Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

În a doua duminică din Advent, 5 decembrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 16.00, un grup de 55 de copiii, tineri și adulți ai Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au depus sau au reînnoit adeziunea în Acțiunea Catolică, adeziune care reprezintă angajamentul slujirii, implicării active, atât în Biserică cât și în societate, implicare călăuzită de asistenții spirituali.

Pentru cunoașterea membrilor și a simpatizanților noi din cadrul Acțiunii Catolice și pentru aprofundarea temei anului asociativ, la casa Congregației "Surorile Providenței" din Iași a avut loc sâmbătă, 4 decembrie, o zi de reculegere. Ziua de sâmbătă a cuprins momente recreative, de cunoaștere, adorație personală, înțelegerea temei acestui an "Trăiește măreția timpului prezent!", întărită de îndemnul Sfântului Paul: "Iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii!" (2Cor 6,1), îndemn care ne propune să folosim cu înțelepciune timpul pentru mântuirea noastră. Ziua de reculegere s-a încheiat cu ritul aprinderii celei de-a doua lumânări de Advent și cu Sfânta Liturghie.

Duminică, 5 decembrie, Sfânta Liturghie în cadrul căreia a avut loc adeziunea a fost prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au concelebrat asistenții spirituali ai diferitelor sectoare din Acțiunea Catolică. În cuvântul său de învățătură, episcopul Iosif a subliniat necesitatea implicării laicilor în misiunea Bisericii, așa cum ne învață și Sfântul Părinte Papa Francisc, mai ales în contextul Sinodului care aprofundează dimensiunea sinodală a Bisericii.

Chiar dacă adeziunea la Acțiunea Catolică se exprimă la începutul fiecărui an liturgic, această adeziune trebuie reînnoită în fiecare zi, de fiecare membru, pentru putea participa activ la misiunea asumată de Acțiunea Catolică: implicarea laicilor în misiunea de evanghelizare.

Așa cum sugerează și Imnul Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași: "Suntem o familie cu tine, o Doamne, Acțiunea Catolică e-n slujba ta mereu!", îl rugăm pe Domnul să ne ajute ca și în acest an să fim statornici și să-l slujim cu putere, credință, speranță și iubire.

"Înaintează în larg, Acțiunea Catolică!"

Roxana Cuffner

*

Mărturii:

  • "Ziua adeziunii, încărcată cu emoție, cu o puternică stare de fericire sufletească a reprezentat pentru mine ziua în care Dumnezeu mi-a călăuzit pașii spre un nou drum. Este al cincilea an în care depun Adeziunea la Acțiunea Catolica în Parohia «Adormirea Maicii Domnului» din Iași dându-mi seama cât de mult am crescut alături de toți tinerii, de experiențele trăite, dar mai ales de modul în care îl simt prezent pe Dumnezeu în inima mea. Priveam cu emoție în sărbătoarea adeziunii cum oameni de toate vârstele se angajează public să își trăiască credința în mod activ «în slujba Bisericii, pentru binele lumii». Această zi a însemnat pentru mine un nou început spre a vesti evanghelia și a aduce bucurie în inimile tuturor" (Andrei Popescu, sectorul tineri).

  • "Să depun adeziunea pentru al optulea an consecutiv vorbește deja de la sine despre bucuria și împlinirea care vin prin implicarea în Acțiunea Catolică. A fost o celebrare emoționantă și care, parcă de la an la an, capătă tot mai multe valențe sufletești deosebite. Fiind implicată și în «Trupa Cântăreață», care a animat cu atât de multă dăruire cântecele de pe parcursul Sfintei Liturghii, pot spune că a fost un soi de împlinire la puterea a doua, auzind cum glasurile tuturor membrilor AC - copii, tineri și adulți - precum și ale persoanelor prezente în biserică s-au unit și înălțat în armonii muzicale, uneori chiar pe clape de suflet, către cel care ne-a chemat și încredințat misiunea de a colabora în evanghelizarea lumii și apropierea sufletelor de el, de Domnul. Sunt recunoscătoare că și în acest an Domnul poate lucra și prin mine pentru cei din jur. Îmi doresc să fie un an în care să înțelegem cu toții «măreția timpului prezent» și importanța «unității de măsură a veșniciei lui Dumnezeu» care este clipa de «acum»" (Ana Moraru, responsabil Latura Liturgică).

  • "Adeziunea pentru mine a reprezentat un act în care mi-am asumat responsabilități. Și nu consider responsabilitățile într-o perspectivă negativă, ci dimpotrivă constructivă. L-am simțit ca un act personal unde mi-am reînnoit promisiunea în fața Bisericii de membru activ al Acțiunii Catolice. Prin bucuria reînnoirii mi-am asumat să trăiesc timpul prezent cu bucurie și pozitivism. Am avut plăcerea să reînnoiesc promisiunea de-a lungul anilor la diferite vârste și de cele mai multe ori am simțit dorința de implicare prin capacitatea mea, a disponibilității și a calităților mele. Ca membru, consider că adeziunea înseamnă să renunți la comoditate. E un mediu unde ești implicat. E un mediu plăcut prin diversitatea persoanelor implicate" (Nicolae Mardare, sectorul adulți).

  • "Adeziunea a reprezentat pentru noi un moment cu totul deosebit. Împreună am făcut o promisiune, atât în fața lui Dumnezeu, cât și în fața comunității. Am fost fericiți că am reușit să fim împreună în această zi, ne-am întâlnit cu membrii mai vechi și am primit cu mare bucurie în familia noastră membrii cei noi. Bineînțeles că bucuria cea mai mare a fost să îl avem alături pe episcopul nostru drag, Preasfințitul Iosif, care ne-a încurajat și ne-a felicitat pentru pasul făcut. Mulțumim Domnului pentru această zi și celor ce au dorit să ia parte la acest eveniment important pentru noi" (Ana-Maria Tălmăcel, președinte parohial).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 decembrie: Iași: Adeziunea la Acțiunea Catolică în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Apollonia TV: Emisiunea "Sub semnul crucii", ediția "În slujba Bisericii, pentru binele lumii" (6 decembrie 2021) (despre adeziunea la Acțiunea Catolică)


 

lecturi: 621.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat