Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Amintirile papei despre preotul care l-a botezat

Publicăm prefața Papei Francisc la cartea "L-am făcut creștin pe papa" ("Ho fatto cristiano il Papa"), biografia părintelui Enrico Pozzoli, misionarul salezian care la Buenos Aires în '36 l-a botezat pe Jorge Mario Bergoglio și i-a urmărit vocația până la noviciat. Textul lui Ferruccio Pallavera va fi prezentat în zilele următoare în diferite orașe italiene, prima întâlnire va fi la Asti la 10 la Seminarul din oraș.

La el [părintele Enrico Pozzoli] recurgeau toți cei care trăiau o problemă deosebită, având certitudinea că va face totul pentru a furniza un ajutor. Se recurgea la părintele Pozzoli și atunci când aveau nevoie de un sfat.

Părintele Pozzoli avea simțul realității. Și când se întâmpla ceva neobișnuit, avea un mod deosebit de a se exprima. Își ducea mâna în vârful capului și îl scărpina cu cele cinci degete, spunând "canastos...!" ["formidabil...!", n. trad.]. Acesta era unicul său gest de nerăbdare. Era un om înzestrat cu mare bun simț, pe care îl evidenția în multele sfaturi pe care le dădea oamenilor. Pentru aceasta era foarte apreciat de toți.

Petrecea ore și ore în confesional și în decursul anilor a devenit punctul de referință pentru toți salezienii din Buenos Aires și din comunitățile din împrejurimi. Același lucru îl făcea cu numeroși preoți diecezani. Mergea periodic să spovedească și surorile Mariei Ajutătoare. Era cu adevărat un mare duhovnic.

[După ce a decis să devină preot, primul căruia Jorge Mario Bergoglio i-a comunicat decizia sa de a intra în seminar a fost tatăl, în 1955]. Știam că el mă va înțelege mai mult decât mama mea. De fapt, s-a dovedit imediat entuziast. Mama mea nu a avut aceeași reacție. Mi-a răspuns că ar trebui să reflectez îndelung înainte de a asuma acea decizie, că ar fi fost mai bine pentru mine să termin universitatea și să iau licența.

[După doi ani Bergoglio a ajuns într-o gravă problemă de sănătate]. Era august 1957. Am început să simt înțepături la plămânul drept. Durerea nu înceta. Sănătatea mea s-a prăbușit, m-au dus de urgență la spital, eram foarte slăbit, până acolo încât nu puteam sta în picioare, m-au dus pe o targă [va risca să moară din cauza unei infecții pulmonare, i-au extirpat partea de sus a plămânului drept].

[Când Bergoglio i-a comunicat lui Pozzoli, salezian, că avea intenția să devină iezuit], părintele Pozzoli a fost de acord cu această decizie a mea și nu mi-a propus să intru la salezieni și nu la Societatea lui Isus. El a respectat mereu alegerea mea, nu era tipul de preot care făcea prozeliți. S-a informat și mi-a spus că iezuiții mă vor primi în seminarul lor în luna martie. Eram în noiembrie. A adăugat că nu era potrivit ca eu să rămân acasă acele patru luni. Aveam și necesitatea de a mă reabilita fizic, pentru că operația pe care am avut-o era foarte grea. Atunci s-a adresat superiorului său direct, inspectorul salezian din Buenos Aires, căruia i-a expus situația mea.

Papa Francisc

Biografia maestrului de credință părintele Enrico Pozzoli, realizată de Ferruccio Pallavera și publicată de Libreria Editrice Vaticana va fi prezentată la 10 noiembrie, la ora 18.00, la Asti în prezența episcopului Marco Praastaro. A doua întâlnire se va ține la Roma la 12 noiembrie la Universitatea Pontificală Urbaniană, la ora 18.30. Vor fi prezenți cardinalul Luis Antonio Tagle, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor; ministrul apărării, Lorenzo Guerini și părintele Angel Fernandez Artime, rector major al salezienilor. La 14 noiembrie întâlnirea va fi în Lombardia: prezentarea, la ora 15.00, va fi în prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, în biserica parohială din Senna Lodigiana. Ultima întâlnire, după două zile la Lodi, în episcopie, unde la 20.45 vor fi episcopul orașului Maurizio Malvestiti și directorul de la L'Osservatore Romano, Andrea Monda.

(După Vatican News, 7 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 788.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat