Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2022

A apărut la Editura "Presa Bună" broșura Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2022, cuprinzând textele liturgice pentru celebrarea acestei săptămâni de rugăciuni, între 18 și 25 ianuarie 2022. Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 82 de pagini și prețul de 10 lei, poate fi procurată din Librăria "Presa Bună".

Textele pregătite și publicate în comun de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (www.oikoumene.org) au fost traduse de pr. Mihai Pătrașcu. Textele biblice în limba română prezentate în această broșură sunt luate din Biblia, ediția Iași, 2020. Prescurtările cărților din Biblie sunt luate din aceeași traducere.

Unitatea creștinilor - un dor al inimii lui Isus

În fiecare an, creștinii din lume dedică rugăciunii pentru unitatea creștinilor un timp special în prima lună a anului, cel puțin în Europa și în emisfera nordică a planetei: 18-25 ianuarie. Tema este mereu diferită, deoarece responsabilii care pregătesc textele sunt mereu alții. Anul acesta, cei care au lansat tema și au redactat reflecțiile și rugăciunile pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor au fost membrii Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut (Liban).

Autorii au ales tema "Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm" (Mt 2,2), explicând că "mai mult ca oricând, în aceste vremuri dificile, avem nevoie de o lumină care strălucește în întuneric, iar această lumină pe care o vestesc creștinii s-a manifestat în Isus Cristos".

Regiunea în care au fost compuse textele, Orientul Mijlociu, așa cum semnalează membrii consiliului, este regiunea unde "drepturile omului sunt în mod obișnuit călcate în picioare de interese politice și economice nedrepte", fiind "afectată de actuala criză sanitară internațională fără precedent" și care "suferă pierderi umane și materiale din cauza gravei explozii care a devastat Beirutul la 4 august 2020".

De ce creștinii din Orientul Mijlociu au ales tema stelei de la Betleem? Motivele sunt mai multe:

"În timp ce mulți creștini occidentali sărbătoresc Crăciunul, sărbătoarea cea mai veche, totuși, sărbătoarea principală a multor creștini din Răsărit este Epifania, revelarea mântuirii lui Dumnezeu tuturor națiunilor la Betleem și la Iordan. Această concentrare asupra teofaniei (manifestării) este, într-un anumit sens, o comoară pe care creștinii din Orientul Mijlociu o pot oferi fraților și surorilor din întreaga lume.

Steaua îi conduce pe magi prin tumultul Ierusalimului, unde Irod planifică uciderea de vieți nevinovate. În prezent, și în diferite părți ale lumii, nevinovații suferă violență și amenințări, iar familiile tinere trebuie să fugă de tirani, precum Irod și August. În acest context, oamenii caută un semn care să le confirme că Dumnezeu este cu ei. Ei îl caută pe regele nou-născut, regele blândeții, al păcii și al iubirii. Dar unde este steaua care îi conduce către el? Misiunea Bisericii este să fie steaua care luminează calea către Cristos, care este Lumina lumii. Fiind o astfel de stea, Biserica devine un semn al speranței într-o lume plină de necazuri și un semn al prezenței lui Dumnezeu în poporul său, însoțindu-l prin dificultățile vieții. Prin cuvânt și prin acțiune, creștinii sunt chemați să lumineze calea, astfel încât Cristos să se poată revela, încă o dată, tuturor națiunilor. Însă diviziunile dintre noi estompează lumina mărturiei creștine și ascund calea, împiedicându-i pe alții să-și găsească drumul spre Cristos. În schimb, creștinii uniți în adorarea lor adusă lui Cristos, deschizându-și comorile într-un schimb de daruri, devin un semn al unității pe care Dumnezeu o dorește pentru toată creația.

Creștinii din Orientul Mijlociu oferă aceste materiale pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, conștienți de faptul că lumea împărtășește multe dintre necazurile și dificultățile pe care le trăiesc ei și tânjește după o lumină care să conducă drumul către Mântuitorul, unicul care poate învinge întunericul. Pandemia de COVID-19, criza economică ce a urmat și eșecul structurilor politice, economice și sociale în protejarea celor mai slabi și mai vulnerabili au subliniat necesitatea globală a unei lumini care să strălucească în întuneric".

Rugăciunea acestor creștini devine rugăciunea noastră, a tuturor: "Creator al luminii, îți mulțumim pentru darul acelei stele perpetue, Isus Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru. Să fie un far în pelerinajul nostru. Vindecă-ne diviziunile și apropie-ne de lumina lui Cristos în care vom găsi unitatea. Amin".

(din broșura "Săptămăna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2022")

* * *

Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2022
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Ed. "Presa Bună", 2022, 14x21 cm, 82 p., 10 lei

* * *

Textul simplu, în format electronic (doc), al broșurii în limba română poate fi descărcat de la adresa: www.ercis.ro/utile/sruc2022.zip.

Broșura tipărită, în formatul 14x21 cm, având 82 de pagini și prețul de 10 lei, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii).

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

*

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 2581.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat