Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (28 noiembrie 2021)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia liturgiei de astăzi, prima duminică din Advent, adică prima duminică de pregătire pentru Crăciun, ne vorbește despre venirea Domnului la sfârșitul timpurilor. Isus anunță evenimente dezolante și suferințe, dar tocmai la acest punct ne invită să nu ne fie frică. De ce? Pentru că totul va fi bine? Nu, ci pentru că el va veni. Isus se va întoarce, Isus va veni, a promis asta. Spune așa: "Ridicați-vă capul, pentru că se apropie eliberarea voastră" (Lc 21,28). Este frumos să ascultăm acest cuvânt de încurajare: să ne întărim și să ridicăm capul pentru că tocmai în momentele în care totul pare sfârșit Domnul vine să ne salveze; a-l aștepta cu bucurie și în inima suferințelor, în crizele vieții și în dramele istoriei. A-l aștepta pe Domnul. Dar cum putem să ne ridicăm capul, să nu ne lăsăm absorbiți de dificultăți, de suferințe, de înfrângeri? Isus ne arată calea cu o chemare puternică: "Aveți grijă de voi înșivă, ca nu cumva inimile voastre să se îngreuieze [...]. Vegheați, așadar, în orice moment și rugați-vă" (v. 34.36).

"Vegheați", vigilența. Să ne oprim asupra acestui aspect important al vieții creștine. Din cuvintele lui Cristos vedem că vigilența este legată de atenție: fiți atenți, vegheați, nu vă distrageți, adică rămâneți treji! A veghea înseamnă asta: a nu permite ca inima să se lenevească și ca viața spirituală să se acomodeze în mediocritate. A fi atenți pentru că putem fi "creștini adormiți" - și noi știm: există atâția creștini adormiți, creștini anesteziați de mondenitățile spirituale - creștini fără elan spiritual, fără ardoare în rugăciune - se roagă ca niște papagali - fără entuziasm pentru misiune, fără pasiune pentru evanghelie. Creștini care privesc mereu înăuntru, incapabili să privească la orizont. Și asta duce la "ațipire": a trage înainte lucrurile din inerție, a cădea în apatie, indiferenți față de toate în afară de ceea ce ne dă comoditate. Și aceasta este o viață tristă, a merge înainte astfel... nu există fericire acolo.

Avem nevoie să veghem pentru a nu târî zilele în obișnuință, pentru a nu ne lăsa îngreunați - spune Isus - de grijile vieții (cf. v. 34). Grijile vieții ne îngreuiază. Așadar, astăzi este o ocazie bună pentru a ne întreba: ce anume îngreuiază inima mea? Ce anume îngreuiază spiritul meu? Ce anume mă face să stau comod în fotoliul lenei? Este trist a vedea creștini "în fotoliu"! Care sunt mediocritățile care mă paralizează, viciile, care sunt viciile care mă strivesc la pământ și mă împiedică să ridic capul? Și cu privire la poverile care apasă pe umerii fraților, sunt atent sau indiferent? Aceste întrebări ne fac bine, pentru că ajută să păzim inima de apatie. Dar, părinte, spuneți-ne: ce este apatia? Este un mare dușman al vieții spirituale, precum și al vieții creștine. Apatia este acea lene care prăbușește, alunecă în tristețe, ia gustul de a trăi și voința de a face. Este un spirit negativ, este un spirit rău care pironește sufletul în toropeală, furându-i bucuria. Se începe cu acea tristețe, se alunecă, se alunecă, și nicio bucurie. Cartea Proverbelor spune: "Ocrotește-ți inima, căci din ea ies izvoarele vieții" (Prov 4,23). A ocroti inima: asta înseamnă a fi vigilent, a veghea! Fiți treji, ocrotește inima ta.

Și adăugăm un ingredient esențial: secretul pentru a fi vigilenți este rugăciunea. De fapt, Isus spune: "Vegheați în orice moment și rugați-vă" (Lc 21,36). Rugăciunea ține aprinsă candela inimii. În special atunci când simțim că entuziasmul se răcește, rugăciunea îl reaprinde, pentru că ne duce din nou la Dumnezeu, la centrul lucrurilor. Rugăciunea trezește sufletul din somn și îl focalizează spre ceea ce contează, spre scopul existenței. Chiar și în zilele mai pline, să nu neglijăm rugăciunea. Acum vedeam, în programul "A sua immagine", o reflecție frumoasă despre rugăciune: ne va ajuta, a o privi ne va face bine. Poate ajuta rugăciunea inimii, a repeta adesea scurte invocații. În Advent, să ne obișnuim să spunem, de exemplu: "Vino, Doamne Isuse!". Numai asta, dar s-o spunem: "Vino, Doamne Isuse!". Acest timp de pregătire pentru Crăciun este frumos: să ne gândim la iesle, să ne gândim la Crăciun, și să spunem din inimă: "Vino, Doamne Isuse, vino!". Să repetăm această rugăciune de-a lungul întregii zile și sufletul va rămâne vigilent! "Vino, Doamne Isuse!": este o rugăciune pe care o putem spune de trei ori, toți împreună. "Vino, Doamne Isuse!", "Vino, Doamne Isuse!", "Vino, Doamne Isuse!".

Și acum s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria: ea, care l-a așteptat pe Domnul cu inimă vigilentă, să ne însoțească pe drumul Adventului.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri am întâlnit pe membrii asociațiilor și grupurilor de migranți și de persoane care, în spirit de fraternitate, împărtășesc drumul lor. Sunt aici în piață, cu acel steag așa de mare! Bine ați venit! Dar câți migranți - să ne gândim la asta - câți migranți sunt expuși, și în aceste zile, la pericole foarte grave și câți își pierd viața la granițele noastre! Simt durere datorită știrilor despre situația în care se află atâția dintre ei: despre cei care au murit în Canalul Mânecii; despre cei de la granițele Bielorusiei, dintre care mulți sunt copii; despre cei care se îneacă în Mediterana. Atâta durere gândindu-mă la ei. Despre cei care sunt repatriați, în nordul Africii, sunt capturați de traficanți, care îi transformă în sclavi: vând femeile, torturează bărbații... Despre cei care, și în această săptămână, au încercat să traverseze Mediterana căutând o țară de bunăstare și găsind acolo, în schimb, un mormânt; și atâția alții. Migranților care se află în aceste situații le asigur rugăciunea mea, precum și inima mea: să știți că sunt mereu aproape de voi. A ne ruga și a face. Mulțumesc tuturor instituțiilor fie ale Bisericii Catolice, fie din altă parte, în special Caritas-urilor naționale și tuturor celor care sunt angajați să aline suferințele lor. Reînnoiesc apelul din inimă față de cei care pot contribui la rezolvarea acestor probleme, îndeosebi autoritățile civile și militare, pentru ca înțelegerea și dialogul să prevaleze în sfârșit asupra oricărui tip de instrumentalizare și să orienteze voințele și eforturile spre soluții care să respecte umanitatea acestor persoane. Să ne gândim la migranți, la suferințele lor, și să ne rugăm în tăcere... [moment de tăcere]

Vă salut pe voi toți, pelerini veniți din Italia și din diferite țări: sunt atâtea steaguri din diferite țări. Salut familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi, salut credincioșii care provin din Timor Est - văd steagul acolo - din Polonia și din Lisabona; precum și pe cei din Tivoli.

Urez tuturor o duminică frumoasă și un drum bun de Advent, un drum bun spre Crăciun, spre Domnul. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 486.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat