Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma: Sărbătoarea popoarelor și Epifania

Comunitatea catolicilor români din Parma a participat, alături de celelalte comunități din acest oraș italian, la celebrarea Sărbătorii popoarelor, cu tema "O singură familie umană". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Enrico Solmi, episcopul locului, joi, 6 ianuarie 2022, la ora 11.00, în Catedrala "Santa Maria Assunta". Lecturile, psalmul și rugăciunile au fost rostite alternativ în limbile: italiană, engleză, franceză, ucraineană, spaniolă și română.

Ca în fiecare an, la Sărbătoarea popoarelor, evenimentul tradițional al Epifaniei, unii credincioși români au participat îmbrăcați în straie tradiționale.

Episcopul Enrico Solmi a început Sfânta Liturghie îndrumându-ne pe fiecare dintre noi "Să urmărim steaua care ne conduce către Isus! Priviți în sus, suntem o singură familie și o singură Biserică".

La predică, Preasfințitul Solmi ne-a spus:

"Veniți din țări și culturi diferite, suntem uniți de singura stea care ne-a condus aici, unde astăzi ne găsim rugându-ne să fim una, așa cum ne-a spus Domnul. Steaua ne obligă să privim în sus.

Magii sunt un grup care se pun în mișcare, sunt străini și vin de departe: tradiția indică trei, dar, în realitate, este o uniune mai mare, care a privit în sus împreună și a decis să facă această călătorie. Privirea în sus și mersul împreună sunt indicii și pentru noi, astăzi, care suntem aici în biserică pentru a sărbători Epifania împreună cu toate popoarele care se află în Parma. A ridica privirea în sus este un gest simplu care trebuie să rămână și care acum reprezintă o noutate, pentru că, de multe ori, ne uităm la noi înșine și la preocupările noastre, închiși și singuri".

A mai adăugat printre altele:

"Pandemia nu creează solidaritate automată, nu ia putere asupra ei însăși, ci, dimpotrivă, pare să-și coboare privirea, fiecare pe cont propriu.

A ridica privirea la Isus înseamnă a privi cu ochii spre lume, a avea o privire care depășește ceea ce se propune. Este posibil să privim împreună? Desigur, trebuie să ne educăm și să ne reeducăm să privim în sus, pentru că numai împreună observăm mai bine și suntem capabili să mergem înainte. Este valabil pentru toți: pentru cei care vin de departe și pentru cei care au rămas mereu aici, la Parma, datorită faptului că suntem o singură familie și o singură Biserică".

Pentru că ne mai aflăm totuși încă într-o perioadă de pandemie, nu s-a mai făcut ofertoriu cu prezentarea darurilor, nu s-au purtat simbolurile care reprezentau comunitățile la altar, nu s-a cântat împreună, nu s-a mai făcut nici agapa frățească, așa cum se obișnuia înainte de pandemie.

Noi încercăm să nu ne descurajăm, dar sperăm ca toate acestea să nu ne îndepărteze unii de alții, ba, dimpotrivă, să ne unească și mai mult ca în curând să ne reîntoarcem la viața pe care o aveam înainte, privind cu toții în sus, către Isus, ca o familie unită, sperând într-un viitor mai bun.

Ana-Claudia Andrici


 

lecturi: 806.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat