: R.

- Intențiile personale...

Dumnezeule, Părinte preabun, dă-ne harul să lucrăm ca adevărați frați ai lui Cristos și, după ce am fost purificați de egoismul nostru, să contribuim la vindecarea aproapelui. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Cântec

Rugăciune

Iubire divină ce întreci orice dragoste, bucurie a cerurilor, vino pe pământ,
fă-ți casă umilă în noi, coroană a îndurării tale!
Isuse, tu ești compasiune, ești iubire adevărată, nelimitată;
vino la noi cu mântuirea ta, intră în fiecare inimă temătoare!
Suflă duhul iubirii în fiecare inimă tulburată!
Fă-ne să moștenim împărăția cerurilor prin tine, fă-ne să ne găsim odihna în tine!
Ia de la noi alipirea de păcat, fii tu alfa și omega!
Sfârșit și început al credinței, eliberează inimile noastre!
Vino, Atotputernice, să ne mântuiești, fă-ne să primim viața ta;
întoarce-te imediat printre noi și nu mai pleca niciodată din templul tău!
Pe tine te vom binecuvânta mereu, te vom sluji ca îngerii deasupra noastră,
ne vom ruga ție și te vom lăuda fără încetare, te vom cinsti în dragostea ta perfectă.
Termină, deci, creația ta cea nouă, fă-ne puri și fără pată;
fă-ne să vedem mântuirea ta renăscuți fiind în tine,
să trecem de la o viață la alta până ne vom găsi locul în paradis,
până ne vom aduce coroana în fața ta pierduți fiind în iubire și laudă pentru tine!

Rugăciune: Doar astăzi
Viața mea este o singură clipă, un ceas de trecere.
Viața mea este doar o zi care dispare și fuge.
O, Dumnezeul meu, tu știi că pentru a te iubi pe pământ
Nu am decât ziua de astăzi!
 
O, te iubesc, Isuse! Sufletul meu pe tine te dorește.
Rămâi doar pentru o singură zi dulcele meu sprijin.
Vino să domnești în inima mea, dăruiește-mi zâmbetul tău,
Doar astăzi.
 
Ce mă interesează, Doamne, dacă viitorul este întunecat:
Să te rog pentru mâine, o, nu, nu pot!
Păstrează curată inima mea, cu umbra ta acoperă-mă,
Doar astăzi.
 
Dacă mă gândesc la ziua de mâine, mă tem de nestatornicia mea,
Iar în inimă simt născându-se tristețe și îngrijorare.
Dar încercarea și suferința le vreau, Dumnezeul meu,
Doar astăzi.
 
Foarte curând te voi vedea pe țărmul etern,
O, cârmaci divin, care îmi întinzi mâna!
Pe apele în furtună condu nava mea în pace,
Doar astăzi.
 
Lasă ca în chipul tău, Doamne, eu să mă ascund.
Acolo nu voi mai auzi orice zgomot zadarnic al lumii.
Dă-mi iubirea ta, păstrează-mi harul tău,
Doar astăzi.
 
Uit de toate lângă inima ta dumnezeiască,
Iar de fricile nopții nu mă tem deloc.
O, Isuse, dăruiește-mi un loc în inima ta,
Doar astăzi!
 
Pâine vie, pâine cerească, dumnezeiască Euharistie,
O, sfânt mister pe care mi l-a dat iubirea!
Vino, Isuse, Ostie albă, să locuiești în inima mea,
Doar astăzi.
 
Dăruiește-mi viță sfântă și sacră, să mă unesc cu tine,
Iar mlădița mea fragilă îți va da rodul său:
Voi putea să-ți ofer un ciorchine aurit, Doamne,
Deja de astăzi.
 
Am doar această zi fugară pentru a-ți forma
Ciorchinele de iubire unde fiecare bob e un suflet.
Dăruiește-mi, Isuse, focul unui apostol,
Doar astăzi.
 
O, Neprihănită Fecioară, ești blânda stea
Care mi-l dă pe Isus și care mă unește cu el întotdeauna.
Fă să mă odihnesc sub vălul tău, scumpă Mamă,
Doar astăzi.
 
Sfinte înger păzitor, acoperă-mă cu aripa ta;
Luminează cu lumina ta drumul pe care-l urmez.
Vino să conduci pașii mei și ajută-mă, te rog,
Doar astăzi.
 
Vreau să te văd fără văluri sau nori, Doamne,
Dar exilată mă vlăguiesc departe de tine.
Să nu-mi fie ascuns chipul tău iubit,
Doar astăzi.
 
În curând voi zbura și eu, ca să cânt laudele tale.
Atunci când ziua fără de sfârșit va coborî pentru mine,
Atunci pe lira îngerilor eu voi cânta
Astăzi-ul Etern!

(Sfânta Tereza a Pruncului Isus)

Rugăciunea celui care se îngrijește de cel bolnav:

Doamne, fă să te văd astăzi și în fiecare zi în persoana bolnavilor tăi și, în timp ce-i îngrijesc, să-ți slujesc ție.

Chiar și atunci când te ascunzi în deghizarea inobservabilă a celui iritabil, ambițios și irațional, fă să te recunosc și să spun: "Isuse, pacientul meu, ce bine este a-ți sluji".

O, Doamne, dă-mi această credință văzătoare, astfel munca mea nu va fi niciodată monotonă. Voi găsi mereu bucurie în a suporta capriciile altora și în a împlini dorințele tuturor celor săraci care suferă.

O, dragi bolnavi, când îl întruchipați pe Cristos îmi sunteți de două ori mai scumpi; și ce medalie (premiu) este pentru mine a vă putea sluji.

Doamne, fă-mă receptivă pentru demnitatea înaltei mele chemări și marea ei responsabilitate! Nu îngădui ca să mă arăt vreodată nevrednică de ea prin faptul că pot cădea în duritatea inimii, în lipsa de prietenie și lipsa de răbdare! Și apoi, o Dumnezeule, pentru că tu ești Isus Cristos, pacientul meu, umilește-te pentru a fi și pentru mine un Isus răbdător! Fii îngăduitor cu greșelile mele și privește numai la dorința mea de a te iubi pe tine și de a-ți sluji în persoana fiecăruia dintre bolnavii tăi! Doamne, mărește credința mea, binecuvântează efortul și munca mea, acum și totdeauna! Amin. (Sfânta Tereza de Calcutta)

Isuse, în continuare te adorăm împreună cu psalmistul, rugându-te să ne întărești speranța în fața provocărilor tulburătoare ale vieții:

2 Doamne, Dumnezeul mântuirii mele,
zi și noapte strig înaintea feței tale.
3 Rugăciunea mea să ajungă înaintea ta,
pleacă-ți urechea la strigătul meu!
4 Căci sufletul meu e sătul de rele
și viața mea se apropie de locuința morților.
5 Sunt considerat printre cei care coboară în groapă,
sunt ca un viteaz care nu mai are putere.
6 Stau întins printre cei morți, ca cei străpunși, culcați în mormânt,
de care nu-ți mai aduci aminte și pe care mâna ta i-a părăsit.
7 M-ai aruncat în groapa cea mai adâncă,
în întuneric și în umbra [morții].
8 Mânia ta apasă asupra mea
și toate valurile tale le-ai prăvălit peste mine.
9 Ai îndepărtat pe cunoscuții mei de la mine,
m-ai pus ca pe un lucru abominabil înaintea lor.
Sunt închis și nu pot ieși,
10 ochii mei s-au stins de suferință.
Toată ziua strig către tine, Doamne,
și-mi întind mâinile spre tine!
11 Oare pentru cei morți ai să faci minuni?
Sau se vor scula umbrele să te laude?
12 Se vorbește oare în mormânt despre bunătatea ta
și despre fidelitatea ta în locul pierzării?
13 Sunt cunoscute oare minunile tale în întuneric
și dreptatea ta în țara uitării?
14 Dar eu strig către tine, Doamne, de dimineață,
rugăciunea mea se înalță la tine.
15 Pentru ce, Doamne, respingi sufletul meu?
Pentru ce-ți ascunzi fața de la mine?
16 Eu sunt sărac și în prag de moarte încă din tinerețe;
sunt neajutorat, strivit de spaimele tale.
17 Peste mine au trecut mâniile tale
și înfricoșările tale m-au nimicit.
18 M-au înconjurat ca apa ziua întreagă
și toate împreună mă împresoară.
19 Ai îndepărtat de la mine pe prieten și vecin
și întunecimile sunt cunoscuții mei. (Psalmul 88)

Toți să adorăm fierbinte
Marea Taină din altar,
Ce-a fost scris în Legea Veche
Facă loc la noul dar;
Ce e peste simț și minte
Să ne dea-al credinței har.
 
Tatălui dați închinare,
Cinste, laudă și cânt,
Fiului fără-ncetare,
Slavă-n cer și pe pământ,
Pururi binecuvântare
Fie Duhului Preasfânt. Amin.
 
Tu le-ai dat pâine cerească
Având în sine orice plăcere

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

C./ P. Lăudați-l pe Domnul neamurilor, Lăudați-l toate popoarele.

Osana, osana, osana Fiului lui Dumnezeu

Cântec final

Pr. Mihai Galațanu
director al Oficiului pentru Pastorația Sanitară

* * *

Ziua Mondială a Bolnavului 2022: "A fi alături de cel care suferă pe un drum de caritate"

Oficiul pentru Pastorația Sanitară: Adorație euharistică pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului (2022)

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "Ziua Mondială a Bolnavului" (7 februarie)

"A fi alături de cel care suferă pe un drum de caritate". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie 2022)


 

lecturi: 606.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat