Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Zi de mulțumire în cinstea Sfintei Fecioare Maria

În sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, miercuri, 8 decembrie 2021, comunitatea românilor catolici din Roma și-a sărbătorit hramul în Bazilica "San Vitale". Sfântă Liturghie a fost celebrată la ora 16.00 și a fost prezidată de către Excelența Sa Mons. Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma.

Sărbătoare, credință și mulțumire! Cu aceste trei substantive putem descrie momentul de har ce a însuflețit fiecare credincios, prezent la sărbătoarea patronală în cinstea Sfintei Fecioare Maria, născută fără pata păcatului strămoșesc.

Orice sărbătoare ne aduce împreună și pe lângă caracteristica armoniei reprezintă și un mod de manifestare a credinței în Providența divină, chiar și în aceste timpuri pandemice dificile.

Credința s-a manifestat prin participarea la jertfa Sfintei Liturghii, și a fost întărită prin cuvântul de învățătură oferit de către PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar de Roma. Excelența Sa a accentuat următoarea idee: nu avem un Dumnezeu tiran și nici rigid în judecată, ci un Dumnezeu care merge în căutarea omului slab pentru a-i reda demnitatea de fiu, pierdută din cauză păcatului și a neascultării. În acest plan de răscumpărare a omului, el alege o femeie, o mamă în persoana Fecioarei Maria, păstrată neatinsă de orice prihană a păcatului strămoșesc, ca semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin pe pământ.

Răspunsul pe care omul îl poate oferi, față de gestul lui Dumnezeu și față de Mama cerească, este mulțumirea ca responsabilitate de cooperare la planul de mântuire: "Iată slujitorul/slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38).

Momentul de sărbătoare s-a încheiat cu recunoștința părintelui paroh Isidor Iacovici, care prin cuvinte simple a apreciat implicarea tuturor și i-a întărit pe credincioși în mărturisirea credinței și pe mai departe.

În același timp, un gând de mulțumire și de rămas bun a fost adresat și de către ES George Gabriel Bologan, ambasador al României în Republica Italiană, care în luna februarie a anului 2022 își va încheia mandatul de la Roma.

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Zi de mulțumire în cinstea Sfintei Fecioare Maria


 

lecturi: 1003.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat