Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Parma (Italia): Vizita părintelui Isidor Iacovici la comunitatea catolicilor români din Parma

Alături de românii catolici din Parma a fost și pr. Isidor Iacovici care a prezidat Sfânta Liturghie din prima duminică de Advent, duminică, 28 noiembrie 2021, în Biserica "Sacro Cuore" din Parma (Italia), împreună cu păstorul acestora, pr. Lucian-Iosif Dumea, OFMCap.

Pr. Iacovici, coordonator național pentru pastorația românilor catolici de rit latin în Italia și responsabil pentru preoții români latini din diaspora, a venit în mijlocul nostru pentru a răspunde la apelul făcut de comunitate, și anume, acela de a avea și noi un preot diecezan ca să ne păstorească. Părintele Isidor împreuna cu responsabila comunității, Ana Claudia Andrici, au avut o audiență cu PS Enrico Solmi, episcop de Parma, căruia i-a prezentat situația noastră și Excelența sa ne-a răspuns încurajator.

Părintele Isidor ne-a transmis salutul din partea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, a rudelor și a prietenilor de la comunitatea catolică de la Roma, le mulțumim tuturor pentru că sunt alături de noi și ne fac să ne simțim cât mai aproape unii de alții, ne asigură de dragostea lor părintească, iar rudele și prietenii, de legătura frățească.

La predică, părintele Isidor s-a prezentat comunității, ne-a felicitat că suntem numeroși, că știm să ne rugăm rozariul și că avem un cor frumos, apoi a făcut referire la Evanghelie, a spus: "În aceste patru săptămâni ale postului, până la Crăciun, trebuie să încercăm să lăsăm pe planul doi tot ceea ce se cheamă natură, nu spun că nu trebuie să ne îngrijorăm nici de casa noastră, nici de familia noastră, să o lăsăm pe locul doi, dar să ne gândim în primul rând la sufletul nostru". Printre altele, părintele ne-a vorbit despre împlinirea celor 70 de ani de când episcopul Anton Durcovici a trecut la cele veșnice în închisoarea de maximă securitate la Sighetu Marmației, unde a fost exterminat, pe data de 10 decembrie 1951, ne-a relatat mai pe scurt istoria vieții sale și faptul că le vorbea preoților în închisoare. Deși a fost torturat foarte crunt, încă avea puterea să mai spună: "Nu vă temeți, aveți curaj, va veni și pentru acest popor român o zi, ziua eliberării".

Părintele a încheiat celebrarea cu un îndemn, și anume, acela de a nu ne teme și de a ne ridica ochii spre ceruri pentru a nu ne descuraja: "Aveți curaj, nu vă temeți!".

Prezența părintelui Isidor în mijlocul nostru a fost un motiv de sărbătoare și de mare bucurie deoarece am așteptat cu nerăbdare acest eveniment. Faptul că a venit de la Roma special pentru noi cu scopul de a ne ajuta să realizăm proiectul nostru, acela de a avea un paroh diecezan pentru comunitatea noastră, sprijinindu-ne din toate punctele de vedere. Ținem să îi mulțumim din tot sufletul și pe această cale, iar noi îi dorim ca bunul Dumnezeu să-l răsplătească cu harurile sale și să-l ocrotească întotdeauna!

După Sfânta Liturghie părintele s-a oprit să ne cunoască mai bine dându-ne binecuvântare fiecăruia în parte.

Sfânta Liturghie în limba română pentru această comunitate se celebrează în prima duminică din lună, la ora 16.00, în Biserica "Sacro Cuore", P.le Volta, 1, 43123-Parma.

Pr. Lucian-Iosif Dumea poate fi găsit la Convento Frati Minori Cappuccini, Viale San Francesco, 7 43036-Fidenza PR; tel. 0039/524.522.035.

Mai multe informații și fotografii de la evenimentele comunității catolicilor români din Parma sunt pe pagina Facebook a acesteia: www.facebook.com/com.catolica.romana.

Ana Claudia Andrici

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 noiembrie: Parma (Italia): Vizită părintelui Isidor Iacovici la comunitatea catolicilor români din Parma


 

lecturi: 1271.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat