Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală

Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași

Părtași la viața Bisericii

Sfințiile Voastre,
dragi persoane consacrate,
iubiți credincioși,

Cu ajutorul Domnului, iată-ne la începutul unui nou an liturgic și pastoral! Este o nouă oportunitate pe care ne-o oferă Dumnezeu, aceea de a înainta cu perseverență pe drumul credinței, mergând împreună pe calea speranței și a iubirii.

Încă o dată începutul noului an liturgic este marcat de nesiguranță și suferință. Este o situație care continuă să ne invite la prudență și să ne ceară să ne asumăm noi angajamente, atât la nivel personal, cât și comunitar. Suntem într-un moment în care reacția la imprevizibil nu se mai poate exprima doar prin așteptarea ca totul să se întoarcă repede la situația pe care o trăiam înainte. Nu putem decât să acceptăm că unele lucruri s-au schimbat, probabil, într-o manieră ireversibilă. În special, ne dăm seama că nu putem privi cu seninătate spre viitor fără o reflecție profundă asupra reperelor și fundamentelor pe care să ne construim întreaga noastră existență personală și comunitară.

Dar există, cu siguranță, și multe aspecte pozitive pe care avem ocazia să le experimentăm în mijlocul acestei inedite și neașteptate situații sanitare pe care o traversăm. După mulți ani de individualism exacerbat, care ne-a fost propus în orice context și în diferite forme de cultura contemporană, în ultima perioadă am redescoperit necesitatea și bucuria de a fi și a merge împreună cu ceilalți, conștienți fiind, așa cum spunea Papa Francisc, că toți ne aflăm în aceeași barcă, "cu toții fragili și dezorientați, dar, în același timp, importanți și necesari, cu toții chemați să vâslim împreună, având nevoie de a ne susține unii pe alții" (Papa Francisc, Moment de rugăciune în Piața Sfântul Petru, 27 martie 2020). Am putut experimenta că, într-adevăr, "nu este bine ca omul să fie singur" (cf. Gen 2,18), dar nu este bine nici ca omul să creadă de unul singur. Tocmai de aceea am simțit lipsa ocaziilor de a ne întâlni unii cu alții pentru a medita cuvântul lui Dumnezeu, a celebra misterele credinței noastre și a trăi slujirea binelui comun. Ne-a lipsit semnul păcii și atingerea unei mâini care să ne binecuvânteze, vibrația vocii unui prieten care cântă alături de noi același psalm, bucuria de a-i putea ajuta pe ceilalți fără restricții și bariere. Toate acestea ne-au vorbit nu doar despre dimensiunea socială a oricărei ființe umane, ci și despre viața de credință a creștinului, care are o profundă amprentă socială și comunitară. Dacă este adevărat că nimeni nu se salvează singur, este la fel de adevărat că nimeni nu crede singur și nimeni nu-și poate trăi credința făcând abstracție de ceilalți frați care cred.

În acest sens, ne bucurăm că invitația pe care Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a făcut-o la 1 iunie 2019, la Iași, aceea de a merge împreună, ne este repropusă acum ca parcurs sinodal, pe care suntem chemați să-l întreprindem împreună, "pentru a trăi experiența unei Biserici care primește și oferă darul unității și se deschide la glasul Duhului" (Papa Francisc, Discurs la momentul de reflecție pentru începutul parcursului sinodal, 9 octombrie 2021).

"Pentru o Biserică sinodală: participare, comuniune, misiune" - aceasta este tema și motoul Adunării generale a Sinodului Episcopilor, care se va desfășura la Roma în luna octombrie a anului 2023, dar a cărei pregătire a început deja în fiecare Biserică locală, la data de 17 octombrie a.c. În mijlocul dificultăților cu care ne confruntăm și al provocărilor care ne ies în cale, suntem chemați să descoperim că nu suntem singuri și că doar ascultându-ne unii pe alții, trăind în comuniune și participând la aceeași misiune a Bisericii, putem merge cu adevărat împreună pe calea speranței.

Ca Biserică locală, ne vom lăsa călăuziți în noul an liturgic și pastoral de tematica sugerată de Papa Francisc. Astfel, sub motoul "Părtași la viața Bisericii", vom încerca să aprofundăm sensul apartenenței noastre la marea familie a lui Dumnezeu, relațiile de comuniune care există între toți cei botezați și responsabilitatea care ne revine fiecăruia de a participa la binele Bisericii pe care o formăm împreună.

Împreună suntem Trupul lui Cristos

Unitatea, comuniunea și vitalitatea sunt dimensiuni esențiale și constitutive ale Bisericii. Toți creștinii, în virtutea botezului primit, sunt uniți cu Cristos și formează împreună Biserica sa, fiind chemați să participe în mod activ la viața și la misiunea sa. Acest lucru ni-l arată Sfântul Apostol Paul prin intermediul imaginii atât de sugestive a trupului:

Căci, după cum într-un singur trup sunt multe membre, însă nu toate membrele au aceeași funcție, tot așa noi, care suntem mulți, suntem un singur trup în Cristos și membre unii altora. Dar avem daruri diferite după harul care ne-a fost dat (Rom 12,4-6).

Fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului spre binele comun. [...] Așa cum trupul este unul și are multe membre, iar toate membrele trupului, deși sunt multe, formează un singur trup, tot la fel și Cristos. Căci noi toți am fost botezați într-un singur Duh spre a fi un [singur] trup... Dacă suferă un membru, toate membrele suferă împreună cu el, iar dacă este cinstit un membru, toate se bucură cu el. Voi sunteți trupul lui Cristos și membru fiecare în parte (1Cor 12,7.12-13.26-27).

Imaginea trupului pune în evidență, în primul rând, unitatea profundă care există în sânul comunității celor botezați: însuflețiți de Duhul Sfânt, toți participăm la viața divină a lui Cristos, formăm un singur trup și suntem membre unii altora. Este vorba despre o unitate atât de profundă și radicală, încât nu este posibil să ne gândim la un creștin fără a ne gândi imediat la relația de fraternitate care îl unește cu ceilalți botezați, cu întreaga comunitate creștină. În bisericile noastre cântăm atât de frumos: Toți formăm un singur trup și avem același Duh, Duhul Sfânt al dragostei. Această unitate pe care o formăm cu toții în jurul lui Cristos reprezintă fundamentul participării noastre la viața Bisericii, a comuniunii care există între noi și a misiunii pe care am primit-o: de a sluji acolo unde Dumnezeu ne cheamă pe fiecare. Astfel, fiecare dintre noi se poate întreba: Mă simt cu adevărat parte a Bisericii? Mă interesează binele ei? Cum trăiesc apartenența mea la Biserica lui Cristos? Dacă suntem membre unii altora, reușesc să cultiv comuniunea cu ceilalți credincioși? Cum particip la viața Bisericii?

De asemenea, imaginea trupului ne ajută să înțelegem că această unitate este a unui organism viu. Comunitatea creștină este formată din relații active și personale, prin intermediul cărora fiecare își definește identitatea creștină plecând de la ceea ce primește de la ceilalți și reușește să ofere celorlalți. Cuvintele Sfântului Paul ne vorbesc despre faptul că niciun botezat nu se poate confunda cu ceilalți și nici nu se poate stinge într-o masă anonimă. Dimpotrivă, fiecare are singularitatea și rolul său specific, un bagaj de daruri primite din partea Duhului Sfânt, pe care este chemat să le pună la dispoziția întregului trup, care este comunitatea: "fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului spre binele comun", "avem daruri diferite după harul care ne-a fost dat". Astfel, fiecare creștin poartă în sine și cu sine o inestimabilă valoare și un mare dar pe care este chemat să-l pună în slujba celorlalți pentru creșterea întregii comunități. Ne putem întreba din nou: Cum aș putea să pun în slujba Bisericii darurile pe care le-am primit? Cum pot fi util comunității din care fac parte? Ce mă împiedică să mă implic mai mult pentru binele comun?

Împreună suntem Biserica lui Cristos - această conștiință de apartenență să ne însuflețească și să ne ajute să punem în slujba celorlalți darurile pe care Dumnezeu ni le-a încredințat fiecăruia.

Împreună participăm la viața și misiunea Bisericii

În scrisoarea pastorală pe care am trimis-o anul trecut, la începutul anului liturgic, intitulată Împreună pe calea speranței, vorbeam despre chemarea Domnului care ne conduce să privim comunitățile noastre ca "laboratoare ale speranței" în care să se nască și să se alimenteze experiențe vii de trăire a credinței, de fraternitate și de implicare în ajutorarea semenilor. Este cu adevărat important să fie încurajate acele structuri, instrumente și itinerare capabile să ne ajute să ne simțim Biserică, familie a lui Dumnezeu, frați și surori în Cristos Domnul.

Plecând de la necesitatea și responsabilitatea de a ne implica împreună în viața Bisericii și de a participa la misiunea sa în lume, doresc să subliniez în continuare câteva modalități concrete pe care le avem la îndemână pentru ca fiecare să experimenteze bucuria de a fi un membru viu în Biserica lui Cristos.

Forța și bucuria celebrării euharistice

Biserica, trupul mistic al lui Cristos, înainte de toate, se reunește în rugăciune pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Înainte de a visa la o Biserică mai fidelă lui Cristos, de a împărtăși ideile noastre și de a asculta ceea ce Duhul Sfânt șoptește celorlalți spre binele tuturor, suntem îndemnați să ne regăsim împreună în celebrarea Sfintei Liturghii și a sacramentelor, în practicarea devoțiunilor și în manifestarea publică a credinței. Suntem chemați să învingem dificultățile cauzate de pandemie retrezind în noi dorința profundă de comuniune, care găsește în propria comunitate chipul Bisericii lui Cristos care știe să adore, să contemple și să înalțe cântări de laudă. Cu prudența necesară și cu respectarea normelor sanitare, să ne regăsim în jurul altarului lui Cristos pentru a hrăni credința noastră din izvorul nesecat al Euharistiei și pentru a putea crește astfel în comuniune, participare și misiune.

Valorizarea asociațiilor de laici și a organismelor de participare

Asociațiile de laici reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace prin intermediul cărora credincioșii au posibilitatea să participe la viața și la misiunea Bisericii. De aceea, este important ca acestea să fie promovate și încurajate, astfel încât să poată demara proiecte concrete care să dinamizeze viața comunităților noastre.

De asemenea, reiau îndemnul pe care l-am transmis în precedentele scrisori pastorale, cu privire la preocuparea de a încuraja activitatea caritabilă a Bisericii, chiar și prin crearea unor structuri permanente, cum ar fi "caritasurile parohiale". Acest lucru ne va ajuta să experimentăm și mai mult realitatea de a fi Biserică, adică o comunitate de frați.

Un rol deosebit în promovarea coresponsabilității în Biserică îl au organismele diecezane și parohiale de participare: Consiliul prezbiteral, Consiliul pastoral diecezan, Consiliul pastoral parohial, Consiliul pentru probleme economice. Este necesară valorizarea acestor structuri pentru a putea fi o Biserică cu adevărat sinodală, care știe să asculte inspirațiile Duhului Sfânt.

Participare la parcursul sinodal din Biserica noastră locală

Papa Francisc dorește ca până în luna august a anului 2022 toate diecezele să trăiască un parcurs de reflecție asupra modului în care Biserica răspunde la chemarea lui Dumnezeu și își îndeplinește misiunea. Astfel, prin glasul Sfântului Părinte, Biserica invită pe fiecare în parte - păstori, persoane consacrate, laici - să reflecteze asupra unei teme decisive pentru viața și misiunea ei pornind de la următoarele întrebări: Cum se realizează astăzi acest "a merge împreună" la diferite niveluri, permițând Bisericii să proclame evanghelia? Ce pași ne îndeamnă Duhul Sfânt să facem pentru a crește ca Biserică sinodală?

Vă invităm pe fiecare în parte să aprofundați aceste întrebări în familie, în grupurile parohiale, în comunitățile călugărești, în asociațiile bisericești etc., cu deschiderea de a-i asculta pe toți și de a discerne ceea ce Duhul vrea să spună Bisericii. Vă îndemnăm, în mod special, să participați la întâlnirile parohiale și diecezane ce vor fi propuse de-a lungul parcursul sinodal diecezan în dorința de a oferi oportunitatea de a asculta și de a fi ascultat, pentru a contribui la edificarea poporului lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt să ne călăuzească și să ne ajute ca fiecare dintre noi să putem da ce-i mai bun din noi participând la viața propriei comunități, cultivând sensul apartenenței la o unică viață eclezială, oferind propria contribuție prin ascultare și dialog.

Vă încredințez pe toți mijlocirii Sfintei Fecioare Maria, a Sfântului Iosif și a tuturor patronilor noștri cerești și vă urez, împreună cu Papa Francisc: "Drum bun împreună! Fie ca să putem fi pelerini îndrăgostiți de evanghelie, deschiși la surprizele Duhului Sfânt. Să nu pierdem ocaziile de har ale întâlnirii, ascultării reciproce, discernământului. Cu bucuria de a ști că, în timp ce îl căutăm pe Domnul, el este primul care ne vine în întâmpinare cu iubirea" (Papa Francisc, Predica la Liturghia de deschidere a Sinodului, 10 octombrie 2021).

Iași, 26 noiembrie 2021

Cu dragoste frățească,

† Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale episcopului de Iași sunt publicate în sectiunea: "Biblioteca" la pagina Documente episcopale.

* * *

ERCIS FM: Interviu cu PS Iosif Păuleț, despre noul an pastoral și despre scrisoarea pastorală "Părtași la viața Bisericii" (30 noiembrie)


 

lecturi: 1513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat