Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (8 decembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi, Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, ne face să intrăm în casa sa din Nazaret, unde primește vestea îngerului (cf. Lc 1,26-38). Între zidurile casei o persoană se revelează mai bine decât în altă parte. Și tocmai în acea intimitate familială Evanghelia ne dăruiește un amănunt, care revelează frumusețea inimii Mariei.

Îngerul o numește "plină de har". Dacă este plină de har înseamnă că Sfânta Fecioară este goală de rău, este fără păcat, Neprihănită. Or, la acest salut Maria - spune textul - este "foarte tulburată" (Lc 1,29). Nu este numai surprinsă, ci tulburată. A primi mari saluturi, onoruri și complimente riscă uneori să provoace laudă și îngâmfare. Să ne amintim că Isus nu este tandru cu cei care merg în căutarea saluturilor în piețe, a adulațiilor, a vizibilității (cf. Lc 20,46). În schimb Maria nu se exaltă, ci se tulbură; în loc de a simți plăcere, simte uimire. Salutul îngerului i se pare mai mare decât ea. De ce? Pentru că se simte mică înăuntru, și această micime, această umilință atrage privirea lui Dumnezeu.

Între zidurile casei din Nazaret vedem astfel o trăsătură minunată. Cum este inima Mariei? După ce a primit cel mai înalt dintre complimente, se tulbură pentru că simte adresat ei ceea ce nu-și atribuia sieși. De fapt, Maria nu-și atribuie prerogative, nu revendică vreun lucru, nu pretinde nimic prin meritul său. Nu se auto-complace, nu se exaltă. Pentru că în umilința sa știe că primește totul de la Dumnezeu. Așadar, este liberă de ea însăși, în totalitate îndreptată spre Dumnezeu și spre alții. Maria Neprihănită nu are ochi pentru ea. Iată umilința adevărată: a nu avea ochi pentru sine, ci pentru Dumnezeu și pentru alții.

Să ne amintim că această perfecțiune a Mariei, cea plină de har, este declarată de înger între zidurile casei sale: nu în piața principală din Nazaret, ci acolo, în ascuns, în cea mai mare umilință. În acea căsuță din Nazaret palpita inima cea mai mare pe care a avut-o vreodată o creatură. Iubiți frați și surori, este o veste extraordinară pentru noi! Pentru că ne spune că Domnul, pentru a face fapte minunate, nu are nevoie de mijloace mari și de capacitățile noastre extraordinare, ci de umilința noastră, de privirea noastre deschisă spre el, precum și deschisă spre ceilalți. Cu acea veste, între zidurile sărace ale unei case mici, Dumnezeu a schimbat istoria. Și astăzi dorește să facă lucruri mari cu noi în cotidianitate: adică în familie, la locul de muncă, în ambientele de fiecare zi. Acolo, mai mult decât în marile evenimente ale istoriei, harului lui Dumnezeu îi place să acționeze. Dar, mă întreb, credem asta? Sau credem că sfințenia este o utopie, ceva pentru cei care se ocupă de asta, o pioasă iluzie incompatibilă cu viața obișnuită?

Să cerem Sfintei Fecioare Maria un har: să ne elibereze de ideea greșită că una este Evanghelia și alta este viața; să ne aprindă de entuziasm pentru idealul sfințeniei, care nu este problemă de obiecte religioase și iconițe, ci de a trăi în fiecare zi ceea ce ni se întâmplă umili și bucuroși, ca Sfânta Fecioară Maria, liberi de noi înșine, cu ochii îndreptați spre Dumnezeu și spre aproapele pe care-l întâlnim. Vă rog, să nu ne descurajăm: Domnul a dat tuturor o stofă bună pentru a țese sfințenia în viața zilnică! Și atunci când ne asaltează îndoiala că nu vor reuși, sau tristețea că suntem nepotriviți, să ne lăsăm priviți de "ochii milostivi" ai Sfintei Fecioare Maria, căci nimeni care a cerut ajutorul său n-a fost părăsit vreodată!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În urmă cu două zile m-am întors din călătoria în Cipru și în Grecia. Îi mulțumesc Domnului pentru acest pelerinaj; vă mulțumesc vouă tuturor pentru rugăciunea care m-a însoțit și populațiilor din cele două țări iubite, cu autoritățile lor civile și religioase, pentru afectul și gentilețea cu care m-au primit. Tuturor le repet: mulțumesc!

Cipru este o perlă în Mediterana, o perlă de rară frumusețe, care poartă imprimată însă rana gardului de sârmă ghimpată, durerea pentru un zid care o desparte. În Cipru m-am simțit în familie; am găsit în toți niște frați și niște surori. Păstrez în inimă fiecare întâlnire, îndeosebi Liturghia pe stadionul din Nicosia. M-a înduioșat iubitul frate ortodox Chrysostomos, când mi-a vorbit despre Biserica Mamă: fiind creștini parcurgem căi diferite, dar suntem fii ai Bisericii lui Isus, care este Mamă și ne însoțește, ne păzește, ne face să mergem înainte, toți frați. Urarea mea pentru Cipru este ca să fie mereu un laborator de fraternitate, unde întâlnirea să prevaleze asupra ciocnirii, unde este primit fratele, mai ales când este sărac, rebutat, emigrat. Repet că în fața istoriei, în fața chipurilor celor care emigrează, nu putem să tăcem, nu ne putem întoarce în partea cealaltă.

În Cipru, ca și la Lesbo, am putut să privesc în ochi această suferință: vă rog, să-i privim în ochi pe rebutații pe care-i întâlnim, să ne lăsăm provocați de fețele copiilor, fii ai migranților disperați. Să ne lăsăm săpați înăuntru de suferința lor pentru a reacționa la indiferența noastră; să privim fețele lor, pentru a ne trezi din somnul obișnuinței!

Apoi mă gândesc cu recunoștință la Grecia. Și acolo am avut parte de o primire fraternă. La Atena am simțit că sunt cufundat în măreția istoriei, în acea amintire a Europei: umanism, democrație, înțelepciune, credință. Și acolo am simțit mistica ansamblului: la întâlnirea cu frații episcopi și comunitatea catolică, la Liturghia festivă, celebrată în ziua Domnului, și apoi cu tinerii, veniți din atâtea părți, unii de foarte departe pentru a trăi și a împărtăși bucuria Evangheliei. De asemenea, am trăit darul de a-l îmbrățișa pe iubitul arhiepiscop ortodox Ieronymos: mai întâi m-a primit în casa lui și în ziua următoare a venit să mă viziteze. Păstrez în inimă această fraternitate. Încredințez Sfintei Născătoare de Dumnezeu multele semințe de întâlnire și de speranță pe care Domnul le-a aruncat în acest pelerinaj. Vă cer să continuați să vă rugați pentru ca să încolțească în răbdare și să înflorească în încredere.

Astăzi se încheie Anul dedicat Sfântului Iosif, Patron al Bisericii Universale. Și poimâine, 10 decembrie, se va încheia Jubileul Lauretan la Loreto. Fie ca harul acestor evenimente să continue să lucreze în viața noastră și în comunitățile noastre. Fecioara Maria și sfântul Iosif să ne conducă pe drumul sfințeniei!

Și vă salut pe voi toți, romani și pelerini! O urare specială Acțiunii Catolice Italiene: fie ca în dieceze și în parohii să fie o sală de antrenament de sinodalitate. Îi salut pe copii din Corul "Milleunavoce", pe credincioșii din Zaragoza și pe tinerii din Valdemoro, Dieceza de Getafe, Spania - să fac auziți spaniolii, bine! -. Precum și delegația Primăriei din Rocca di Papa, cu flacăra care va aprinde Steaua de Crăciun pe fortăreața orășelului. Salut grupul de mexicani din statul Puebla.

Și urez tuturor sărbătoare frumoasă, în special vouă tinerilor Neprihănitei, este sărbătoarea voastră! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, eu fac asta pentru voi. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 462.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat