Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea fratelui Alois, prior de Taizé, adresată artizanilor unității

Șase propuneri pentru anul 2022

de Charles de Pechpeyrou

Într-o perioadă de contradicții marcată de o interconexiune mai mare a popoarelor, dar și de o polarizare crescândă trebuie create legături mature și stabile

Bucuria primirii, căutarea dialogului, viața de fraternitate, solidaritatea cu întreaga creație, pasiunea pentru unitatea creștinilor, disponibilitatea inimii de a-l primi pe Dumnezeu: sunt cele șase propuneri enumerate de priorul de Taizé, fratele Alois, în scrisoarea intitulată A deveni artizani ai unității și publicată cu ocazia Anului Nou, pentru ca "anul 2022 să fie o oportunitate pentru a ne întreba ce rol putem să desfășurăm pentru a face să crească unitatea în familia umană și cu toată creația, cu cel care este aproape de noi, în Bisericile și comunitățile noastre, precum și în inimile noastre". A crește unitatea, a crea legături: "iată una din cele mai mari provocări din timpul nostru", afirmă responsabilul comunității ecumenice. De fapt, perioada actuală este caracterizată de evoluții contradictorii: pe de o parte, "omenirea devine tot mai conștientă că este interconectată și legată cu întreaga creație", pe de altă parte, lumea este "tot mai polarizată social, politic și etic, ceea ce provoacă noi fracturi în societăți, între țări și chiar în cadrul familiilor".

Așa cum s-a spus, prima propunere se referă la bucuria primirii. Unitatea familiei umane crește ori de câte ori ne deschidem față de cei care provin din ambiente diferite de al nostru, explică fratele Alois, invitându-ne pe fiecare dintre noi "să ne îndreptăm mai mult spre ceilalți, inclusiv spre cei de care nu ne-am apropia spontan". De altfel, afirmă el, "adesea vom fi surprinși să primim de la ei ceea ce n-am fi putut să ne imaginăm vreodată". Dacă nu ne lăsăm paralizați de ezitările și fricile noastre, adaugă el, "vom trăi bucuria de a primi".

După aceea, notând că prea des relațiile umane sunt amenințate de neîncredere și că violența verbală este tot mai răspândită în dezbaterea publică și în social network, priorul de Taizé consideră că putem alege în schimb "să ascultăm și să intrăm în dialog". Asta nu înseamnă a-i spune altei persoane că împărtășim opinia sa dacă acest lucru nu este adevărat, "ci să facem tot posibilul pentru a continua o conversație și cu acela care gândește diferit decât noi". Există reflexii identitare care agravează diviziunile în societățile noastre, afirmă după aceea călugărul german, și acest lucru este valabil și pentru comunitățile creștine. "În loc să ne definim în opoziție față de alții - sugerează - pentru ce să nu dezvoltăm o identitate și un simț de apartenență care să nu excludă deschiderea spre alții?".

A treia propunere este intitulată "Suntem toți frați și surori". Creșterea unității implică refuzarea inegalităților sociale, afirmă priorul în mesajul său. Unele polarizări au originea lor în excluderea îndurată sau simțită de atâtea persoane sau chiar de popoare întregi. Iată pentru ce creștinii din toate Bisericile, credincioși de diferite religii și femeile și bărbații de bunăvoință care nu cred în Dumnezeu sunt chemați să fie solidari cu persoanele în situații precare, cu cei excluși, cu migranții. "Să mergem dincolo de segregări, să creăm prietenie - cere responsabilul comunității - și vom vedea inimile noastre devenind mai deschise, mai largi, mai umane".

Solidaritatea cu întreaga creație este tema celei de-a patra propuneri. În fața urgențelor ecologice crescânde, sunt indispensabile "răspunsuri politice, inovații științifice și alegeri sociale", îndeamnă călugărul. "Mulți tineri se angajează în mod curajos, dar este adevărat că unii dintre ei sunt amenințați de frustrare și de supărare" și acest lucru, admite el, "este total de înțeles". Totuși, "nu trebuie să ne descurajăm" pentru că "adesea pornind de la «aproape nimic» care începe o transformare". De aici invitația de a ne întreba "ce pas concret, chiar foarte umil, pot face în viitorul apropiat pentru a începe sau a aprofunda o convertire ecologică".

Evanghelia, amintește după aceea fratele Alois, îi cheamă pe creștini să meargă dincolo de diviziuni și să dea mărturie că unitatea este posibilă într-o mare diversitate. În dialogul dintre confesiunile creștine, "diferențele care rămân trebuie să fie luate în serios și cercetarea teologică este indispensabilă". Dar, avertizează călugărul, "dialogurile singure nu duc la unitatea vizibilă". Pentru a merge înainte, "este necesar să se întâlnească mai des, între botezați din diferite Biserici, într-o rugăciune comună centrată pe Cuvântul lui Dumnezeu. Cine știe? Duhul Sfânt ar putea atunci să ne surprindă", notează el.

Ultima propunere este o invitație de a lăsa ca Dumnezeu să unifice inimile noastre. "Există în noi o sete profundă de comuniune și de unitate", afirmă priorul comunității ecumenice: ea "vine de la Dumnezeu și în rugăciune putem s-o exprimăm". Chiar cu foarte puține cuvinte, a sta în tăcere față în față cu Dumnezeu ne ajută să căutăm sensul vieții. Pentru a regăsi unitatea inimii, adaugă el, "un drum este mereu posibil: a îndrepta privirea spre Cristos Isus, a învăța să-l cunoaștem mai mult, a-i încredința lui bucuriile noastre și trudele noastre". Chiar și în mijlocul dificultăților, chiar și cu foarte puține certitudini cu privire la viitor - conclude Alois - "putem continua drumul nostru pas după pas, având încredere că, prin Duhul Sfânt, Cristos înviat este mereu cu noi".

(După L'Osservatore Romano, 5 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 626.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat