Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (18-25 ianuarie 2022)

Suntem chemați și anul acesta să ne rugăm pentru unitatea între creștini, cu precădere în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie 2022), dar și în celelalte zile. Tema acestei săptămâni este "Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm" (Mt 2,2). În acest an a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în bisericile și capelele mănăstirești din Iași și din parohiile învecinate. Editura "Presa Bună" a realizat broșura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni.

În acest an a fost propus un program de rugăciuni ecumenice în bisericile și capelele mănăstirești din Iași și din parohiile învecinate. Creștinii se vor întâlni împreună cu preoții și păstorul diecezei și se vor ruga pentru unitate. În fiecare seară, ei vor avea prilejul de a reflecta asupra anumitor texte biblice, vor intona cântece și îl vor invoca pe Duhul unității și al bunei înțelegeri dintre toți creștinii.

Având la îndemână broșura, toate celelalte comunități parohiale sau călugărești din dieceză vor putea organiza celebrări similare, căci toți sunt îndemnați să înalțe cereri și rugăciuni, să celebreze Sfinte Liturghii pentru a se împlini dorința aceluiași Mântuitor al tuturor "ca toți să fie una".

Preasfințitul Iosif Păuleț propune pentru municipiul Iași și parohiile învecinate programul de mai jos. Parohii, rectorii seminariilor sau responsabilii caselor călugărești vor organiza ora de rugăciune și vor căuta un preot care să prezinte cuvântul de învățătură, pornind de la textele propuse pentru acest an.

*

PROGRAM

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
în bisericile și capelele romano-catolice din Iași și parohiile învecinate
18-25 ianuarie 2022

Celebrările au loc în fiecare zi la ora 17.00.

  • Ziua I, marți, 18 ianuarie: Deschiderea Săptămânii de Rugăciune - Capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", Iași (Copou, Str. Văscăuțeanu, 6)

  • Ziua a II-a, miercuri, 19 ianuarie: Capela Mănăstirii "Don Orione", Iași (Păcurari, Str. Rediu, 21-C)

  • Ziua a III-a, joi, 20 ianuarie: Biserica "Sfântul Pius din Pietrelcina", Valea Lupului (Aleea cu nuci, 27, Valea Lupului)

  • Ziua a IV-a, vineri, 21 ianuarie: Biserica "Sfântul Anton de Padova", Iași (Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului, 2)

  • Ziua a V-a, sâmbătă, 22 ianuarie: Capela Surorilor "Sfânta Maria a Divinei Providențe", Iași (Str. Plopii fără Soț, 7)

  • Ziua a VI-a, duminică, 23 ianuarie: Biserica "Fericitul Ieremia Valahul", Tomești (Str. Prof. Petru Olteanu, 150, Tomești)

  • Ziua a VII-a, luni, 24 ianuarie: Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași (Cartier Nicolina, Șoseaua Nicolina, 6)

  • Ziua a VIII-a, marți, 25 ianuarie: Încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26)

*

Responsabil cu programul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este pr. Iosif Antili, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice Iași (tel. 0744/545043; e-mail: cultura@ercis.ro)

*

Editura "Presa Bună" a realizat broșura cu textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni de rugăciuni.
Textul simplu, în format Word, al broșurii în limba română poate fi descărcat de la adresa: www.ercis.ro/utile/sruc2022.zip.
Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 82 de pagini și prețul de 10 lei, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

Conform unei tradiții bine împământenite, și anul acesta vom celebra în perioada 18-25 ianuarie Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În fața situației confuze la nivel global, considerăm că este esențial să ne păstrăm luciditatea creștină și să fim pentru lume martori ai luminii care a venit în lume: "Am văzut steaua lui și am venit să-l adorăm" (Mt 2,2). Aceasta este tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitate, care a fost pregătită anul acesta de către Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut. Le mulțumim creștinilor din Orientul Mijlociu pentru această temă inspirată pentru vremurile pe care le trăim. Într-o lume a contradicțiilor și nesiguranței, creștinii din toate bisericile și confesiunile sunt chemați ca, în spirit de unitate, să-l arate oamenilor pe Cristos drept unicul Mântuitor și lumină a lumii.

Există, desigur, creștini care au o anumită rezervă sau chiar teamă față de ecumenism. Nu ar trebui să uităm, însă, că orice efort sincer de reapropiere față de frații despărțiți nu poate fi decât lucrarea Duhului Sfânt. Papa Francisc spunea la 25 ianuarie 2014: "Unitatea nu va veni ca o minune la sfârșit: unitatea vine pe drum, o face Duhul Sfânt pe drum". Duhul adevărului este cel care va putea reconduce creștinii spre unitate.

Cu această încredere, îi invităm pe toți, preoți și credincioși, să se pregătească pentru a putea celebra Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate, conștienți că este urgent ca noi, creștinii, să strângem rândurile pentru a oferi lumii de azi o mărturie unitară și credibilă despre Isus Cristos.

Pr. Iosif Antili
director al Oficiului pentru Ecumenism

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 2656.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat