Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova (Italia): Un nou lăcaș de cult pentru comunitatea catolică română

Duminică, 19 decembrie 2021, comunitatea românilor catolici din Dieceza de Padova a avut bucuria de a participa la prima sfântă Liturghie celebrată în biserica "San Lazzaro" (Via San Marco, 1), care devine noul lăcaș de cult destinat celebrărilor liturgice în limba română, în orașul Padova. În fiecare duminică și în sărbătorile de poruncă, sfânta Liturghie se va celebra la ora 11.00.

Nucleul comunității catolice de rit latin din Padova s-a format la sfârșitul anilor '90, cu sprijinul fraților minori conventuali, care asigurau asistența spirituală a credincioșilor. La 25 decembrie 1997, în biserica "Santa Margherita" se celebra prima sfântă Liturghie în limba română. Începând cu anul 1998 a devenit posibilă celebrarea în fiecare duminică a unei Liturghii în limba română.

De-a lungul anilor, celebrările euharistice în limba română s-au desfășurat în diverse capele și biserici din Padova: biserica "Santa Margherita", biserica "San Pio X", capela "Sant’Antonio Dottore" și capela "San Giorgio" din complexul bazilicii "Sfântul Anton" (1997-2002); biserica "Santa Lucia" (2002); biserica "Ss. Fermo e Rustico" (2003); biserica "Beato A. Pellegrino" (25 ianuarie 2004 - 21 februarie 2016); biserica "Tempio della Pace" (28 februarie 2016 - 12 decembrie 2021).

Începând cu data de 19 decembrie 2021, comunitatea catolică română se reunește pentru celebrările liturgice în biserica "San Lazzaro" (Via San Marco, 1). Noul lăcaș de cult este situat la 4 km distanță de stația feroviară și nu departe de centrul comercial "Giotto" și supermarketul "Conad". Biserica este spațioasă, primitoare și încălzită pe durata sezonului rece, dispune de un amplu spațiu de parcare, capelă, sală de cateheză și alte spații destinate întâlnirilor și activităților pastorale.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că își manifestă necontenit iubirea și grija sa față de noi. Ne exprimăm, de asemenea, mulțumirea și recunoștința față de episcopul Diecezei de Padova, PS Claudio Cipolla, față de pr. Renzo Zecchin, parohul comunității italiene, care și-a manifestat de la bun început disponibilitatea și dorința de a veni în sprijinul comunității noastre, precum și față de pr. Gianromano Gnesotto, directorul Oficiului Diecezan "Migrantes".

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 decembrie: Padova (Italia): Un nou lăcaș de cult pentru comunitatea catolică română


 

lecturi: 3709.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat