Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Manifestare ecumenică și biblică la Institutul Franciscan

În cadrul săptămânii de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor, sâmbătă, 22 ianuarie 2022, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost organizat un simpozion intitulat: "Steaua Magilor, la lumina Scripturilor. Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să îl adorăm" (Mt 2,2).

Manifestarea a urmărit să îmbine atât semnificația Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, cât și pe cea a Duminicii Bibliei, potrivit îndemnului exprimat de Papa Francisc în Aperuit illis, 3: "De aceea, stabilesc ca Duminica a III-a din Timpul de peste an să fie dedicată celebrării, reflecției și divulgării Cuvântului lui Dumnezeu. Astfel, această Duminică a Bibliei se va situa într-un moment oportun din acea perioadă a anului, când suntem invitați să întărim legăturile cu evreii și să ne rugăm pentru unitatea creștinilor. Nu este vorba de o simplă coincidență temporală: a celebra duminica bibliei exprimă o valență ecumenică, pentru că Sfânta Scriptură arată celor care se pun în ascultare drumul care trebuie urmat pentru a ajunge la o unitate autentică și solidă".

La acest eveniment și-au adus contribuțiile studiilor și cercetărilor lor: pr. dr. Zdzisław Kijas OFMConv, postulator general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. dr. Silvestru Bejan OFMConv, profesor la Institutul Teologic din Assisi și pr. dr. Mihai Afrențoae OFMConv, profesor la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Moderatorul simpozionului a fost pr. dr. Ștefan Acatrinei OFMConv, care după salutul de bun venit adresat tuturor celor prezenți la acest eveniment, l-a invitat pe pr. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu OFMConv, ministru provincial al Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România, să prezinte discursul său introductiv. Astfel, părintele provincial a prezentat tema SRUC din acest an, pregătită de Bisericile din Orientul Mijlociu, cu motoul: "Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să îl adorăm" (Mt 2,2).

Prima conferință a simpozionului, cu titlul: "Împlinirea Scripturilor în Evanghelia copilăriei lui Isus", a fost prezentată de pr. dr. Mihai Afrențoae. În cadrul prezentării conferinței, părintele profesor a amintit de setea creștinilor din perioada apostolică de a cunoaște mai multe despre Isus, o sete căreia îi răspund evangheliștii Matei și Luca. Există numeroase diferențe între cele două relatări evanghelice, însă punctele comune sunt mai importante deoarece acestea demonstrează că izvoarele diferite din care se inspiră cei doi evangheliști, concordă în datele esențiale.

A urmat conferința pr. dr. Zdzisław Kijas intitulată, provocator: "Il fine del dialogo dottrinale?". În discursul său părintele a amintit că ecumenismul nu este o invenție umană, ci este o dorință și o chemare divină. Când vine vorba despre aspectul doctrinar al dialogului ecumenic, se constată o tendință de a-l pune în plan secund, ca și cum acesta ar împiedica dialogul, ignorându-se caracterul său complementar. Această problematică, afirma părintele, are legătură cu adevărul. Se spune că în lupta dintre adevăr și fals, în cele din urmă adevărul va învinge. Să fie chiar așa? În continuarea prezentării sale, părintele profesor a evidențiat necesitatea și urgența unei temeinice formări intelectuale, care să sprijine căutarea sinceră a adevărului, fapt ce va face posibilă continuarea drumului de unire a creștinilor. Lipsa unei astfel de gândiri duce la ignoranță, la teamă și la adoptarea unor atitudini defensive ce vor împiedica dialogul ecumenic.

După o scurtă pauză, a urmat pr. dr. Silvestru Bejan care a prezentat conferința: "Creștinismul și religiile lumii". Părintele a început prin a afirma că prezența magilor la ieslea Pruncului Isus, care nu aparțineau nici religiei, nici neamului evreilor, este dovada necesității dialogului inter-religios. În istoria Vechiului Testament, dar și în relatările Noului Testament sunt prezentate numeroase personaje care, deși nu aparțin poporului evreu, manifestă o credință puternică în Dumnezeu, fapt lăudat de Isus însuși. Totodată, prezența acestor figuri în iconografie, dar și a altora care nu au legătură directă cu Scripturile, ne transmite ideea că nimic din ceea ce se deschide misterului lui Cristos nu poate fi ignorat. Dacă privim în istorie, putem distinge cu ușurință trei atitudini adoptate de către Biserică în relația cu celelalte religii: exclusivistă, incluzivă și pluralistă. La sfârșit, părintele a concluzionat spunând că Cristos nu trebuie să fie o jenă în dialogul cu ceilalți, iar creștinii au datoria ca în fața celorlalte religii să dea mărturia propriei identități și a dorinței sincere de a se face aproapele celuilalt.

La final, a urmat un timp alocat dialogului între participanți și conferențiari. După aceasta a urmat un moment de rugăciune în capela institutului, la care au luat parte toți cei prezenți.

Ca o continuare a acestui moment cultural și religios, duminică, 23 ianuarie, la ora 10.30, în capela institutului s-a celebrat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a fost evidențiat rolul Bibliei în trăirea vieții creștine.

Conferințele și Sfânta liturghie au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a institutului.

Pace și bine!

Fr. Narcis-Leonard Laslău, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Roman: Manifestare ecumenică și biblică la Institutul Franciscan


 

lecturi: 427.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat