Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A fost prezentat un document al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Ecumenism și pandemie

de Jean Charles Putzolu

În ianuarie 2021, au fost trimise 142 de chestionare la responsabilii relațiilor ecumenice din toate Conferințele Episcopale și Sinoadele Bisericilor orientale catolice. Rezultatul investigației este baza documentului de lucru de cincizeci de pagini intitulat Ecumenism în timpuri de pandemie. De la criză la oportunitate, prezentat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor în după-amiaza zilei de joi, 20 ianuarie 2022, la o întâlnire (în prezență și în modalitate virtuală) organizată la Institutul de studii ecumenice de la Angelicum, în prezența studenților de la Institutul ecumenic din Bossey.

Toate Bisericile "în aceeași barcă"

Tema investigației și a documentului se bazează pe o frază a Papei Francisc, "suntem toți în aceeași barcă", repetată în multe din răspunsurile la chestionar. Se pare că aceste cuvinte ale episcopului de Roma nu se aplică numai bărbaților și femeilor din timpul nostru, ci și diferitelor Biserici. Pentru părintele Hyacinthe Destivelle, oficial al secțiunii orientale a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, "acesta este primul rod ecumenic al acestei pandemii, conștiința că suntem o singură familie creștină și o conștiință înrădăcinată în experiența unui destin comun. Toți suntem pe cale spre un destin comun care este cel al învierii".

O nouă solidaritate

În timpul celor doi ani de pandemie și mai ales în cursul anului 2021, anul la care se referă această amplă investigație, s-a redescoperit o nouă legătură, o nouă solidaritate. Și dacă a fost o perioadă foarte complicată pentru sute de milioane de persoane, în mai multe ocazii izolările s-au transformat în oportunități. În document sunt prezentate numeroase exemple, în domeniul ecumenismului spiritual, al rugăciunii comune, al rugăciunii online. Unii episcopi notează și că niciodată ca anul trecut Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor n-a fost atât de frecventată. "Au existat multe inițiative comune, declarații comune, acțiuni comune cu guvernele, programe ecumenice pentru a ajuta toate grupurile diferite de persoane lovite într-un mod sau altul de criză", notează părintele Destivelle, citând, între altele, un program ecumenic pentru bătrâni și pentru persoanele izolate dezvoltat în India, sau pentru studenții din Olanda, două țări unde catolicii sunt în minoritate. Toate aceste inițiative s-au născut în timpul pandemiei și probabil nu ar fi văzut vreodată lumina zilei fără coronavirus. Împreună, Bisericile creștine sunt conștiente și că au o forță mai mare. Astfel s-au reunit pentru a prezenta programe în domeniul carității, în special pentru a-i ajuta pe cei mai săraci și vulnerabili. Creștinii au putut vorbi cu o singură voce și au avut mai multă importanță la guverne. Au implorat, au exercitat presiuni și uneori au făcut și presiuni asupra executivelor pentru a respecta libertatea religioasă, care nu era considerată întotdeauna o prioritate în momentul de lockdown.

Înțelegere reciprocă mai bună

Această solidaritate, redescoperită și facilitată de pandemie, de fapt a mărit numărul de ocazii de întâlnire și de dialog. Liderii Bisericilor s-au întâlnit, adesea online, de exemplu în dialogurile teologice ale Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, ducând adesea la o linie de gândire comună care a favorizat redactarea de documente comune. La nivel local, și asta reiese și în sinteza sondajului, persoanele s-au privit mult mai mult. "Pentru că multe evenimente au fost transmise în streaming pe internet - notează Hyacinthe Destivelle - protestanții au putut să privească liturghiile catolice, catolicii au putut să privească rugăciunile evanghelice și astfel asta nu numai a dus la o cunoaștere reciprocă mai bună ci și la o sensibilitate mai bună".

Diferențele rămân

În timp ce pandemia a promovat și a facilitat relațiile ecumenice, unitatea deplină n-a fost obținută. Documentul rezumativ evidențiază trei dintre problemele mai delicate care au reieșit în timpul urgenței sanitare. Diferențele teologice și liturgice, care nu sunt noi, au putut să fie accentuate de pandemie, în special înțelegerea spațiului sacru. Ortodocși, catolici și protestanți au o relație diferită cu spațiul sacru, o înțelegere diferită a sacramentelor, a necesității prezenței fizice pentru a primi sacramentele, și în definitiv și o concepție un pic diferită despre Biserică. Totuși acestea nu sunt controverse noi.

Înțelegerea diferită a pandemiei

Probabil mai surprinzător, diferitele confesiuni creștine pot să aibă o înțelegere diferită a pandemiei. "Unii creștini au o viziune mai providențială sau uneori mai escatologică, sau chiar uneori apocaliptică a pandemiei. Asta a putut să genereze tensiuni între creștini", explică părintele Destivelle. În sfârșit, au fost observate diferite atitudini cu privire la restricțiile sanitare, legate adesea de cultura locală, îndeosebi de raportul cu autoritatea, care nu este aceeași în țările occidentale, în țările din est și care nu este aceeași pentru diferitele Biserici. Problema vaccinurilor este tratată și în răspunsurile la chestionarul trimis de Conferințele Episcopale și de Sinoadele Bisericilor orientale catolice. Aceste răspunsuri revelează diferite inițiative ecumenice în favoarea vaccinării și a respectării dispozițiilor sanitare de siguranță.

O cotitură în relațiile ecumenice

Dialogul ecumenic modern a fost legat mereu de dezvoltările politice, sociale și culturale. Pentru părintele Destivelle, pandemia face parte din aceste dezvoltări. "Cred că va marca o cotitură pozitivă în relațiile ecumenice", spune el. Și papa Francisc a dat un stimulent în plus. Diferite răspunsuri la chestionar subliniază că apelul său la rugăciune la începutul pandemiei a fost urmat pe larg. Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a transmis acest apel tuturor conducătorilor Bisericilor și marea majoritate a răspuns pozitiv la invitația de a se ruga Tatăl Nostru simultan, o rugăciune pe care toți discipolii lui Cristos puteau s-o spună împreună și la aceeași oră, la amiaza zilei de 25 martie 2020.

(După L'Osservatore Romano, 21 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 355.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat