Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dărmănești: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Onești

Duminică, 6 februarie 2022, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit la Dărmănești, la Mănăstirea Surorilor Carmelite ale Sfintei Tereza din Torino, unde au comemorat cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Vieții Consacrate.

Întâlnirea a debutat cu meditația părintelui Bogdan Balașcă, OFMConv., din Roman, având ca temă: "Provocări ale vieții consacrate astăzi - să manifestăm sufletul lui Cristos".

După o scurtă introducere istorică a creștinismului și a vieții consacrate centrându-se pe textul biblic Fil 2,5-11, părintele Bogdan afirmă convingerea că nu noi ne-am consacrat, ci Dumnezeu ne-a consacrat pentru a fi sfinți împreună cu el. Ca să fim sfinți așa cum ne dorește Dumnezeu, avem nevoie să contemplăm acest suflet a lui Dumnezeu, inima Mântuitorului, într-o lume rănită, într-o lume cu probleme, care are nevoie de Dumnezeu. Este o cheie de lectură a sensului vieții noastre și un loc unde putem face discernământ. Ce imagine am eu despre Cristos? Ce face Dumnezeu pentru noi?

Prima parte a acestui text reprezintă partea umană "coborârea": "fiind din fire Dumnezeu, nu a considerat un beneficiu egalitatea sa cu Dumnezeu ci s-a despuiat pe sine luând firea sclavului". Noi în viața noastră ce considerăm beneficiu? De ce nu practic lucruri pentru care m-am format? Isus s-a eliberat de tot ceea ce poate părea pentru noi capacități, abilități argumente, competențe, priceperi, experiențe. Cristos ajunge de la plin la gol, de la sus la jos, de la total la nimic, de la pregătire la aparentă inutilitate. Numai o iubire nebună poate să renunțe la tot arsenalul de lucruri pe care le crezi utile și poți să salvezi omenirea cu ele, dar nu le mai pui în practică, ci renunți la ele pentru a te goli. De ce trebuie să se golească comunitățile noastre? De ce trebuie să mă golesc eu? De ce trebuie să se golească activitatea mea? Viața mea? Ce cred că e beneficiu pe care aș putea să-l las?

Părintele Bogdan a continuat prezentarea pe baza textului din Scrisoarea către Filipeni, explicând că urmează trei verbe, trei acțiuni fundamentale: 1) "s-a umilit pe sine" - umilința care vine din contemplarea chipului lui Dumnezeu, umilință pacifică și care golește de sine; 2) "făcându-se ascultător": ascultarea nu este un act de lipsă de personalitate, logică, rațiune, exprimare etc., ascultarea este un act de primire din dragoste față de Dumnezeu; 3) "până la moarte, până la moartea pe cruce", moartea ca începutul vieții lui Dumnezeu. Un mod de a trăi, de a primi Paștele nostru care duce spre viață. Noi nu putem să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm în viața noastră comunitară dacă nu murim. Cum pot să-i permit celuilalt să fie dacă nu-mi retrag egoul? Cum să-mi retrag egoul dacă nu-mi restrâng viața, dacă nu mor? Dumnezeu se retrage ca noi să fim. Moartea ca principiu de viață devine spațiu pentru celălalt.

A doua parte a textului ne prezintă "ridicarea", partea divină. Dumnezeu nu vrea să rămânem jos "pentru aceasta, și Dumnezeu l-a înălțat". Dumnezeu ne înalță și când suntem în păcat și când suntem descurajați. Dumnezeu ne dă un nume de fiu, "și i-a dăruit numele care este mai presus de orice nume", relația de "fiu" este mai mult decât orice altceva, este cea mai înaltă. Ce înseamnă să fii fiu? Fiul lui Dumnezeu, iubit de el. Puterea numelui "în numele lui Isus să se plece tot genunchiul".

În finalul meditației sale, părintele Bogdan face o reflecție asupra Euharistiei. Ce este oare Euharistia dacă nu coborârea lui Isus? Despuierea de divinitate, coborâre, umilință, golire de sine pentru ca să ne ia pe noi și să ne ridice către el. Vine jos, în genunchi la cina cea de taină, fragil în mijlocul nostru pentru ca noi să fim ridicați. Să avem și noi capacitatea de a arăta lumii un suflet dăruit, plin de viața lui Dumnezeu. Consacratul este chemat să primească această viață a lui Dumnezeu.

Al doilea moment al zile s-a desfășurat în biserica parohială din Dărmănești, "Preasfânta Inimă a lui Isus". La ora 11.00 a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de părintele Leon, custodele Fraților Minori Capucini, precedată de procesiunea cu lumânările aprinse. Părintele Bogdan Balașcă, în predica din cadrul Sfintei Liturghii, făcând referire la lecturile și la evanghelia din această zi, evidențiază cum tematica acestora ne indică niște pași în drumul nostru spiritual atât pentru creștini cât și pentru viața consacrată. Un prim pas, Dumnezeu este cel care vine către om încă de la începutul creației. Făcând referire la Catehismul Bisericii Catolice "Dumnezeu se apropie de om în orice timp și în orice loc ca să-l ajute pe om să-l cunoască, să-l iubească, să crească în har". Dumnezeu vine, Dumnezeu vine acum, de la începutul vieții noastre. Important este ca noi să vedem partea disponibilă pentru a-l iubi. Iar barca înseamnă viața noastră. Acea barcă în care Isus pășește, în barca lui Simon, poate fi barca ta, în care găsește oboseala, găsește lupta ta, găsește truda pe care o simți în inima ta, găsește întreaga ta viață. Să te simți întâlnit de Dumnezeu cu tot ceea ce te frământă, cu tot ceea ce nu reușești, cu tot ceea ce-ți este greu, cu problemele de comunitate, cu problemele personale de sănătate. Lasă-l pe Dumnezeu să vină cu tine, fă-i spațiu!

Urmează al doilea pas, barca se îndepărtează de mal și de mulțime. Isus îi spune lui Petru să înainteze în larg, cu alte cuvinte, "lasă mulțimea atâtor gânduri, atâtor persoane care fac gălăgie în viața ta, lasă toate aceste idei, toate aceste vorbării!" Ce bine ne face să ne retragem și să rămânem doar cu Isus, fie în rugăciune, fie în reculegere. Al treilea pas, după ce îl lași pe Dumnezeu să vină în viața ta, Dumnezeu îți spune să arunci mreaja în adânc, mergi în adâncul ființei tale. Ce găsești dacă intri în inima ta? Ce găsești dacă te duci dincolo de toate gândurile de suprafață, de păcatul tău, de oboseala ta? M-am gândit vreodată că în inima mea pot găsi ceva frumos, luminos? Dincolo de păcatul nostru în viața fiecăruia dintre noi Dumnezeu a așezat lumina, a așezat o prezență sfântă pe care nimeni nu o poate lua, a așezat curaj, a așezat iubire. Toți avem iubire în suflet, să nu ne fie teamă să o vedem și să o manifestăm în afară. Încărcați de speranță, încărcați de experiența întâlnirii cu Dumnezeu. Isus ne spune și nouă astăzi: "Acest mesaj este pentru tine, urmează-mă, nu-ți fie teamă! Fii cu Dumnezeu în viața ta, cu tot ceea ce trăiești tu, primește tot ceea ce vine de la Domnul. A avea curajul de a nu ne opri niciodată să trăim ceea ce Dumnezeu vrea să trăim în viața noastră cu convingerea că Dumnezeu ne însoțește și ne iubește.

După îndemnurile de la predică, înainte de ofertoriu, toate persoanele consacrate prezente în biserică au reînnoit voturile de ascultare, curăție și sărăcie.

La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele paroh Petru Vernica a felicitat persoanele consacrate adresându-le cuvinte de mulțumire și prețuire pentru misiunea nobilă pe care acestea o au în biserică. Citez: "Ne bucurăm că existați, ne bucurăm că sunteți elita poporului lui Dumnezeu, ne bucurăm că sunteți paratrăsnetul care canalizează rugăciunea spre folos. Suntem bucuroși să vă avem în mijlocul nostru și îl implorăm pe Dumnezeu să vă dea același curaj pentru că în zborul vostru, în alergarea voastră pe urmele lui Isus, aveți nevoie de curaj, aveți nevoie să vă reînnoiți entuziasmul și elanul vostru. Bunul Dumnezeu și mirele vostru să vă fie mereu un model. Vă asigurăm de rugăciunile noastre și vă garantăm susținerea noastră spirituală".

La ora 12.45, s-a servit prânzul fratern la Mănăstirea Surorilor Carmelitane urmat de un moment de împărtășire în care am vizionat un filmuleț pregătit de echipa responsabilă pentru viața consacrată din zona Onești. Am întrebat oameni, femei, bărbați, copii și tineri ce cred despre persoanele consacrate? Iar ei ne-au răspuns. După care a avut loc o împărtășire fraternă unde cei care au dorit au vorbit despre propriile impresii, experiențe și mărturii.

Momentul de adorație euharistică, alături de celebrarea vesperelor, au constituit finalul acestei zile de întâlniri, de împărtășire fraternă și rugăciune.

Sr. Petronela Farcaș,
Surorile Benedictine ale Divinei Providențe din Oituz

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 februarie: Dărmănești: Ziua Persoanelor Consacrate din zona Onești

* * *

Frații Capucini: "Ce spun oamenii despre persoanele consacrate?"


 

lecturi: 1014.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat