Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa va conferi slujiri laicilor și laicelor în Duminica Cuvântului lui Dumnezeu

Papa Francisc va prezida celebrarea pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, pe 23 ianuarie 2022, în Bazilica "Sfântul Petru". După cum a explicat Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Liturghia din acest an include câteva noutăți importante.

de Linda Bordoni

Duminica Cuvântului lui Dumnezeu este celebrată anual în cea de-a treia duminică din timpul de peste an (care are loc anul acesta la 23 ianuarie), de când Papa Francisc a instituit această celebrare, la 30 septembrie 2019, pentru a le reaminti catolicilor importanța cunoașterii Scripturii.

După cum subliniază Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări (PCPNE), în timpul ceremoniei care va avea loc în curând vor fi câteva momente foarte semnificative.

Noi slujiri pentru laici bărbați și femei

În timpul Liturghiei, slujirea de lector va fi conferită atât laicilor bărbați, cât și femeilor, "într-o formă stabilă și instituționalizată printr-un mandat special, care în această celebrare se realizează și se exprimă într-un rit liturgic".

Anterior, slujirile erau rezervate doar bărbaților, deoarece erau considerate pregătitoare pentru a primi Ordinele Sacre. Un comunicat al PCPNE explică faptul că "practica bine stabilită în Biserică a confirmat însă că slujirile laice, întemeiate pe sacramentul Botezului, pot fi încredințate tuturor credincioșilor care sunt apți, bărbați sau femei, conform a ceea ce este deja indicat implicit de canonul 230 din Codul de Drept Canonic, pe care papa l-a modificat pentru această ocazie".

Slujirea de catehet

Tot în timpul celebrării, papa va conferi slujirea nou înființată de catehet mai multor credincioși laici, atât femei cât și bărbați.

Comunicatul notează că ambele slujiri vor fi conferite prin intermediul unor rituri pregătite de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, care vor fi folosite pentru prima dată în cadrul celebrării de duminică.

Candidații vor fi "chemați" înainte de omilie - adică vor fi chemați pe nume și prezentați Bisericii.

Caracterul misionar al cateheților

"După omilie", adaugă PCPNE, "celor care accesează slujirea lectoratului li se dă Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu pe care sunt chemați să-l vestească. Cateheților, în schimb, li se încredințează o cruce, o reproducere a crucii pastorale folosite mai întâi de Sfântul Paul al VI-lea, apoi de Sfântul Ioan Paul al II-lea, pentru a reaminti caracterul misionar al slujirii pe care urmează să o administreze".

Prezența credincioșilor din întreaga lume

Comunicatul relevă, de asemenea, că printre cei care vor primi slujirea lectoratului se vor număra credincioși laici care reprezintă poporul lui Dumnezeu din Coreea de Sud, Pakistan, Ghana și din diferite părți ale Italiei.

De asemenea, pentru a primi slujba de catehet, vor fi prezenți doi laici din Vicariatul Apostolic de Yurimaguas (Peru), în Amazon; doi credincioși din Brazilia, care sunt deja implicați în formarea cateheților; o femeie din Kumasi, Ghana; actualul președinte al Centro Oratori Romani (COR a fost fondat de catehetul Arnaldo Canepa, care și-a dedicat mai mult de patruzeci de ani din viață înființării și conducerii oratoriilor pentru copii, primul dintre acestea fiind deschis în 1945); și un laic și o laică din Łódź (Polonia) și, respectiv, Madrid (Spania).

Din cauza dificultăților de călătorie cauzate de restricțiile sanitare în vigoare în prezent, prezența sperată a doi credincioși, unul din Republica Democratică Congo și unul din Uganda, nu va fi posibilă.

Evenimentul va fi televizat și transmis în direct de Vatican Media.

(După Vatican News, 19 ianuarie 2022)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Cinci lucruri de știut despre noua slujire de catehet

Scrisoarea apostolică în formă de "motu proprio" a suveranului pontif Francisc "Antiquum ministerium" cu care este instituită slujirea de catehet


 

lecturi: 676.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat