Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași

Miercuri, 17 noiembrie 2021, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT), a avut loc întâlnirea de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei Romano-Catolice Iași. Au participat PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, precum și alți 30 de membri.

Conform normelor canonice ale Bisericii Catolice, Consiliul Prezbiteral este format din preoți reprezentanți ai tuturor preoților din dieceză, ca "senat al episcopului", cu "datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, conform dreptului, pentru ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințată episcopului" (can. 495 § 1).

Întâlnirea s-a deschis cu o rugăciune de invocare a Duhului Sfânt, urmată de lectura Evangheliei zilei. După un scurt moment de reflecție personală, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe toți cei prezenți, exprimându-și recunoștința față de aportul pe care fiecare în parte și toți împreună îl oferă pentru binele Bisericii noastre locale. PS Petru Gherghel i-a felicitat pe cei prezenți pentru implicarea lor în activitatea pastorală și i-a încurajat în găsirea răspunsurilor adecvate nevoilor Bisericii de astăzi, care are nevoie înainte de toate de dinamism. La rândul său, PS Petru Sescu a mulțumit tuturor preoților pentru apropierea arătată și pentru susținerea în rugăciune, asigurându-i pe toți că va pune în slujba Bisericii toți talanții pe care i-a primit din partea lui Dumnezeu.

Ordinea de zi a reflectat în mare parte temele abordate la întâlnirile decanale, care s-au desfășurat în zilele de 25 octombrie și 8 noiembrie, precum și la întâlnirea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan, care s-a reunit sâmbătă, 13 noiembrie, la Roman. Astfel, părintele Egidiu Condac a vorbit despre prima fază a Sinodului Episcopilor, cea diecezană, care este deja în desfășurare. Sfântul Părinte Papa Francisc a dorit demararea unui parcurs sinodal complex în fiecare Biserică locală, astfel încât să fie ascultat și consultat întregul popor al lui Dumnezeu. Menirea Sinodului este aceea de a dezvolta în noi toți simțământul de apartenență la Biserica lui Cristos, întărirea comuniunii și sensibilizarea față de responsabilitatea misionară a tuturor creștinilor. În acest sens, vor fi organizate mai multe întâlniri la nivel parohial, decanal sau chiar diecezan, în cadrul cărora vor fi aprofundate tematicele Sinodului.

Pr. Daniel Iacobuț a prezentat cele mai sugestive concluzii ale chestionarului "Glasul tău în Biserică", precum și câteva dintre prioritățile și obiectivele pe care Dieceza de Iași și le poate fixa în viitorul apropiat. Participanții au apreciat munca depusă de membrii Secțiunii Pastorație din cadrul Episcopiei de Iași, considerând datele rezultate în urma chestionarului un bun punct de plecare în conceperea unui proiect pastoral diecezan multianual. Acest lucru sperăm să se realizeze începând cu anul pastoral 2022-2023.

În continuare, pr. Egidiu Condac a vorbit despre tema anului pastoral 2021-2022 în Dieceza de Iași. Amintind propunerile venite din partea preoților din parohii și cele înaintate de Consiliul Pastoral Diecezan, s-a ajuns la concluzia că este bine să se aprofundeze temele fundamentale propuse de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru Sinodul Episcopilor: comuniune, participare misiune.

Spre finalul întâlnirii au fost subliniate mai multe chestiuni care țin de bunul mers al activităților pastorale în Dieceza de Iași. Preoții au avut posibilitatea să vorbească despre dificultățile de ordin pastoral și administrativ pe care le întâlnesc în parohii. Au fost propuse unele inițiative menite să întărească fraternitatea sacerdotală, printre care organizarea de întâlniri de rugăciune lunare cu preoții din fiecare decanat. De asemenea, episcopul Diecezei de Iași a insistat asupra importanței adorației euharistice, cerându-le preoților ca aceasta să se organizeze în fiecare parohie cel puțin o dată pe săptămână.

În încheiere, PS Iosif Păuleț a mulțumit tuturor membrilor Consiliului Prezbiteral pentru slujirea și pentru toată implicarea lor spre binele Bisericii și al credincioșilor. O mulțumire specială i-a fost adresată pr. Felician Tiba pentru ospitalitate și pentru toată osteneala depusă în administrarea Centrului "Gaudium et Spes" și în gestionarea activităților care se desfășoară acolo.

Pr. Vasile Petrișor

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan (13 noiembrie 2021)


 

lecturi: 2098.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat