Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări a elaborat un material auxiliar liturgico-pastoral pentru Duminica Cuvântului lui Dumnezeu, care se va celebra pe 23 ianuarie 2022. Textul este oferit și în limba română sub coordonarea Oficiului pentru Pastorație Biblică al Diecezei de Iași, traducerea în limba română fiind realizată de pr. Corneliu Berea.

Materialul reprezintă un suport practic, ce poate veni în sprijinul parohiilor, comunităților, familiilor și tuturor celor care doresc să celebreze într-un mod special această Duminică a Cuvântului lui Dumnezeu.

"Fericit cel care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu", tema aleasă pentru această Duminică, luată din Evanghelia după Sfântul Luca 11,28, este, totodată, și invitația pe care Biserica o reînnoiește credincioșilor săi, aceea de a asculta, medita și trăi Cuvântul lui Dumnezeu.

La începutul materialului sunt prezentate câteva indicații practice de pregătire a acestei duminici și o propunere a unui ritual de întronizare a Cuvântului lui Dumnezeu. Evanghelia din a treia duminică a timpului de peste an este prezentată pentru diferite contexte; mai întâi, printr-o lectio divina celebrată în comunitate, apoi, ca lectio divina în familie și, nu în ultimul rând, în rugăciunea personală. Vocea Părinților Bisericii și a papilor vine să îmbogățească mesajul textelor biblice propuse pentru această duminică.

În prezentul material se oferă și o frumoasă prezentare cu privire la slujirea lectorului. Fundamentele biblico-teologice vin să întărească faptul că această slujire își are rădăcinile în planul de iubire al Tatălui pentru mântuirea oamenilor, care prin Fiul său a încredințat Bisericii datoria de a proclama Evanghelia la toată făptura (cf. Mc 16,15).

Importanța pe care Cuvântul lui Dumnezeu o are în viața familiei, în promovarea binelui comun, în alegerea stilului de viață, în drumul cotidian, în hrănirea speranței noastre, sunt câteva aspecte prezentate în material, care arată frumusețea acestui Cuvânt și întâietatea care i se cuvine în viața creștinului.

La sfârșitul materialului este prezentată legătura vitală dintre cateheză și Cuvântul lui Dumnezeu, amintind importanța formării biblice a cateheților (cf. DC 143-144). Totodată, în încheiere, ne este prezentat și logoul caracteristic acestei duminici, care reprezintă o scenă cunoscută, aceea a drumului spre Emaus (cf. Lc 24,13-35).

Materialul poate fi accesat în limba română pe site-ul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări: www.pcpne.va (pdf).

Sr. Iuliana Neculai
Oficiul pentru Pastorație Biblică - Iași

*

Oficiul pentru Pastorație Biblică din cadrul Episcopiei de Iași are adresa de email pastoratiebiblica@yahoo.com, site-ul www.opbiasi.wordpress.com și pagina de Facebook www.facebook.com/OficiulBiblicIasi


 

lecturi: 1776.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat