Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul "anulat": UE retrage liniile călăuzitoare

de Massimiliano Menichetti

În urma controversei, va fi rescris documentul Comisiei Europene care invita oamenii să nu folosească cuvinte și nume care nu ar garanta "dreptul fiecărei persoane de a fi tratată în mod egal". Cardinalul Parolin își exprimase și el opoziția: "Nu așa se poate lupta împotriva discriminării".

Manualul pentru comunicare al Uniunii Europene care invitând la incluziune sugera să se evite anumite cuvinte ca "Miss" și "Mrs", dar și "Crăciun" și nume precum "Maria" sau "Ioan" a fost retras. A anunțat aceasta comisul pentru egalitate Helena Dalli: "Examinăm aceste preocupări pentru a le aborda într-o versiune actualizată". Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, și-a exprimat în această dimineață punctul de vedere pe această temă, explicând că, din păcate, tendința este de a omologa totul, fără a ști să respecte diferențele corecte, riscând în final să distrugă persoana.

Eminență, care este gândirea dumneavoastră despre acest subiect? Pentru ce se întâmplă asta?

Cred că este corectă preocuparea de a anula toate discriminările. Este un drum pe care l-am conștientizat tot mai mult și care trebuie să se traducă desigur și pe terenul practic. Însă, după părerea mea, cu siguranță nu aceasta este calea pentru a obține acest scop. Pentru că la sfârșit se riscă să se distrugă, să se elimine persoana, în două direcții principale. Prima, cea a diferențierii care caracterizează lumea noastră, din păcate tendința este aceea de a omologa totul, neștiind în schimb să se respecte și diferențele juste, care desigur nu trebuie să devină contrapoziție sau sursă de discriminare, ci trebuie să se integreze tocmai pentru a construi o umanitate deplină și integrală. A doua: uitarea a ceea ce este o realitate. Și cel care merge împotriva realității se pune în pericol serios. Și după aceea există anularea a ceea ce sunt rădăcinile, mai ales în ceea ce privește sărbătorile creștine, dimensiunea creștină și a Europei noastre. Desigur, noi știm că Europa își datorează existența sa și identitatea sa atâtor aporturi, dar cu siguranță nu se poate uita că unul din aporturile principale, dacă nu principalul, a fost tocmai creștinismul. Așadar, a distruge diferența și a distruge rădăcinile înseamnă tocmai a distruge persoana.

Papa se pregătește să plece într-o călătorie în Europa unde cu siguranță cultură, tradiție și valori marchează un drum de primire. Și totuși există unii care continuă să construiască o Europă care anulează propriile rădăcini...

Da, mi se pare că papa, și în mesajul video pe care l-a adresat Greciei și Ciprului înainte de plecarea sa, în urmă cu câteva zile, subliniază tocmai această dimensiune europeană: adică, a merge la izvoarele Europei, deci a regăsi cele ce sunt elementele constitutive. Cu siguranță, cultura greacă este unul din aceste elemente. După aceea, papa face referință și la Cipru ca la una din prelungirile europene ale Țării Sfinte. Așadar, mi se pare că această călătorie vine chiar la momentul potrivit, este o călătorie care ne amintește tocmai aceste dimensiuni fundamentale care nu pot să fie anulate. Trebuie să regăsim capacitatea de a integra toate aceste realități fără a le ignora, fără a le combate, fără a le elimina și a le marginaliza.

(După Vatican News, 30 noiembrie 2021, după actualizarea de la ora 13.05)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2644.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat