Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă: Liturghie cu recviem pentru părinte Ioan Ciuraru, OFMConv.

Liturghia de înmormântare a pr. Ioan Ciuraru, OFMConv., decedat la 12 octombrie 2021, în spitalul din Perugia, Italia, a fost celebrată în Bazilica Inferioară "Sfântul Francisc" din Assisi, joi, 14 octombrie 2021. Pentru odihna sufletului părintelui răposat, în localitatea sa natală, Valea Seacă (BC) a fost celebrată o Liturghie cu recviem sâmbătă, 30 octombrie 2021, la ora 10.30, în Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", celebrarea fiind prezidată de pr. Egidiu Condac, vicar general, printre concelebranți fiind Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar nou-numit, și pr. Damian Patrașcu, ministru provincial.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, la ora 10.30, Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Valea Seacă (BC) a devenit locul de întâlnire a mai multor credincioși: localnici, frați franciscani, surori din diferite congregații și preoți ai diecezei. Prezența lor a fost motivată de invitația unui om; un om cunoscut personal de mulți, însă știut de și mai mulți doar din auzite, un om iubit de unii, însă neluat în seamă și chiar disprețuit de alții: Isus din Nazaret. Pe acest om noi îl mărturisim pe bună dreptate "Fiul lui Dumnezeu, unul-născut, (...) întrupat de la Duhul Sfânt, din Maria Fecioară (...), s-a răstignit pentru noi sub Ponțiu Pilat, a pătimit și s-a îngropat; a înviat a treia zi și șade de-a dreapta Tatălui...", de unde are să vie să-i judece pe cei vii și pe cei morți. Grație lui, a vieții, morții și învierii sale, cei prezenți nu au plâns asemenea celor deznădăjduiți, ci, cu încredere, l-au încredințat nemărginitei sale milostiviri pe părintele Ioan Ciuraru, OFMConv., care în ziua de 12 octombrie 2021, ora 11.10, a plecat din spitalul "Santa Maria della Misericordia" din Perugia, fără a mai zăbovi, direct spre casa Tatălui ceresc. Pe Cristos l-au cinstit, iar a lui moarte și înviere le-au celebrat prin Sfânta Liturghie prezidată de pr. Egidiu Condac, vicar general, alături de Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar nou-numit, pr. Damian Patrașcu, ministru provincial, și numeroși preoți.

Cuvântul de învățătură, ținut de pr. Ștefan Acatrinei, a dorit să călăuzească gândurile și rugăciunea participanților la celebrarea euharistică spre Cristos, care este același ieri, astăzi și întotdeauna (cf. Evr 13,8), privind spre Cristos ieri cu recunoștință, spre Cristos astăzi prin rugăciune și spre Cristos în veșnicie cu speranță.

Atenția s-a îndreptat mai întâi spre Cristos ieri, privind cu recunoștință spre trecut pentru binecuvântările revărsate cu îmbelșugare asupra fratelui nostru. Gratitudinea a luat în considerație, în primul rând, moartea ispășitoare și învierea dătătoare de viață a lui Isus Cristos care a murit și a înviat nu numai pentru toți, ci și pentru fiecare în parte, adică și pentru părintele Ioan. Mai mult, Isus l-a renăscut la o viață nouă prin botez, l-a hrănit la masa euharistică și l-a mângâiat de nenumărate ori și l-a vindecat prin sacramentul reconcilierii. Dumnezeu i-a dăruit 54 de ani de viață, dintre care 31 au fost oferiți de fr. Ioan cu generozitate slujirii Bisericii lui Cristos, în Ordinul Fraților Minori Conventuali, 24 ca preot, iar 8 ca ministru provincial. Dumnezeu l-a binecuvântat cu o credință profundă care l-a ajutat să rămână neclintit în slujire și să răzbată prin dificultățile inerente vieții de slujitor, chiar cu riscul de a-și periclita și șubrezi sănătatea; i-au plăcut și a iubit claritatea și coerența învățăturii Bisericii Catolice, a prețuit ceremoniile ei, a căror frumusețe o scotea în evidență prin calitățile sale muzicale.

Deoarece ne găseam în biserică nu atât pentru a vorbi de părintele Ioan, ci, mai degrabă, a vorbi pentru el, de "a pune o vorbă" pentru el, privirea a fost îndreptată imediat spre Cristos astăzi, pentru a se contempla prezentul prin intermediul rugăciunii și, drept urmare, s-a evidențiat importanța rugăciunii pentru cei răposați. Părintele Ioan s-a străduit, cu siguranță, să-l iubească pe Dumnezeu și aproapele, însă, asemenea oricăruia dintre noi, a făcut-o, probabil, într-un mod nedesăvârșit; adică e posibil ca datorită morții premature să nu fi ajuns încă la "omul desăvârșit" (Ef 4,13). Întrucât bucuria cerului poate fi gustată doar de cei care au ajuns "la măsura staturii plinătății lui Cristos" (Ef 4,13), s-a subliniat importanța oferirii jertfei Sfintei Liturghii, rugăciunea prin excelență, pentru realizarea acelei desăvârșiri, care să-l elibereze pe părintele Ioan de orice pedeapsă a păcatului.

În cele din urmă, contemplându-l pe Cristos în veșnicie, am fost invitați să ne gândim la locul nostru în veșnicie și dacă acesta va fi cu Domnul. Chiar când ne rugăm ca răposații să fie admiși la bucuria măririi veșnice, nu putem face abstracție de noi înșine. Fiecare înmormântare ne amintește cât de vulnerabili suntem, cât de subțire este vălul dintre timp și veșnicie, vălul ce desparte această lume de cea viitoare, vălul dintre prilejul convertirii și momentul judecății.

Celebrarea euharistică a fost urmată de un prohod ce a încheiat rugăciunea oferită pentru odihna sufletului părintelui Ioan.

Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?
Voi lua potirul mântuirii și voi invoca numele Domnului
(Ps 116,12-13).

Pr. Ștefan Acatrinei, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Valea Seacă: Liturghie cu recviem pentru părinte Ioan Ciuraru, OFMConv.

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Assisi: Funeraliile părintelui Ion Ciuraru, OFMConv.

A trecut la Domnul pr. Ion Ciuraru, OFMConv.


 

lecturi: 2285.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat