Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: 30 octombrie, aniversarea beatificării Fericitului Ieremia Valahul

În ziua de 30 octombrie 2021, frații capucini din România au sărbătorit, printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, împlinirea a 38 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul, fiu al plaiurilor moldave. Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă și un triduum solemn. Predicile din aceste trei zile de triduum au fost ținute de fr. Eugen Giurgică, OFMCap., având tema "Familia Fericitului Ieremia, un model de urmat pentru zilele noastre".

Celebrarea, la care au participat numeroși cinstitori ai Fericitului Ieremia, și la care au concelebrat circa 25 de preoți, a fost deschisă de o procesiune solemnă de la mănăstirea fraților capucini la biserica superioară a Sanctuarului "Fericitul Ieremia".

După salutul inițial al PS Petru Gherghel, fr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor aflați în sanctuar, cât și celor care erau alături prin intermediul mijloacelor de comunicare online.

În cuvântul său de învățătură, fr. Eugen Giugică a insistat asupra trăsăturilor biografice și sufletești ale Fericitului Ieremia, trăsături care l-au caracterizat, format și întărit pe concetățeanul nostru în formarea sa ca om, ca frate, ca sfânt. Fr. Eugen a scos în evidență, de asemenea, că aceste trăsături caracteristice i-au fost sădite în suflet de către familia sa, mai ales de către mama sa, Margareta.

La sfârșit, fr. Ciprian Vacaru, rectorul sanctuarului, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră prin mijlocirea Fericitului Ieremia, a mulțumit preoților prezenți, pelerinilor veniți, care au apelat cu încredere la mijlocirea acestui sfânt mijlocitor, cinstitorilor fericitului Ieremia din Onești și din localitățile învecinate, corului și tuturor acelora care s-au implicat, într-un fel sau altul la buna reușită a acestei sărbători.

Sfânta jertfă a fost însuflețită prin cântările liturgice ale corului Pax et Bonum, cor care anul acesta a împlinit 10 ani de la nașterea sa.

Ziua sărbătorii s-a încheiat la ora 18.30 printr-o Sfântă Liturghie de mulțumire, prin care custodele Fraților Capucini din Romania, fr. Leon Budău, alături de confrații capucini veniți din toate conventele, a adus laudă lui Dumnezeu pentru darul Fericitului Ieremia și pentru toți binefăcătorii sanctuarului și al fraților capucini.

Pace și bine!

Fr. Octavian Vacaru, OFMCap

*

"Ne întrebăm dacă fratele Ieremia a fost trimis de Providența divină la Napoli pentru a se sfinți sau pentru a-i sfinți pe alții. Pentru a se sfinți, ar fi fost îndeajuns să trăiască la școala părinților săi, în familia sa, care a fost o oază de viață creștină autentică și de iubire generoasă față de cei săraci. Însă Domnul a vrut aceasta în mod clar, l-a condus de mână la Napoli, pentru a sfinți cetatea prin exemplul său și să-l binecuvânteze prin harurile pe care i le dăruise din plin" (fr. Felice D'Onofrio, OFMCap).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Onești: Aniversarea beatificării Fericitului Ieremia Valahul


 

lecturi: 1047.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat