Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfânta Liturghie în Duminica Bibliei

Duminica Bibliei (23 ianuarie 2022) a fost sărbătorită în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" printr-o Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, cu participarea profesorilor de Sfântă Scriptură de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", preoții Iosif Antili și Iulian Faraoanu, și a altor preoți din episcopie. Înaintea credincioșilor din catedrală și a celor care urmăreau celebrarea euharistică prin intermediul postului de radio ERCIS FM și al postului de televiziune Angelus TV a ținut cuvântul de învățătură pr. Iulian Faraoanu, ilustrând valoarea și importanța mântuitoare a cuvântului lui Dumnezeu revelat în Biblie.

Procesiunea spre altar cu evangheliarul, pe care îl purta solemn pr. prof. Iosif Antili, a început la ora 11.00. Evangheliarul, vizibil tuturor, ilustra adevărul că nicio celebrare creștină sacramentală, în mod eminent Sfânta Euharistie, nu are loc în afara cuvântului lui Dumnezeu, ci pe temelia cărții sfinte, în paginile căreia misterul lui Dumnezeu se face cunoscut omului în măsura în care acesta este deschis să-l primească. De asemenea, înaintea mesei de altar stătea deschisă Sfânta Scriptură, care chiar în faptul de a fi deschisă invită să fie parcursă de ochii minții și inimii noastre.

PS Iosif Păuleț, salutând pe cei prezenți, a reliefat caracterul special al acestei duminici: "Celebrăm astăzi, în a treia duminică din timpul de peste an, Duminica Bibliei, duminica cuvântului lui Dumnezeu. În fața altarului este pusă la loc de cinste această carte prin care Dumnezeu a vorbit, vorbește și va vorbi totdeauna lumii întregi, nouă celor de astăzi și din totdeauna. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar minunat, care este cuvântul său scris în Biblie și totodată nu uităm că suntem în Săptămâna Mondială de Rugăciune pentru Unirea în Credință a Creștinilor. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să prețuim din ce în ce mai mult cuvântul său revelat în Biblie."

Credincioșii au putut repeta de mai multe ori la psalmul responsorial: "Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață", extrase din Psalmul 19. La sfânta evanghelie, proclamată de pr. prof. Iosif Antili, au ascultat primele patru versete din Evanghelia după Sfântul Luca, care relevau faptul că evanghelistul ținea să-i convingă pe cititorii săi de temeinicia celor scrise, și episodul prezenței lui Isus în sinagoga din Nazaret.

Părintele predicator Iulian Faraoanu a vorbit despre modul cum dobândim familiaritate cu Sfânta Scriptură, scoțând în evidență unicitatea ei printr-un cuvânt redat de un rabin: "Rabinul Simon cel Drept obișnuia să spună că "lumea se întemeiază pe trei lucruri: 1) Biblia; 2) rugăciunea; 3) faptele inspirate de dreptate și dragoste. Prima realitate pe care se fundamentează totul ar fi astfel Biblia. O sărbătoare închinată Bibliei trebuie să ne interpeleze și pe noi. Reflecția noastră ar putea să urmărească două întrebări: 1) Ce fel de cuvânt al Domnului? 2) Cum înțeleg și trăiesc eu cuvântul?

Există trei verbe de care trebuie să ținem cont atunci când ne apropiem de Biblie: prima acțiune este a citi; a două este explicarea sensului textelor; a treia este înțelegerea cu mintea și inima. A amintit de o imagine evocatoare cu o Biblie, care circula pe internet și care suna în felul următor: "Nu spune că Dumnezeu tace, în timp ce Biblia ta este închisă!" Cum este Biblia noastră? Imperios este să avem o Biblie, dar și mai imperios este să deschidem Biblia și să o citim!

La finalul celebrării, PS Iosif Păuleț a mulțumit pentru participare tuturor și a indicat spre un pliant editat de Oficiul pentru Pastorația Biblică, în conținutul său accesibil și pe acest site, unde se găsesc informații elementare despre Biblie. A mulțumit pentru simpozionul organizat cu o zi înainte de pr. prof. Iosif Antili, un eveniment care a adus împreună reprezentanți ai mai multor confesiuni și religii.

"Îl rugăm pe Dumnezeu să trezească în noi foamea după acest cuvântul al său din care să ne hrănim zilnic" au fost cuvintele concluzive dinaintea binecuvântării finale.

Harul lui Dumnezeu să ne apropie cu sinceritate, în afara oricărei ambiții nepotrivite sau din laudă deșartă de paginile Bibliei, pentru a ne înțelepți în cele ce țin de viața aceasta pământească, de sănătatea noastră sufletească și de menținerea comuniunii vii cu Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: Sfânta Liturghie în Duminica Bibliei

*

* * *

Papa Francisc: Duminica Cuvântului lui Dumnezeu (duminica a 3-a de peste an, 23 ianuarie 2022)

Iași: "Biblia nu este o carte învechită, demodată, ci o carte mereu actuală". Simpozion dedicat Cuvântului lui Dumnezeu (22 ianuarie)

Verbum Domini. Duminica Cuvântului

Celebrarea Întronizării Bibliei

Material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu

Papa Francisc va conferi slujiri laicilor și laicelor în Duminica Cuvântului lui Dumnezeu


 

lecturi: 801.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat