Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Duminica Cuvântului

Verbum Domini

de Luigi Maria Epicoco

Din 2019, ca Biserică Catolică, răspândită pe tot pământul, trăim celebrarea Duminicii Cuvântului. Dacă Papa Francisc a simțit exigența de a institui o dată așa de importantă pentru a sublinia importanța Cuvântului lui Dumnezeu în experiența de credință, asta înseamnă cu siguranță cel puțin două lucruri. Primul este că fără o relație sănătoasă cu Cuvântul experiența creștină riscă să fie o experiență fără coloană vertebrală destinată să se prăbușească la primul impact traumatic al vieții; este credința sentimentalism, credința care se hrănește cu imagini greșite ale lui Dumnezeu, credința care foarte des încurajează forme de viață și alegeri care intră deschis în contrast cu Evanghelia însăși.

Al doilea motiv este că încă prea puțin, și foarte des în manieră foarte episodică, noi, catolicii, trăim centralitatea Cuvântului.

Departe de a crede că centralitate înseamnă singurătate a Cuvântului, de fapt scopul Cuvântului este propedeutic pentru o întâlnire reală pe care noi o recunoaștem astfel în sacramente, mai ales în Euharistie. Dar fără centralitatea Cuvântului ceea ce noi numim întâlnire reală se poate transforma pur și simplu într-un fetiș psihologic religios, iar experiența noastră eclezială se poate reduce la o simplă gestionare de lucruri religioase care nu are însă nimic de-a face cu credința adevărată și vie pe care Cristos a venit să ne-o aducă.

Centralitatea Cuvântului are același scop de a aprinde o lumină în întuneric. Acea lumină nu vrea să atragă atenția noastră seducându-ne, sau făcându-ne să rămânem fascinați și prinși numai în strălucirea sa, ci are scopul de a lumina întreaga cameră, adică de a da lumină adevărului ascuns în toate experiențele și situațiile pe care le întâlnim în existență. În acest sens un cult al Cuvântului ca scop în sine echivalează cu însăși experiența întunericului. De fapt, în întuneric nu se vede nimic, dar dacă îndrepți privirea numai asupra luminii tot așa nu vezi nimic. Însă acea lumină nu numai că te conduce la Cristos, ci îți dă și capacitatea de a discerne, de a alege, de a trăi conform unui Adevăr așa de real care este la fel de recognoscibil în Euharistie și pe chipul fratelui și al surorii.

Așadar Cuvântul face posibilă și recognoscibilă Caritatea: o recunoaște în Euharistie și o face posibilă cu frații și surorile, în maniera lui Cristos, "care a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut" (Lc 19,10).

Și experiența sinodală are nevoie de această amintire, de fapt ceea ce încercăm noi toți cu nesaț în aceste luni pentru a da concretețe experienței Sinodului, vom găsi numai dacă noi, ca Biserică, vom deschide în mod autentic inima la Cuvânt. Astfel se va întâmpla și pentru noi aceeași experiență relatată de Luca: "Atunci le-a deschis mintea ca să înțeleagă Scripturile și le-a spus (...)" (Lc 24,45). Isus ne va vorbi iar și va continua să ne indice drumul și modul.

(După L'Osservatore Romano, 22 ianuarie 2022)

Link:

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 497.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat