Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

SRUC: Cercetașii din Pildești în vizită la biserica ortodoxă din Cordun

Săptămâna Ecumenică urmărește unitatea dintre creștini și aduce în prim-plan faptul că, deși se manifestă în moduri diferite, obiectivul tuturor creștinilor este adorarea lui Dumnezeu și mântuirea sufletului.

Cum această unitatea nu se poate realiza fără cunoștință de cauză, duminică, 23 ianuarie 2022, temerarii Centrului Local "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, însoțiți de lideri și seniori, au făcut o vizită Bisericii Ortodoxe "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Cordun. La intrarea în biserică am fost întâmpinați de preotul Mihai Bordei care a binevoit să ne prezinte biserica, semnificații ale icoanelor, ritul ortodox, dar și să răspundă întrebărilor adresate de noi.

Astfel, cu fiecare pas pe care îl făceam în lăcașul de cult, deslușeam câte puțin din semnificația picturilor, ori aflam câte ceva despre istoria acestei săptămâni în care ne rugăm pentru unitatea creștinilor. După ce am aflat răspunsurile la câteva dintre curiozitățile pe care le aveam legate de specificul bizantin, ne-am unit într-un scurt moment de rugăciune, în timp ce flăcările celor două lumânări s-au unit simbolic în mâinile părintelui Mihai și ale părintelui Gabriel Cocianga, vicar din Pildești.

Am rugat un temerar, un lider și un senior să ne redea mărturia lor cu privire la vizita la biserica ortodoxă. Fiecare a reușit să surprindă aspecte diferite, dar importante, ceea ce ne bucură și ne încurajează să repetăm experiența.

  • "Mi se pare foarte interesant că este prezentată viața lui Isus, dar m-au impresionat și restul picturilor în care sunt reprezentați atât de mulți sfinți, astfel încât, când privești în interior, să nu vezi niciun perete gol" (temerar).

  • "Mi s-au părut întotdeauna interesante micile diferențe dintre riturile catolice și cele ortodoxe, de aceea, vizita la biserica ortodoxă m-a impresionat, atât datorită informațiilor pe care le-am aflat, cât și picturilor și detaliilor din biserică. Privim la același Dumnezeu, chiar dacă o facem în moduri diferite; iar săptămâna ecumenică e prilejul perfect pentru a acorda atenție asemănărilor dintre noi, în ciuda lucrurilor care ne diferențiază" (lider temerari).

  • "Personal, am rămas cu o impresie frumoasă! Biserica este incredibilă, o adevărată bijuterie. Am apreciat disponibilitatea preotului care a fost foarte deschis cu noi și plăcut prin cuvintele lui frumoase" (senior).

Amalia Patachi,
lider cercetași din Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: SRUC: Cercetașii din Pildești în vizită la biserica ortodoxă din Cordun

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 759.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat