Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrarea Întronizării Bibliei

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorație Biblică, a pregătit un material pentru celebrarea întronizării Bibliei în familie, în Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, care se va celebra pe 23 ianuarie 2022.

Redăm textul introductiv al acestui material, semnat de pr. Alois Bulai.

"Sfintele Scripturi cuprind cuvântul lui Dumnezeu și, pentru că sunt inspirate, sunt, într-adevăr, cuvântul lui Dumnezeu. Activitatea pastorală, cateheza și toată formarea creștină primesc din cuvântul Scripturii o hrană sănătoasă și o putere sfântă" (Dei Verbum, 24).

"I-a plăcut lui Dumnezeu, în bunătatea și înțelepciunea sa, să se dezvăluie și să facă cunoscut oamenilor misterul voinței sale" (Dei Verbum, 2).

"În cărțile sfinte, Tatăl care este în ceruri iese cu multă iubire în întâmpinarea fiilor săi și vorbește cu ei" (Dei Verbum, 21).

Familia - Biserica de acasă - este în centrul atenției pastorale a Bisericii. În misterul iubirii dintre soți, care devine sacru prin sacramentul credinței, cuvântul lui Dumnezeu generează, face să crească și să ilumineze alianța dintre soți după modelul legământului pe care Dumnezeu cel infinit l-a stabilit cu poporul pe care și l-a ales.

Rodnicia iubirii dintre soți dă naștere fiilor, care prin Botez devin fii ai lui Dumnezeu.

Sfintele Scripturi învață să credem întotdeauna în Dumnezeu în ciuda problemelor și dificultăților care ne apar pe cale (cf. Is 26,1-6).

Biblia nu este doar un text de o deosebită valoare culturală, morală, istorică, socială sau artistică, capabilă să inspire gândirea oamenilor. Biblia conține în ea însăși cuvântul lui Dumnezeu care este "viu, plin de putere și mai ascuțit decât orice sabie cu două tăișuri; el pătrunde până la despărțitura sufletului și a duhului (Evr 4,12). "Așa cum ploaia și zăpada coboară din ceruri și nu se întorc acolo fără să ude pământul și să-l facă să rodească, să încolțească și să dea sămânță semănătorului și pâine celui care mănâncă, la fel va fi cuvântul meu care a ieșit din gura mea: nu se va întoarce la mine în mod zadarnic, fără să facă ceea ce îmi place și să aibă succesul pentru care l-am trimis" (Is 55,10-11).

"Profunzimea adevărului dezvăluit prin revelație, atât despre Dumnezeu, cât și despre mântuirea omului, ne strălucește pe deplin în Cristos, care este mijlocitorul și, în același timp, plinătatea întregii revelații" (Dei Verbum, 2).

Pentru a întâlni cuvântul viu al Scripturii este necesară concentrarea pregătirii spirituale pe rugăciunea și lectura comunitară.

"În cuvântul lui Dumnezeu se află atâta putere și tărie, încât el constituie, pentru Biserică, sprijin și forță, iar pentru fiii Bisericii, tăria credinței, hrana sufletului, izvorul curat și nesecat al vieții spirituale" (Dei Verbum, 21).

Este potrivit pentru comunitatea familială să fie împreună, să venereze și să proclame cuvântul lui Dumnezeu, precum și să mediteze și să se roage cu același cuvânt.

Pentru cinstirea cuvântului lui Dumnezeu în familie, pentru meditarea lui frecventă și pentru împărtășirea lui între membrii familiei, ca să rodească în viața fiecăruia, sperăm să putem veni în ajutorul celor interesați, prezentând următorul material, care este împărțit în două secțiuni care vizează același obiectiv.

Pr. Alois Bulai

Broșura "Celebrarea Întronizării Bibliei" poate fi descărcată ca pdf și printată în format A4 și în format A5.

*

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a elaborat un material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, care se va celebra pe 23 ianuarie 2022.

Textul este oferit și în limba română sub coordonarea Oficiului pentru Pastorație Biblică al Diecezei de Iași, traducerea în limba română fiind realizată de pr. Corneliu Berea.

Detalii în știrea: Material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu.

*

Oficiul pentru Pastorație Biblică a pregătit un pliant cu informații generale despre Biblie. Alături de materialul auxiliar liturgico-pastoral, poate fi imprimat pentru Duminica Bibliei.

Pliantul poate fi descărcat de aici.

*

Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorație Biblică și Oficiul pentru Ecumenism organizează simpozionul "Fericiți aceia care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu!" (Lc 11,28), care se va desfășura sâmbătă, 22 ianuarie 2022, în Aula Sinodală a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Manifestarea va preceda Duminica Cuvântului lui Dumnezeu care anul acesta se va celebra pe 23 ianuarie 2022.

Detalii în știrea: Iași: Invitație la simpozion biblic ocazionat de celebrarea Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu.

*

La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman se va desfășura manifestarea culturală și liturgică intitulată "Steaua magilor, la lumina Scripturilor", sâmbătă, 22 ianuarie 2022

Ca o continuare și o împlinire a acestui moment cultural și religios deopotrivă, în ziua de duminică, 23 ianuarie 2022, la ora 10.30, va avea loc celebrarea Sfintei Liturghii, în capela institutului, în timpul căreia va fi evidențiat rolul Bibliei în trăirea vieții creștine.

Detalii în știrea: Roman: Invitație la două evenimente la Institutul Teologic Franciscan.


 

lecturi: 1431.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat