Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

A treia celebrare, din cadrul octavei de rugăciuni pentru unitatea creștinilor, a fost pregătită și animată de către Grupul de Rugăciune Padre Pio al Parohiei Valea Lupului. Ora de rugăciune a fost condusă de către Preasfințitul Iosif Păuleț, însoțit de pr. Nicu Butacu, pr. Fabian Pitreț și de către parohul locului. Au participat credincioși din parohie, dar și câțiva oaspeți doritori și căutători de unitate.

Provocându-ne să dorim și să căutăm unitatea, asemenea magilor din evanghelie, Consiliul Bisericilor din Orient, care a pregătit materialul în acest an, a ritmat zilele de rugăciune după textul din Evanghelia Sfântului Matei, oferindu-ne astfel posibilitatea să trăim pas cu pas experiența acelei culturi și tradiții, în care s-a întrupat Mântuitorul. Lumina creștinismului din Orientul Mijlociu, amenințată de problemele prin care trece regiunea, rămâne și astăzi un dar, fără de care nu-l putem cunoaște, cu adevărat, pe Domnul.

În cea de-a treia zi a acestui itinerariu de credință am fost invitați să recunoaștem "tulburarea" pe care o provoacă nașterea lui Cristos și să ne lăsăm "răscoliți" de prezența sa în lume. În cadrul predicii, pr. Fabian Pitreț, formator la Seminarul "Don Orione" din Iași, ne-a încurajat să acceptăm "tulburările" vieții și mai ales tulburarea fascinantă a evangheliei. Lumea face publicitate și ne vinde o falsă liniște, care este mai degrabă o formă de anestezie. Este liniștea pe care o caută Irod și cei din Ierusalim, care, deși cunosc profețiile, nu privesc la cer, nu caută steaua și astfel sunt copleșiți de teamă și se închid într-o formă de ideologie, care va semăna teroare și moarte.

Credința nu evită răscolire interioare, ci ne oferă lumina și puterea pentru a trece prin ele și pentru a le transforma în mod creativ. Una din învățăturile pe care ni le dau magii, și pe care ne-o oferă în continuare popoarele din orient, este faptul că, deși diferiți și aducând daruri diferite, au rămas împreună, pentru că au privit împreună spre aceeași stea. Puterea unității nu vine din teorii și idei abstracte, ci din recunoașterea tulburării pe care o produc "golul sufletesc", limitele, problemele și dificultățile și care îl provoacă pe om să privească "mai sus" de sine însuși și să iasă din sine însuși. Nimeni nu se salvează singur. Autosalvarea este ideologia cea mai periculoasă care amenință - spunea părintele - mai ales generațiile tinere.

Momentul central al celebrării l-a reprezentat "rugăciunea credincioșilor", exprimarea intențiilor de rugăciune pentru unitate și pentru pace, însoțite de gestul simbolic al "împărțirii luminii lui Cristos", așa cum a fost propus de autorii materialului pregătitor. Fiecare dintre cei prezenți a primit o stea, din hârtie, pe care a avut posibilitatea să scrie propria intenție de rugăciune și să o fixeze pe simbolul cerului întunecat, al Betleemului și al lumii. Intenții diferite, dimensiuni diferite, dar aceeași stea, care devine pentru lumea de astăzi "împreuna-rugăciune" a creștinilor.

Așa cum spunea predicatorul, rugăciunea pentru unitate este un moment de cerere, prin care invocăm de la Dumnezeu acest dar, dar este și un moment de profeție menit să tulbure și să "problematizeze" omologarea ideologică a lumii în care trăim, pentru a oferi un model de "conviețuire, ospitalitate și diversitate religioasă în fața unei polarizări generalizate a părților", așa cum își doresc și încearcă să trăiască creștinii din Orientul apropiat.

"Asemenea magilor care au urmat steaua până la Betleem, ne adunăm astăzi sub această stea, adăugând propriile stele pe cer, unind propriile noastre daruri și rugăciuni pentru unitatea vizibilă a Bisericii. Pe măsură ce înaintăm către acest scop, viața noastră împreună să ofere o mărturie luminoasă care să-i determine pe alții să-l cunoască pe Cristos" (Materialul Pregătitor).

Pr. Bogdan Herciu,
paroh

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Valea Lupului: A treia zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

*

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași va avea loc vineri, 21 ianuarie 2022, la ora 17.00, în Biserica "Sfântul Anton de Padova", Iași (Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului, 2).

Programul celebrărilor din Iași și din parohiile învecinate a fost publicat în știrea: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (18-25 ianuarie 2022).

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 882.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat