Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Marți, 25 ianuarie, în sărbătoarea Convertirii Sfântului Paul, s-a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, printr-o celebrare prezidată de PS Iosif Păuleț, alături de care au fost PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Episcopie și de la Seminarul Major. Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a participat pr. lect. dr. Cătălin Vatamanu. Predica a fost rostită de pr. Vasile Petrișor, secretar episcopal.

Celebrarea s-a deschis cu intonarea de către seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" a cântecului care are ca prime cuvinte: "Lumea-ntreagă să se înfrățească".

În salutul pe care l-a adresat tuturor, celor prezenți în catedrală și celor aflați în comuniune prin intermediul mass-media, mai ales ascultătorilor ERCIS FM, PS Iosif Păuleț a amintit importanța acestor zile de rugăciune pentru unitate, spunând că textele de anul acesta sunt inspirate din vizita magilor la noul născut, Isus Cristos: "Să ne îndreptăm privirea spre steaua care a apărut la răsărit și să-i permitem să ne conducă și pe noi la Isus."

Rugăciunile care au urmat au fost rostite alternativ, toate exprimând regretul pentru neajunsurile și greșelile comise împotriva unității, a creației, a mediului, care au culminat cu cererea de iertare, adresată Tatălui ceresc în cântarea "Sfinte Dumnezeule, sfinte Tare, sfinte Fără de moarte, miluiește-ne pe noi!"

După proclamarea lecturilor, pr. diacon Octavian Sescu a dat citire fragmentului evanghelic în care Isus îl preamărește pe Tatăl ceresc care descoperă celor mici misterele împărăției sale, invitându-i pe toți să învețe blândețea și smerenia inimii sale preasfinte.

La predică, pr. Vasile Petrișor a vorbit despre însemnătatea unității în Biserică. Adunarea credincioșilor arată că rugăciunea lui Cristos, "ca toți să fie una" nu a fost zadarnică. În același timp a semnalat că noi toți purtăm o povara, o durere care și ea este cauza adunării la rugăciune. E vorba de durerea diviziunii: "Diferențele sunt bune, diviziunea e rea. Lumea are nevoie de evanghelie mai mult decât de barierele noastre.

Referindu-se la tema celei de-a opta zi, "Pe alt drum", predicatorul a spus că magii, conform mentalității ebraice, fiindcă erau păgâni, nu aveau acces la mântuire. De la căile obișnuite ale despărțirii trebuie să ajungem la calea care conduce spre Dumnezeu. Suntem înrădăcinați în sistemele noastre, de aceea trebuie să ne lăsăm surprinși de Dumnezeu. Aceasta se revelează celor mici, nu celor mari care de multe ori arată că sunt autosuficienți. Cei mari nu pot învăța nimic nici măcar de la Dumnezeu. De multe ori comitem greșeala de a fixa noi în ce Biserică are Dumnezeu voie să fie și unde el nu are ce căuta sub nicio formă.

La finalul predicii, pr. Vasile a indicat trei pași spre unitate: dorința - e important să ne dorim unitatea; respectul - ni-l arătăm prin prețuire, nu prin distanțarea de celălalt; rugăciunea - îi cerem lui Dumnezeu darul unității.

Celebrarea a continuat cu mărturisirea Crezului, rostirea rugăciunii credincioșilor de către preoții aflați în altar, a Tatălui nostru.

A luat cuvântul PS Petru Gherghel, episcop emerit, care a subliniat amintirile pe care le are cu privire la aceste momente de rugăciune pentru unitate. Din ele reiese dorința "de a-i prețui pe ceilalți, de a-i considera pe toți egali, de a-i vedea pe toți ca fiind ai lui Dumnezeu". Printre altele a mai spus: "Nu numai eu, nu numai câțiva, nu numai un grup are dreptul de a fi în familia lui Dumnezeu, ci toți. Ar fi o erezie să spunem că numai noi. Toți trebuie să ne manifestăm ca frați și surori."

Din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a vorbit pr. lect. dr. Cătălin Vatamanu, care a transmis urările ierarhului ortodox. Referindu-se la tema rugăciunii pentru unitate, a spus printre altele: "Cei care cred în stele, ajung să se ghideze după o singură stea, o stea care devine mare pentru umanitate... Magii ne invită la o atitudine doxologică, de slăvire a lui Dumnezeu." În timpurile noastre, a mai spus delegatul Bisericii Ortodoxe, trebuie să vedem că steaua este tocmai Biserica, așa cum ne învață și Sfinții Părinți.

Cântecul "Toți suntem una", intonat de seminariști și cântat de cei prezenți la partea de refren "Toți formăm un singur trup și avem același Duh, Duhul Sfânt al dragostei", a încheiat celebrarea ultimei zile din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Domnul să primească ofranda acestor rugăciuni, care să fie pași pe drumul spre înfăptuirea unității creștinilor.

Pr. Cristian Diac

*

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași (catedrală): A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea. Foto: Andreea Dima / ERCIS Media

*

Programul celebrărilor din Iași și din parohiile învecinate a fost publicat în știrea: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (18-25 ianuarie 2022).

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 583.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat