Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve la Centrul "Gaudium et spes"

Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian a avut loc o frumoasă întâlnire cu persoane văduve din mai multe parohii ale diecezei.

Întâlnirea a debutat cu o conferință despre "Sărac, sărăcie și starea de văduvie", din perspectiva Congregației "Surorile Slujitoarele Săracilor" și a fondatorului, fer. Iacob Cusmano, prezentată de sr. Monica Gabor, de la Piatra Neamț. Prezența sorei Monica, care provine dintr-o congregație care îi are pe săraci în prim-plan, s-a înscris și în contextul mult mai larg al celebrării Zilei Mondiale a Săracilor, stabilită de Papa Francisc pentru penultima duminică din luna noiembrie, anul acesta celebrându-se duminică, 14 noiembrie.

"Atât de mult i-a iubit fondatorul nostru pe săraci, spunea sora, că ori de câte ori trebuia să scrie cuvântul «sărac» îl scria cu majusculă. Pentru el Isus era prezent în săraci așa cum era și în Euharistie. Săraci trebuiau respectați așa cum se respectă Euharistia", a spus sr. Monica.

A urmat apoi Sfânta Liturghie celebrată de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și organizatorul principal al întâlnirii. În cadrul predicii, pornind de la evanghelie, părintele ne-a îndemnat să nu ne facem dreptate singure, pentru că nedreptatea, ca și rugăciunea, este "strigătoare" la cer, "forțează" fortăreața cerului.

A urmat apoi un prânz surpriză, frumos pregătit și consistent, după care pr. Felician, pornind de la fragmentul din evanghelie cu "bănuțul văduvei", ne-a introdus în lumea atât de sensibilă a ceea ce înseamnă sărăcia și săracul, subliniind misiunea pe care o avem noi ca și creștine văduve, de a-l căuta noi pe sărac. "Adevăratul sărac, spunea părintele nu-și face publicitate. Noi trebuie să-l căutăm".

La final ne-am bucurat să-i avem printre noi pe IPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București, ca și pe proaspătul episcop auxiliar de Iași, PS Petru Sescu, care, după ce ne-au încurajat în vocația noastră, ne-au oferit binecuvântarea.

După o zi în care ne-am întâlnit, ne-am îmbogățit și ne-am împărtășit cu Isus din Euharistie, o vie mulțumire echipei organizatorice de la Centrul "Gaudium et spes" de la Traian, episcopilor noștri care ne au la suflet, văduvele fiind printre cele mai prezente la celebrările liturgice din parohii, și o mulțumire specială tuturor persoanelor participante.

Maria, Mama lui Isus, care la rândul ei a rămas văduvă, să ne binecuvânteze și să ducă Fiului ei rugăciunile noastre.

Maria Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 noiembrie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve la Centrul "Gaudium et spes"


 

lecturi: 4206.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat