Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire de formare cu adolescenții și tinerii la Centrul "Gaudium et spes"

Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian (NT) a avut loc o întâlnire de formare cu adolescenți și tineri din parohii ale diecezei. Inițiativa a aparținut Oficiului pentru Pastorația Familiei și Oficiului pentru Pastorația Tinerilor și i-a avut ca relatori pe sr. Maria-Rita Cosalbert, de la Surorile Slujitoarele Săracilor de la Piatra Neamț, și pe pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și coordonator al Centrului "Gaudium et spes" de la Traian. Tema întâlnirii a fost: "Alegeri sănătoase pentru o creștere frumoasă" sau "Cum să scăpăm de dependențe!"

Sâmbătă, mai ales la ora 10, se știe că majoritatea adolescenților și a tinerilor încă dorm, pentru că este e una din cele două zile din săptămână când au ocazia să o facă.

Și, totuși, în această sâmbătă, douăzeci și cinci de adolescenți și tineri intrau în Aula magna sau Sala mare de conferințe, de la Traian, să recunoaștem, puțin adormiți, dar foarte curioși de ceea ce avea să urmeze.

Pr. Felician Tiba și sr. Rita-Maria Cosalbert au lansat o invitație, iar ei au răspuns afirmativ: au decis să participe la întâlnirea formativă cu tema "Alegeri sănătoase pentru o creștere frumoasă".

Prezentarea sorei Rita ne-a fixat problema dependenței, atât de des întâlnită în rândul celor de vârsta noastră, sub diferitele ei forme. Am lucrat în echipă pentru a descoperi valori, iar așa ne-am amintit ce e cu adevărat important în viața noastră. Împărțiți în grupuri mici, am analizat consecințele pe care o dependență le provoacă, dintre care amintim: goliciunea interioară, izolarea de familie și prieteni, anumite probleme financiare și de sănătate.

La Sfânta Liturghie i-am prezentat lui Dumnezeu atât rugăciunea pentru toți cei înrobiți de dependențe, cât și de mulțumirea pentru că ne-a inspirat să alegem să participăm la o astfel de întâlnire.

Prânzul și pauza au fost momente de comuniune, în care ne-am cunoscut mai bine și ne-am distrat împreună la sala de divertisment al centrului. De recomandat tuturor, că e bine dotată!

Ultima activitate din program a fost conferința părintelui Felician. El ne-a amintit cât de important este rolul familiei în a nu deprinde anumite dependențe rele, rolul nostru personal în a ne asuma un anumit stil frumos de viață și cât de atenți trebuie să fim cu cei care au anumite deprinderi rele. "Cu un om bolnav, spunea părintele, nu te porți urât, nu râzi de el și nu-l apostrofezi, ci îi întinzi o mână și încerci să vezi ce poți face pentru el. Asta trebuie să facem și noi cu cei care au anumite deprinderi negative".

Printr-un joc cu baloane ne-a ajutat să înțelegem cât de dependenți suntem unii de alți și cât de mult contează să te lași ajutat de cel din jur.

Și, totuși, cu ce rămâne un tânăr de la activitatea de astăzi?

Eu, una, dincolo de cunoștințele auzite și primite cu multă conștiinciozitate, rămân cu bucuria de mă fi întâlnit și cu alți tineri care vor să crească armonios și, mai ales, cu recunoștința pentru momentele frumoase petrecute împreună.

"Pandemia e cea care m-a făcut să prețuiesc mai mult acest «împreună», și până azi nu mi-am dat seama cât de dor îmi era de astfel de momente" (Paula).

"Iar eu rămân cu un sentiment de împlinire, căci am putut învăța cum să tratăm cu speranță o realitate tristă a vârstei noastre și m-am putut distra alături de tineri cu care am cooperat si am împărtășit atâtea experiențe frumoase" (Cristian).

Mulțumim Domnului și organizatorilor, sorei și părintelui, dar și echipei de la Centrul "Gaudium et spes" pentru toate, pentru dăruirea de care au dat dovadă în primirea și însoțirea noastră pe parcursul acestei zile.

Frații Paula și Cristian Bordei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 noiembrie: Traian: Întâlnire de formare cu adolescenții și tinerii la Centrul "Gaudium et spes"


 

lecturi: 796.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat