Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte Francisc
pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului 2022

(11 februarie 2022)

"Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36).
A fi alături de cel care suferă pe un drum de caritate

Iubiți frați și surori,

În urmă cu treizeci de ani, Sfântul Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Bolnavului pentru a sensibiliza poporul lui Dumnezeu, instituțiile sanitare catolice și societatea civilă la atenția față de cei bolnavi și față de cei care se îngrijesc de ei[1].

Suntem recunoscători Domnului pentru drumul parcurs în acești ani în Bisericile particulare din întreaga lume. Mulți pași înainte au fost făcuți, dar mai rămâne încă mult drum de parcurs pentru a asigura tuturor bolnavilor, și în locurile și în situațiile de sărăcie și marginalizare mai mare, asistența medicală de care au nevoie, precum și însoțirea pastorală, pentru ca să poată trăi timpul bolii uniți cu Cristos răstignit și înviat. A 30-a Zi Mondială a Bolnavului, a cărei celebrare culminantă, din cauza pandemiei, nu va putea avea loc la Arequipa în Peru, dar se va ține în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, să ne poată ajuta să creștem în apropiere și în slujire față de persoanele bolnave și față de familiile lor.

1. Milostivi precum Tatăl

Tema aleasă pentru această a treizecea zi, "Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36), ne face să ne îndreptăm privirea înainte de toate spre Dumnezeu "bogat în milostivire" (Ef 2,4), care privește mereu pe copiii săi cu iubire de tată, chiar și atunci când se îndepărtează de el. De fapt, milostivirea este prin excelență numele lui Dumnezeu, care exprimă natura sa nu în maniera unui sentiment ocazional, ci ca forță prezentă în tot ceea ce el realizează. Este forță și duioșie împreună. Pentru aceasta putem spune, cu uimire și recunoștință, că milostivirea lui Dumnezeu are în sine fie dimensiunea paternității, fie pe cea a maternității (cf. Is 49,15), pentru că el se îngrijește de noi cu forța unui tată și cu duioșia unei mame, care dorește mereu să ne dăruiască viață nouă în Duhul Sfânt.

2. Isus, milostivire a Tatălui

Martor suprem al iubirii milostive a Tatălui față de cei bolnavi este Fiul său Unicul Născut. De câte ori Evangheliile ne relatează întâlnirile lui Isus cu persoanele afectate de diferite boli! El "străbătea toată Galileea, învățând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăției și vindecând orice boală și orice suferință în popor" (Mt 4,23). Putem să ne întrebăm: de ce această atenție deosebită a lui Isus față de cei bolnavi, până acolo încât ea devine și activitatea principală în misiunea apostolilor, trimiși de Învățătorul ca să vestească Evanghelia și să vindece pe cei bolnavi? (cf. Lc 9,2).

Un gânditor din secolul al XX-lea ne sugerează o motivație: "Durerea izolează absolut și din această izolare se naște apelul față de celălalt, invocația față de celălalt"[2]. Când o persoană experimentează în propriul trup fragilitate și suferință din cauza bolii, și inima sa se îngreuiază, frica se mărește, întrebările se înmulțesc, întrebarea de sens pentru tot ceea ce se întâmplă devine mai urgentă. Cum să nu amintim, în această privință, numeroșii bolnavi care, în timpul acestui timp de pandemie, au trăit în singurătatea unei secții de terapie intensivă ultima parte a existenței lor, desigur îngrijiți de lucrători sanitari generoși, dar departe de afectele mai dragi și de persoanele mai importante ale vieții lor pământești? Iată, așadar, importanța de a avea alături martori ai carității lui Dumnezeu care, după exemplul lui Isus, milostivire a Tatălui, să verse pe rănile bolnavilor uleiul mângâierii și vinul speranței[3].

3. A atinge carnea suferindă a lui Cristos

Invitația lui Isus de a fi milostivi precum Tatăl capătă o semnificație deosebită pentru lucrătorii sanitari. Mă gândesc la medici, la asistenții medicali, la tehnicienii din laborator, la cei angajați în asistența și în îngrijirea bolnavilor, precum și la numeroșii voluntari care dăruiesc timp prețios celui care suferă. Dragi lucrători sanitari, slujirea voastră alături de cei bolnavi, desfășurată cu iubire și competență, transcende limitele profesiei pentru a deveni o misiune. Mâinile voastre care ating carnea suferindă a lui Cristos pot să fie semn al mâinilor milostive ale Tatălui. Fiți conștienți de marea demnitate a profesiei voastre, precum și de responsabilitatea pe care ea o comportă!

Să-l binecuvântăm pe Domnul pentru progresele pe care știința medicală le-a făcut mai ales în ultimele timpuri; noile tehnologii au permis să se pregătească parcursuri terapeutice care sunt de mare folos pentru cei bolnavi; cercetarea continuă să dea contribuția sa prețioasă pentru a înfrânge patologii vechi și noi; medicina reabilitatoare a dezvoltat mult cunoștințele și competențele sale. Însă, toate acestea nu trebuie să ne facă să uităm singularitatea fiecărui bolnav, cu demnitatea sa și cu fragilitățile sale[4]. Bolnavul este mereu mai important decât boala sa, și pentru aceasta orice abordare terapeutică nu poate face abstracție de ascultarea pacientului, a istoriei sale, a neliniștilor sale, a fricilor sale. Și atunci când nu este posibil să se vindece, este posibil mereu să se îngrijească, este posibil mereu să se mângâie, este posibil mereu să se demonstreze o apropiere care arată interes față de persoană mai mult decât față de patologia sa. Pentru aceasta doresc ca parcursurile formative ale lucrătorilor din sănătate să fie capabile să-i abiliteze la ascultare și la dimensiunea relațională.

4. Locuri de îngrijire, case de milostivire

Ziua Mondială a Bolnavului este ocazie propice și pentru a îndrepta atenția noastră spre locurile de îngrijire. Milostivirea față de cei bolnavi, în decursul secolelor, a dus comunitatea creștină să deschidă nenumărate "hanuri ale bunului samaritean", în care să poată fi primiți și îngrijiți bolnavi de tot felul, mai ales cei care nu găseau răspunsuri la întrebarea lor despre sănătate fie din cauza lipsurilor, fie din cauza excluderii sociale sau din cauza dificultăților de îngrijire a unor patologii. Cei care suferă, în aceste situații, sunt mai ales copiii, bătrânii și persoanele mai fragile. Milostivi precum Tatăl, atâția misionari au însoțit vestirea Evangheliei prin construirea de spitale, dispensare și locuri de îngrijire. Sunt opere prețioase prin care caritatea creștină a luat formă și iubirea lui Cristos, mărturisită de discipolii săi, a devenit mai credibilă. Mă gândesc mai ales la populațiile din zonele mai sărace ale planetei, unde uneori trebuie parcurse distanțe lungi pentru a găsi centre de îngrijire care, deși cu resurse limitate, oferă ceea ce este disponibil. Drumul este încă lung și în unele țări primirea de îngrijiri adecvate rămâne un lux. Atestă asta disponibilitatea scăzută, în țările mai sărace, de vaccinuri împotriva Covid-19; dar și mai mult lipsa de îngrijiri pentru patologii care au nevoie de medicamente mult mai simple.

În acest context doresc să reafirm importanța instituțiilor sanitare catolice: ele sunt o comoară prețioasă de păstrat și de susținut; prezența lor a distins istoria Bisericii prin apropierea de bolnavii mai săraci și de situațiile mai uitate[5]. Câți fondatori de familii călugărești au știut să asculte strigătul fraților și surorilor lipsiți de acces la îngrijiri sau îngrijiți rău și s-au dedicat în slujba lor! Și astăzi, și în țările mai dezvoltate, prezența lor este o binecuvântare, pentru că pot oferi mereu, în afară de îngrijirea trupului cu toată competența necesară, și acea caritate pentru care bolnavul și cei din familia sa sunt în centrul atenției. Într-un timp în care este răspândită cultura rebutului și viața nu este mereu recunoscută demnă de a fi primită și trăită, aceste structuri, în calitate de case ale milostivirii, pot fi exemplare în protejarea și îngrijirea oricărei existențe, chiar și cea mai fragilă, de la începutul său până la sfârșitul său natural.

5. Milostivirea pastorală: prezență și proximitate

Pe drumul acestor treizeci de ani, și pastorația sănătății a avut tot mai recunoscută slujirea sa indispensabilă. Dacă discriminarea cea mai rea de care suferă săracii – și bolnavii sunt săraci de sănătate – este lipsa de atenție spirituală, nu putem neglija să le oferim apropierea lui Dumnezeu, binecuvântarea sa, Cuvântul său, celebrarea sacramentelor și propunerea unui drum de creștere și de maturizare în credință[6]. În această privință, aș vrea să amintesc că apropierea de cei bolnavi și îngrijirea lor pastorală nu este numai misiunea câtorva slujitori dedicați în mod specific; vizitarea bolnavilor este o invitație adresată de Cristos tuturor discipolilor săi. Câți bolnavi și câte persoane bătrâne trăiesc acasă și așteaptă o vizită! Slujirea mângâierii este misiunea fiecărui botezat, amintindu-și de cuvântul lui Isus: "Am fost bolnav și m-ați vizitat" (Mt 25,36).

Iubiți frați și surori, mijlocirii Mariei, Tămăduitoare bolnavilor, încredințez pe toți bolnavii și familiile lor. Uniți cu Cristos, care poartă asupra sa durerea lumii, să poată găsi sens, mângâiere și încredere. Mă rog pentru toți lucrătorii sanitari pentru ca, bogați în milostivire, să ofere pacienților, împreună cu îngrijirile corespunzătoare, apropierea lor fraternă.

Asupra tuturor împart din inimă binecuvântarea apostolică.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 10 decembrie 2021, Comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Loreto

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Cf. Sfântul Ioan Paul al II-lea, Scrisoare către cardinalul Fiorenzo Angelini, președinte al Consiliului Pontifical al Pastorației Lucrătorilor Sanitare, pentru instituirea Zilei Mondiale a Bolnavului (13 mai 1992).

[2] E. Lévinas, "Une éthique de la souffrance", în Souffrances. Corps et âme, épreuves partagées, îngrijit de J.-M. von Kaenel, Autrement, Paris 1994, pag. 133-135.

[3] Cf. Liturghierul Roman, Prefața comună VIII, Isus bunul samaritean.

[4] Cf. Discurs adresat Federației Naționale a Ordinelor Medicilor Chirurgi și Stomatologilor, 20 septembrie 2019.

[5] Cf. Angelus la Policlinica "Gemelli" din Roma, 11 iulie 2021.

[6] Cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium (24 noiembrie 2013), 200.

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Oficiul pentru Pastorația Sanitară: În sprijinul bolnavilor (telefoane utile)


 

lecturi: 1356.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat