Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Biblia nu este o carte învechită, demodată, ci o carte mereu actuală". Simpozion dedicat Cuvântului lui Dumnezeu

Sâmbătă, 22 ianuarie 2022, în Aula Sinodală a Catedralei Romano-Catolice "Maria Regină" din Iași, a avut loc simpozionul biblic cu tema "Fericiți sunt aceia care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu!" (Lc 11,28), organizat de directorii a două oficii din Dieceza de Iași, Oficiul pentru Pastorația Biblică și Oficiul pentru Ecumenism. Acest eveniment a fost ocazionat de marcarea Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, chiar în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Acest simpozion a pus la aceeași masă invitați de seamă din cadrul Comunității Evreiești, al Bisericii Ortodoxe, al Comunității Penticostale și al Bisericii Catolice, care au prezentat în alocuțiunile lor locul și rolul pe care îl are Cuvântul lui Dumnezeu în cadrul comunităților religioase pe care le reprezintă.

După cuvântul de deschidere adresat de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, care și-a exprimat bucuria cu privire la desfășurarea acestui eveniment unic în istoria Bisericii noastre locale, a urmat introducerea la Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, realizată de sr. Iuliana Neculai, NDS, director al Oficiului pentru Pastorația Biblică.

Sr. Iuliana a vorbit despre nașterea inițiativei cu privire la instituirea unei zile speciale dedicate Bibliei, scopul, importanța și momentul ales pentru celebrare. Una dintre ideile subliniate este aceea că, lumea de astăzi nu mai caută inspirația în Biblie; însă, cu toate acestea, Cuvântul lui Dumnezeu nu a dispărut în totalitate din conștiința modernă, iar acest Cuvânt sapă în lume precum un vulcan care erupe periodic.

Au urmat prezentările invitaților la simpozion.

Reprezentantul Comunității Evreiești din Iași, Albert Lozneanu, și-a intitulat prezentarea astfel: "Fiecare evreu este responsabil, unul pentru celălalt". Acesta a subliniat importanța faptului că frații să fie mereu împreună, importanța trăirii cu conștiința propriei sfințiri -"kiduș", importanța faptului de a-l percepe pe Dumnezeu ca un Părinte bun și nu ca un stăpân... aspecte care pot deveni parte din viața omului prin însușirea Sfintei Scripturi, prin intermediul educației realizată încă de la vârste fragede (de exemplu, copiii evrei învață alfabetul Torei încă de la vârsta de 3-4 ani) și prin intermediul familiei.

Educația se referă îndeosebi la formarea copiilor "să învățați pe copiii voștri..." (....), acesta fiind un act de predare către copii în fiecare moment al existenței adulților, care sunt transmițători pentru copii și care pot oferi copiilor ceea ce ei trăiesc. Cine își însușește versetul "să pui cuvintele mele în inima ta și în sufletul tău...", cine trăiește aceste cuvinte în viața sa, va reuși să le și ofere copiilor săi.

Conceptul de familie face referire nu doar la familia nucleu, unde se întâlnesc cele mai profunde legături și unde se transmit valorile, ci și la membrii "familiei extinse", care din perspectiva Torei este privită ca o comunitate complet diferită, care presupune responsabilitate pentru fratele tău, pentru aproapele tău, iar în conștiința evreiască sentimentul familiei triumfă.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe, pr. Cătălin Vătămanu, a prezentat tema "Sfânta Scriptură - Cuvântul lui Dumnezeu, viu și lucrător în Biserica Ortodoxă". Acesta a menționat care este rolul Sfintei Scripturi în viața Bisericii și rolul Sfintei Scripturi în învățământul academic. Astfel, invitatul a precizat faptul că Sfinții Părinți spuneau că "existența noastră teologică izvorăște din Sfintele Scripturi", iar în lectura Evangheliei trebuie să trecem dincolo de litera Scripturii, pentru a căuta spiritul ei. De asemenea, a fost subliniată ideea că nu există rugăciune fără amprenta Sfintei Scripturi, iar limbajul liturgic este eminamente biblic, fără a scăpa din vedere faptul că Biserica este amprentată de Sfânta Scriptură în iconografie. Cu privire la rolul Scripturii în învățământul academic, lectorul a menționat că este necesară actualizarea Cuvântului lui Dumnezeu, iar Sfânta Scriptură trebuie așezată în inimile noastre, pentru a fi lucrătoare și vie în viața noastră.

Reprezentantul din partea Comunității Penticostale, Marian Pădureț, a prezentat tema: "Sfânta Scriptură pentru creștinul neoprotestant" și a vorbit despre canonul Sfintei Scripturi în Biserica Neoprotestantă, autoritatea Sfintei Scripturi care este normă pentru viață și conduită, inspirația divină a Sfintei Scripturi și despre rolul Sfintei Scripturi. Domnul Pădureț a subliniat accentul care se pune în Biserica Neoprotestantă pe citirea, explicarea și memorarea Cuvântului lui Dumnezeu, iar modul în care se raportează credinciosul la Sfânta Scriptură se realizează în trei direcții: citirea individuală a Sfintei Scripturi, studiul Sfintei Scripturi prin programe de studiere metodică și zel misionar. Lectorul a afirmat că atâta timp cât noi, cei care îl iubim pe Isus, ne vom orienta privirea și ne vom aduna în jurul Sfintei Scripturi, vom găsi binecuvântarea lui Dumnezeu care să ne îndrume.

Reprezentantul Bisericii Catolice, pr. Marius Taloș, a prezentat tema: "Biblia: spune-mi cum mă citești, ca să-ți spun cine ești!". Pr. Marius a menționat că există două moduri de a citi Biblia: primul mod, precum un balon de cristal - ca mod de a prezice viitorul și al doilea mod, în oglindă - prin citirea Bibliei realizăm faptul că noi suntem citiți de Sfânta Scriptură, că noi suntem priviți în oglinda Cuvântului lui Dumnezeu în viața de zi cu zi, în momentele de cumpănă și în suferință.

A fost accentuată și importanța meditării Cuvântului lui Dumnezeu prin exerciții spirituale, a ascultării Cuvântului, a reflectării Cuvântului și transformarea acestuia într-o lucrare în viața noastră. Cine citește atent Biblia reușește să vadă măreția lui Dumnezeu într-un mod mai acut și înțelege importanța fratelui/aproapelui său.

La final, a fost citit un text biblic, din Dt 11,18-21, text asupra căruia invitații și-au exprimat propriul punct de vedere, modul propriu de înțelegere și de transpunere a textului în viața zilnică.

Pe parcursul simpozionului a fost menționat de mai multe ori faptul că Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, nu este o carte învechită, demodată, ci este o carte mereu actuală, cu valoare veșnică.

În concluziile finale, moderatorul simpozionului, pr. Iosif Antili, a precizat că acest simpozion a reprezentat o reală onoare pentru Biserica Catolică de Iași prin invitații prezenți și prin frumusețea prezentărilor realizate, a fost un eveniment unic, o zi de binecuvântare în care planul academic și cel pastoral s-au întrepătruns, dar, dincolo de toate acestea, ziua de astăzi a oferit posibilitatea redescoperirii frumuseții lui "a fi împreună", persoane de diferite confesiuni, unite de dragostea pentru Sfânta Scriptură și de respectul și prețuirea reciprocă.

Maria Minuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Biblia nu este o carte învechită, demodată, ci o carte mereu actuală. Simpozion dedicat Cuvântului lui Dumnezeu


 

lecturi: 1251.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat