Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de toamnă a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 13 noiembrie 2021, în Aula "Preot Petru Albert" a Institutului Teologic Franciscan din Roman, cu începere de la ora 10.30. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activitățile pastorale în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice.

Consiliul este format din "credincioși creștini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici și membri ai institutelor de viață consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnați conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan". Astfel, sunt 19 membri de drept, care coordonează diferite oficii din cadrul diecezei; 11 preoți și 20 de laici aleși din cele 11 decanate ale diecezei; 5 reprezentanți ai unor asociații care activează în dieceză, 4 persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase și 10 membri aleși de episcopul diecezan.

Consiliul Pastoral actual a fost constituit pentru o perioadă de cinci ani, conform canoanelor din Dreptul Canonic și prescripțiilor Statutului promulgat de episcopul Iosif Păuleț. În urma restructurării decanatelor diecezei și a transferurilor de preoți, la începutul acestei luni au avut loc eliberări din funcție și numirea unor membri noi în CPD. Astfel, alături de episcopul diecezan Iosif Păuleț și de episcopul auxiliar Petru Sescu, au participat fizic la întâlnire 53 de preoți, persoane consacrate și laici.

A treia întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune condus de Preasfințitul Iosif Păuleț, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, din 24 aprilie 2021, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză, a prezentat ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale.

Având deja o experiență de 16 ani, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunitățile diecezei, oferind numeroase modalități de analiză și comunicare. Astfel, unii din membri CPD au oferit răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicație, iar toți cei prezenți și-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor șase ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii. Pentru a lăsa mai mult timp acestor dezbateri, au fost prezentate doar două teme.

Prima temă a fost prezentată de părintele Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii "Pastorație" din cadrul Curiei Episcopale de Iași, care a insistat asupra elaborării și implementării unui proiect pastoral unitar în Dieceza de Iași. După ce responsabilii oficiilor din această secțiune pastorală, în perioada 16-18 aprilie a.c., au participat la a doua întâlnire din cadrul proiectului de a iniția un asemenea plan pastoral, "început de secțiunea «Pastorație», dar deschis către întreaga dieceză", s-a elaborat un chestionar ce a fost trimis în parohiile diecezei și în mediul online, prin www.ercis.ro, s-au primit 2.335 de răspunsuri la acest chestionar (1987 răspunsuri primite în urma popularizării în parohii și 348 răspunsuri primite online prin intermediul www.ercis.ro), care au fost analizate, sintetizate și prezentate la diferite întruniri ale preoților și laicilor din Dieceza de Iași.

Printr-o prezentare amplă, părintele Daniel a făcut doar o introducere a proiectului "Elaborarea și implementarea planului pastoral unitar al Diecezei de Iași", arătând mai întâi cuprinsul raportului sondajului de opinie "Glasul tău în Biserică" și eșantionul respondenților. Apoi a prezentat pe scurt rezultatele obținute în urma sintezelor făcute, pe șase categorii de teme: trăirea credinței prin mărturisire, percepția credincioșilor față de Biserică și așteptările lor, percepția credincioșilor față de propria lor misiune în Biserică, familia creștină și Biserica, tinerii și Biserica, domenii de formare spre care trebuie să se îndrepte Biserica. Respondenții participanți la cercetare își au, în proporție majoritară, reședința pe teritoriul Diecezei de Iași (90,1% / eșantion 1987, respectiv 77,3% / grup 348). În majoritate, subiecții din ambele eșantioane sunt persoane laice (88,1%, respectiv 91,7%), dar în eșantionul mare (cel dirijat, cu 1987 respondenți), 7,9% sunt persoane consacrate și 4% preoți. În ceea ce privește statut marital, subiecții căsătoriți sunt reprezentați în proporție de 44,6%, (respectiv 57,7 în grupul de comparație), iar cei necăsătoriți de 43,2% (respectiv 33,8%), dar 8,1% din eșantionul principal sunt persoane văduve.

Analizând trăirea credinței prin mărturisire, s-au constatat nouă variabile: valorile inspirate de credință; influența credinței asupra deciziilor personale; percepția / raportarea la Dumnezeu; experiențele care duc la apropierea de Dumnezeu; percepția lui Isus Cristos; comportamentele / practicile care exprimă trăirea credinței; existența unui îndrumător spiritual; motivația care hrănește credința; credința în timpul pandemiei de coronavirus. Valorile inspirate de credință sunt: rugăciunea, răbdarea și fidelitatea. Se poate deduce că percepția vieții la credință este una restrictivă: să mă rog, să am răbdare, să suport/să fiu fidel/onest, dar se constată o slabă deschidere și dăruire spre aproapele (altruism, voluntariat, fraternitate). Percepția / raportarea la Dumnezeu este pozitivă în proporție majoritară, accentul cade pe un Dumnezeu iubitor, milostiv și atotputernic. Doar un sfert dintre respondenți au făcut referință la un Dumnezeu justițiar, care împarte dreptatea, sau la un Dumnezeu responsabil de răul din lume. Pentru credincioșii respondenți, Isus Cristos este Mântuitorul (60,7%), Fiul lui Dumnezeu (53,5%) și Prieten (29,2%). 83% dintre credincioși au răspuns că își trăiesc credința prin participarea duminica la Liturghie, 73,3% prin rugăciune, 63,9% primind Sfânta Împărtășanie și 56,6% mergând la Sfânta Spovadă. Se poate observa rodul muncii îndrumătorului spiritual și efectele grupurilor parohiale, căci aceste categorii de persoane sunt mai înclinate atât spre participarea la Sfânta Liturghie și spre practica sacramentală, cât și spre mărturisire, caritate și mărturia vieții prin exemplu personal. Participanții la studiu au avut posibilitatea de a răspunde deschis la întrebarea: "Care sunt experiențele care te apropie mai mult de Dumnezeu?" Răspunsurile au fost grupate în șase categorii: experiența trăirii fragilității umane și a momentelor fericite (de intervenție divină); Sfânta Liturghie și celelalte celebrări sacramentale; rugăciunea personală și comunitară; comunitatea Bisericii prin stilul și conținutul inițiativelor sale; viața de familie prin provocările și realizările ei; iubirea și grija față de aproapele. Din perspectiva pastorală, rezultatele obținute la chestionar privind trăirea credinței prin mărturisire aduc în atenție următoarele aspecte: rolul important al familiei, al grupurilor parohiale și al directorului spiritual în transmiterea credinței și în maturizarea credinței; practicile care exprimă trăirea credinței îmbracă în general o formă liturgico-sacramentală; o slabă deschidere spre transmiterea credinței prin mărturisire, caritate și exemplu personal.

Un alt capitol atent cercetat a fost percepția credincioșilor față de Biserică și așteptările lor. Analiza a fost realizată din perspectiva a șase variabile: reprezentarea Bisericii de către credincioși; așteptările credincioșilor de la Biserică; domeniile în care ei consideră ar trebui să fie mai prezentă Biserica locală; motivul/le care ar duce la îndepărtarea unui creștin de Biserică; percepția credincioșilor asupra preoților și persoanelor consacrate; numirea / identificarea evenimentelor diecezane care au avut un rol important în viața credincioșilor. Legat de acest subiect a fost abordată și tema percepției credincioșilor față de propria lor misiune în Biserică. Tema a fost abordată prin analiza următoarelor șase variabile: dorința credincioșilor de a se implica în Biserică; aprecierea nivelului/gradului în care laicii sunt încurajați să se implice în viața comunității creștine; elementele de atracție la Sfânta Liturghie; conținuturile de credință pe care credincioșii doresc să le aprofundeze; modalitatea prin care o comunitate parohială poate trăi dimensiunea misionară în viața de zi cu zi; rolul pe care activitatea caritativă îl are în misiunea comunității parohiale din care face parte.

Următoarele capitole de analiză au vizat familia și tinerii. "Familia creștină și Biserica" a fost verificată prin câteva elemente esențiale ale situației actuale: formarea insuficientă pentru viața de familie, educația copiilor și a tinerilor, dependențe (alcool, droguri, jocuri, pornografie etc.), momente de criză personală și de cuplu, divorțul, problemele economice, migrația, separarea, căsătoriile mixte, deschiderea față de viață, lipsa de însoțire din partea Bisericii, susținerea tinerilor în urmarea unei vocații, atenția față de persoanele vârstnice și necunoașterea metodelor naturale. Tema "Tinerii și Biserica" a fost analizată prin răspunsurile la patru întrebări: Cum contribuie credința la creșterea unui tânăr? Cum anume trăiesc tinerii credința? Ce poate oferi un tânăr Bisericii și comunității de care aparține? Care au fost dificultățile întâmpinate de tineri în perioada pandemiei? În final, au fost analizate domeniile de formare spre care trebuie să se îndrepte Biserica în timpurile actuale.

Vicarul episcopal al Secțiunii "Pastorație" a prezentat și câteva concluzii privind așteptările credincioșilor de la Biserică, pe care le-a sintetizat în șapte puncte: 1) O Biserică ce dorește să ajute, să sprijine, să aibă grijă de persoanele în nevoie (săraci, bolnavi, bătrâni), de persoanele în drumul lor de credință, de tinerele generații și de persoanele aflate în momente dificile sau de criză. 2) O Biserică vie, capabilă să se implice într-o manieră activă, responsabilă și atrăgătoare în viața societății, în viața comunității de credință (a parohiei), în viața de familie și în educarea copiilor și tinerilor. 3) O Biserică în stare permanentă de primire a oamenilor și de ieșire spre ceilalți, care dă dovadă de apropiere față de oameni și de Dumnezeu, de deschidere și empatie, primire, acceptare și înțelegere, răbdare, ascultare și prietenie, precum și de comunicare sinceră cu toate categoriile de persoane. 4) O Biserică fidelă naturii sale de familie a lui Dumnezeu și comunitate de valori prin: comuniunea cu Dumnezeu și adeziunea la Evanghelia lui Isus Cristos; credința hrănită de rugăciune; participarea la sacramente, în special la Sfânta Liturghie; reconcilierea, comuniunea și unitatea dintre membrii ei; iubirea trăită prin fapte de caritate. 5) O Biserică capabilă să ofere orientare și însoțire prin: atragerea diferitelor categorii de persoane pentru a se apropia de Dumnezeu; însoțire pe drumul de urmare a lui Cristos; formarea la rugăciune, meditație, viață spirituală; călăuzire spre speranța mântuirii. 6) O Biserică atentă la formarea și mărturia reprezentanților ei prin: grija față de formarea inițială și permanentă, respectul și recunoașterea valorii și sacrificiului acestora, corectarea unor comportamente neconforme cu Evanghelia și atenția față de modul de a celebra și a predica al păstorilor. 7) O Biserică capabilă de convertire și reînnoire prin: capacitatea de a-și adapta limbajul și stilul de activitate la oamenii de azi, un raport curajos și evanghelic cu lumea politică, transparență și corectitudine în gestionarea resurselor materiale, comunicare sinceră cu toate categoriile de persoane, oferirea de exemple și modele în trăirea vieții creștine și încurajarea dialogului ecumenic.

În urma acestei activități laborioase de a analiza cele 2.335 de seturi de răspunsuri la întrebările puse de echipa condusă de părintele Daniel Iacobuț, s-au cristalizat o viziune a conducerii Diecezei de Iași, concretizată printr-un program clar: Biserica locală de Iași își propune să fie tot mai mult o comunitate catolică misionară, înrădăcinată în Cristos, ancorată în realitate, aproape de oameni și angajată în mărturisirea credinței prin trăirea iubirii. De aici trebuie să pornească patru priorități însoțite de câte două obiective: 1) Formarea pentru creșterea în credință: a) formarea operatorilor pastorali (cateheți, animatori, consilii pastorale, preoți etc.); b) actualizarea catehezei de inițiere creștină. 2) Însoțire pastorală și comunitară: a) elaborarea de itinerarii de discernământ vocațional; b) însoțirea specifică în situațiile de criză. 3) Creșterea comuniunii ecleziale: a) întărirea simțului de apartenență la comunitatea parohială; b) întărirea relațiilor comunitare prin valorizarea carismelor. 4) Mărturia curajoasă și respectuoasă: a) încurajarea implicării active și respectuoase; b) trăirea în mod coerent cu bucurie și entuziasm a Evangheliei în mijlocul lumii.

Moderatorul întâlnirii a amintit apoi de evenimentul care a avut loc duminică, 17 octombrie 2021, când în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a deschis la nivel diecezan parcursul sinodal al Sinodului Episcopilor, care se va desfășura între anii 2021 și 2023, despre sinodalitatea Bisericii, având tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune". Pentru a înțelege mai bine această inițiativă care a început la nivelul Bisericii Universale duminică, 10 octombrie 2021, prin Sfânta Liturghie prezidată în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican de către Papa Francisc, a fost invitat să ne vorbească părintele Felix Roca sr., numit referent diecezan pentru Sinodul Episcopilor.

În expunerea sa, părintele Felix a prezentat trei seturi de idei: despre scopul acestui sinod, despre scopul procesului sinodal diecezan și despre itinerarul procesului sinodal în Dieceza de Iași. Mai întâi a fost explicată tema Celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune", care se va încheia în luna octombrie 2023. Constatând că scopul acestui sinod este de a oferi o oportunitate întregului popor al lui Dumnezeu de a discerne împreună calea prin care să devină o Biserică mai sinodală, au fost propuse două întrebări fundamentale: 1) Cum se realizează astăzi acest "a merge împreună" la diferite niveluri (de la nivelul local la cel universal), permițând Bisericii să proclame Evanghelia? 2) Ce pași ne îndeamnă Duhul să facem pentru a crește ca Biserică sinodală? În continuarea expunerii, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor a arătat care este scopul procesului sinodal diecezan vorbind despre o "fază de ascultare în Bisericile locale", care are loc prin promovarea unui amplu proces de consultare în perioada octombrie 2021 - august 2022. Pentru a sistematiza această activitate la nivel diecezan au fost conturate zece nuclee tematice: tovarăși de drum, ascultarea, luarea cuvântului, celebrarea, coresponsabili în misiune, dialogând în Biserică și în societate, cu celelalte confesiuni creștine, autoritate și participare, discernământ și decizie, formare pentru sinodalitate. Implementarea acestui proces sinodal în Dieceza de Iași se face prin multiple inițiative prin intermediul cărora să se realizeze această amplă consultare la nivel diecezan, distribuirea unor materiale de informare (broșuri, cărți, articole, situri internet etc.) și organizarea unor evenimente diecezane sau parohiale. Detalierea acestor idei a revenit tuturor participanților care au trebuit să analizeze ce anume ar trebui să facem în Biserica noastră locală pentru a crește în comuniune, participare și misiune (adică "a merge împreună").

După prezentările făcute de cei doi conferențiari, s-au organizat șase ateliere de lucru, în care s-au analizat patru chestiuni (1) Dintre toate rezultatele chestionarului, care v-a provocat cel mai mult la reflecție/meditație? De ce? 2) Care element din viziunea despre Biserică, precum și dintre prioritățile sale îl considerați cel mai important și urgent de aplicat? De ce? 3) Ce anume ar trebui să facem în Biserica noastră locală pentru a crește în comuniune, participare și misiune (adică "a merge împreună")? 4) Sugerați câteva teme pentru noul an pastoral 2021-2022.) și fiecare participant a putut să-și prezinte punctele de vedere, sugestiile și criticile constructive. O parte din sutele de răspunsuri la aceste întrebări au fost prezentate apoi în plen și sintetizate într-un proces verbal ce va fi înaintat Episcopului diecezan și Oficiilor care au propus aceste teme de interes eparhial. Câteva orientări au fost făcute atât de vicarul general Egidiu Condac, cât și de episcopul auxiliar Petru Sescu.

După 175 de minute de ascultare, analiză și expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a treia întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de Preasfințitul Iosif Păuleț, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la rugăciune și la agapa oferită de frații franciscani.

Pr. Alois Moraru,
secretar general CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Roman: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 2626.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat