Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Iosif - sfântul care ne ajută să vedem lumina lui Cristos în cei săraci

De Tiziana Campisi

"În acest timp de Advent, să-i cerem Domnului, prin mijlocirea paternă a Sfântului Iosif, să rămânem mereu ca santinele în noapte, atenți să vedem lumina lui Cristos în frații noștri mai săraci". Așa spune papa într-un tweet în ajunul încheierii Anului Sfântului Iosif, convocat la 8 decembrie anul trecut cu publicarea scrisorii apostolice Patris corde, voită pentru a redescoperi "figura extraordinară" a tatălui purtător de grijă al lui Isus, "atât de apropiată de condiția umană a fiecăruia dintre noi", și pentru ca să-i fie imitate virtuțile. În document, Papa Francisc împărtășește "câteva reflecții personale" despre păzitorul familiei din Nazaret cu obiectivul "de a mări iubirea față de acest mare sfânt, pentru a fi stimulați să implorăm mijlocirea sa și pentru a imita virtuțile sale și elanul său". O figură, afirmă părintele Luigi Epicoco, asistent ecleziastic al Dicasterului pentru Comunicare, pe care papa vrea s-o arate ca exemplu care poate ajuta, susține și încuraja în cotidianitate.

- În cursul acestui an papa ne-a făcut cunoscută mai bine figura Sfântului Iosif schițându-i în mod detaliat trăsăturile. Ce mesaj vrea Papa Francisc să dea, în sinteză?

Papa nu a ascuns că alegerea de a celebra un an dedicat Sfântului Iosif nu este o alegere întâmplătoare, pentru că pe Sfântul Iosif îl întâlnim în Evanghelie mai ales într-un moment dificil, un moment de încercare. Când Isus vine în lume, vine într-un context de întuneric și în acest moment dificil Dumnezeu pune alături de propriul Fiu pe Iosif, ca acea figură care poate să-l ajute ca să traverseze întunericul. De multe luni, de acum de doi ani, toată omenirea este chinuită de pandemia de coronavirus; putem spune că trăim un moment de întuneric, un moment de încercare. Este frumos că papa a voit un pic să arate, să indice, figura Sfântului Iosif ca acea figură care poate să ne ajute, să ne susțină, să ne încurajeze, dar mai ales să ne inspire. Pentru că există un mod sănătos de a traversa întunericul și un mod pe care l-am putea defini disperat, fără credință care poate să ne blocheze în acest întuneric.

- În ce mod putem face rodnic acest an special dedicat Sfântului Iosif abia încheiat?

Papa, de fiecare dată când ne indică un eveniment care are un început și un sfârșit, ne spune și că este prea puțin ca lucrurile pe care noi le facem ca Biserică - de exemplu trăim și timpul Sinodului - este pur și simplu ceva care poate fi cuprins într-o paranteză de timp, cu un început și un sfârșit. Adică, acestea sunt experiențe care în realitate trebuie să lase urme. De exemplu, conștiința pe care noi am putut s-o aprofundăm prin figura Sfântului Iosif în acest an este ceva ce trebuie să ducem cu noi, și dincolo de date, ca să spunem așa. Se încheie Anul Sfântului Iosif, dar rămâne un pic ca un soi de spiritualitate pe care am învățat-o de la acest om, un mod de a trăi Evanghelia, unele lucruri care sunt în mod absolut prioritare, ca de exemplu viața spirituală, capacitatea de a ști să-l ascultăm pe Domnul, concretețea. Noi am putea și irosi acest timp dacă l-am încheia pur și simplu cu o dată.

- Care sunt, după părerea dumneavoastră, învățăturile Sfântului Iosif pe care fiecare creștin trebuie să le țină minte?

Eu cred că Sfântul Iosif este tocmai sfântul normalității și al elogiului normalității. Cea mai mare parte a vieții lui Isus a avut loc la Nazaret, într-un context de normalitate și cotidianitate dezarmantă. Viața noastră este făcută din rutină, este făcută din lucruri normale, și marea provocare este să ne facem sfinți tocmai cu această normalitate, pentru că în acea normalitate este ascunsă excepționalitatea iubirii, a înfruntării încercărilor cu încredere, a faptului de a ne simți uniți. Iosif nu face minuni în Evanghelie, nu este prezentat niciun semn extraordinar, ci este un om, un om care își ia responsabilitatea, este un om care se face sfânt cu lucrurile frumoase și lucrurile urâte care i se întâmplă în viață. În acest sens, cred că este un mare maestru pentru fiecare dintre noi.

(După Vatican News, 7 decembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 294.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat