Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Descrierea stemei episcopului Petru Sescu

Potrivit tradiției heraldice a Bisericii Catolice, stema unui episcop este în mod obișnuit compusă din:

- un scut, care poate să aibă diferite forme (dar în care se poate vedea mereu asemănarea cu un scut heraldic) și care conține simboluri preluate din idealuri personale sau din tradiții de familie, sau chiar cu referințe la propriul nume, mediul de viață și altele;

- o cruce procesională cu un braț transversal, de aur, pusă pe o lance de lemn, așezată vertical în spatele scutului;

- o pălărie de prelat (galero), cu cordoane cu 12 canafuri, atârnând câte 6 pe fiecare parte (așezate de sus în jos, în 1, 2, 3), toate de culoare verde;

- o bandă în partea de jos, cu extremitățile bifide, purtând motoul scris de obicei cu negru.

Interpretarea stemei și a devizei episcopale

SERVITE DOMINO IN LAETITIA
(din Ps 100,2)

Cuvintele alese de Mons. Petru Sescu ca moto sunt preluate din Psalmul 100, versetul 2 (Servite Domino in laetitia - "Slujiți Domnului cu bucurie"). Sunt doi termeni foarte puternici care se leagă admirabil: o slujire adevărată trebuie să fie făcută sub impulsul bucuriei. Bucuria adevărată, spunea Sfântul Francisc din Assisi (referindu-se la Iac 1,2), nu e separată de cruce, care ne descoperă infinita iubire a lui Dumnezeu pentru noi.

Stema este divizată în patru părți de crucea care stă la baza oricărei mărturii creștine autentice: "Departe de mine gândul de a mă lăuda cu altceva decât în crucea Domnului nostru Isus Cristos" (Gal 6,14).

Culoarea roșie de pe fondul stemei face referință la caritate și la sânge: iubirea nemărginită a Tatălui milostiv care îl trimite pe propriul Fiu pentru a-și vărsa sângele din iubire pentru oameni, dar și iubirea generoasă a creștinului manifestată prin sacrificiu până la martiriu.

Primul simbol din stemă este un soare cu monograma lui Cristos, IHS (Iesus Hominum Salvator). Este o referință la centralitatea lui Cristos, care este lumen gentium ("lumina neamurilor"), a cărui strălucire nu poate fi învinsă de întunericul lumii.

În partea dreaptă sus este monograma Sfintei Fecioare Maria, Mama Preotului veșnic și Regina Apostolilor. În partea dreaptă jos apare simbolul Sfintei Scripturi, cuvântul viu, care ni-l revelează pe Cristos, simbolizat prin cele două litere grecești, Α și Ω: "Eu sunt alfa și omega, cel care este, care era și care vine" (cf. Ap 1,8). Prezența Bibliei pe stemă se datorează și faptului că Mons. Petru s-a preocupat, pe când era formator la seminar, într-un mod mai aparte, de studiul Sfintei Scripturi. Nu putea lipsi trandafirul, care o reprezintă pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus, cea care a promis că va face să cadă din cer o ploaie de trandafiri, iar numirea episcopală din partea Vaticanului a sosit chiar în ziua morții acestei sfinte, la 30 septembrie.

Toate aceste patru simboluri apar în culoarea de fond a scutului, culoarea aurului, cel mai prețios metal, care este și simbolul primei virtuți teologale, credința. Așadar, prin credință primim cuvântul lui Dumnezeu și ne abandonăm mijlocirii lui Isus, a Mariei și a sfinților, reprezentați de Sfânta Tereza de Lisieux.

În spatele scutului se află crucea de aur, cu cinci pietre prețioase, de culoare roșie, simbolizând cele cinci răni ale lui Isus.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Explicația ritualului hirotonirii episcopale a Mons. Petru Sescu

ERCIS Media și ERCIS FM vor transmite evenimentul hirotonirii episcopale a Mons. Petru Sescu, preluat și pe TVR Iași, Angelus TV, Radio Maria și Maria TV

PS Iosif Păuleț: Hirotonirea episcopală a Mons. Petru Sescu - moment de sărbătoare pentru Dieceza de Iași

Comunicare: Mons. Petru Sescu va fi consacrat episcop la 11 noiembrie


 

lecturi: 2752.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat