Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mâine la Manresa beatificarea a trei capucini catalani

Martiri ai persecuției religioase

de Carlo Calloni
postulator general al Fraților Minori Capucini

Climatul ostil Bisericii și episoade de persecuție au existat în Spania deja începând de la începuturile anilor '30 în regiunea Asturia. Însă cu izbucnirea războiului civil, persecuția împotriva Bisericii a devenit în țară mai amplă, sistematică și feroce.

La Manresa, în Catalonia, după 18 iulie 1936, persecuția împotriva preoților, călugărilor, călugărițelor, laicilor, a avut un început sângeros. După patru zile, la 22 iulie 1936 și cu puține zile înainte de uciderea celor trei frați capucini Benet de Santa Coloma de Gramenet, Josep Oriol da Barcellona și Domènec da Sant Pere de Ruidebitllets - care vor fi beatificați sâmbătă, 6 noiembrie, la ora 11.00, în Bazilica "Santa Maria de la Seu", la Manresa, de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, care-l reprezintă pe papa Francisc - conventul lor a fost ocupat, devastat și incendiat de milițienii marxiști și anarhici. Constrânși să se refugieze la rude și prieteni, cei trei frați capucini, în date diferite și în circumstanțe asemănătoare, au fost sechestrați, torturați și asasinați fără niciun proces.

Primul (înainte de voturi Josep Domènec i Bonet) s-a născut în satul Santa Coloma de Gramenet la 6 septembrie 1892 și a făcut Prima Împărtășanie la 30 mai 1903. Simțind chemarea la preoție în 1903 a intrat în seminarul mic din Barcelona. După câțiva ani vocația sa s-a definit mai bine ca o chemare la viața călugărească motiv pentru care a îmbrăcat rasa capucină la 18 februarie 1909 în noviciatul Provinciei Barcelona din Arenys de Mar și a depus primele voturi la 20 februarie 1910. A depus voturile solemne în conventul din Sarriá (Barcelona) la 23 februarie 1913 și a fost hirotonit preot la 29 mai 1915.

A trăit în cele două case de formare din Igualada și din Manresa, angajându-se de asemenea în slujirea predicării. La 6 august 1936 a fost capturat de milițienii care voiau ca să înjure, dar el a refuzat. Dus într-un loc aproape de Manresa numit La Culla, a fost măcelărit.

Josep Oriol (înainte de voturi: Jaume Barjau Martí) s-a născut la Barcelona la 25 iulie 1891. Familia era foarte creștină și înstărită. A primit Botezul la 28 iulie 1891 și la 7 iunie 1892 a primit sacramentul Mirului. A făcut Prima Împărtășanie la nouă ani. Din inițiativa fratelui său a intrat în seminarul din Barcelona, dar n-a trecut examenele din primul an; de aceea a încercat să învețe o meserie. Simțind atracție puternică pentru viața capucină, la 21 octombrie 1906 a început noviciatul, continuând după aceea formarea în conventul din Igualada și apoi în cel din Olot și din Sarrriá la Barcelona. A depus voturile solemne la 15 august 1911 și a fost hirotonit preot la 29 mai 1915. A predat liturgie, ebraică și istorie ecleziastică în colegiul teologic din Sarriá. În 1925 a fost destinat la conventul din Manresa și aici s-a dedicat predicării, slujirii Spovezii și direcțiunii spirituale.

La 24 iulie 1936, în timp ce ducea Împărtășania unei surori clarise, a fost găsit și arestat de milițieni. În aceeași seară a fost dus în afara orașului Manresa, a fost ucis cu gloanțe de pistol.

Domènec da Sant Pere de Ruidebitllets (înainte de voturi: Joan Romeu Candadell) s-a născut la 11 decembrie 1882 dintr-o familie de țărani. A primit Botezul la 17 decembrie 1882 și a fost miruit la 23 iulie același an. A făcut primele studii în școala din sat, însă parohul, văzând în el germenii vocației, l-a pregătit pentru intrarea în seminarul din Barcelona. Intrând acolo în 1897, a dus la îndeplinire cu succes studiile filozofico-teologice și a fost hirotonit preot la 25 mai 1907. Însă îl atrăgea viața călugărească franciscană și în anul următor, la 3 octombrie 1908, a intrat în noviciatul capucinilor. A depus voturile temporare la 4 octombrie 1909 și cele solemne la 4 octombrie 1912. În timpul perioadei de formare inițială s-a dedicat cu rod predicării și slujirii Spovezii. În 1913, a mers misionar în Costa Rica și Nicaragua, întorcându-se în Catalonia în 1930. A fost desemnat mai întâi la conventul din Sarriá, apoi la cel din Arenys de Mar și în sfârșit la cel din Manresa.

În noaptea de 27 iulie 1936, în timp ce se muta dintr-un loc în altul pentru siguranță mai mare, a fost arestat, bătut, torturat și împușcat în afara orașului Manresa.

Ritul de beatificare este mărturia vie a credinței celor trei noi fericiți, care spune și astăzi Bisericii și lumii necesitatea puternică și exigența vie a unei vestiri a Evangheliei și a unei evanghelizări care să ajungă și la realitățile mai dificile și complexe. Fidelitatea față de Evanghelia lui Cristos și față de propria stare de consacrați a permis noilor fericiți să fie acea sămânță care, căzând în pământ, aduce mult rod.

(După L'Osservatore Romano, 5 noiembrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 577.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat