Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îl primește pe Moon. În colocvii speranța reconcilierii în Coreea

de Salvatore Cernuzio

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a deschis dimineața de întâlniri ale Papei Francisc terminată cu audiența acordată președintelui Statelor Unite, Joe Biden, și soției sale, Jill, la ora 12.00. Președintele sud-coreean catolic, la Roma pentru G20, a ajuns pe la 10.15 în Vatican. Cortegiul mașinilor prezidențiale a traversat Piața "Sfântul Petru" pentru a ajunge la Curtea "Sfântul Damasus", unde Moon - coborât din mașină împreună cu soția, în haină neagră cu un văl pentru a-i acoperi capul - a fost primit de Monseniorul Leonardo Sapienza, regent al Prefecturii Casei Pontificale.

Șeful de stat a fost însoțit după aceea a fost însoțit în Sala del Tronetto, unde a avut loc primul salut cu Papa Francisc. Cei doi au mers după aceea în Biblioteca Apostolică pentru colocviul privat, început la 10.25 și încheiat la 10.50. Colocviile au fost "cordiale", așa cum prezintă o notă difuzată de Sala de Presă vaticană, informând că "a fost exprimată satisfacția pentru relațiile bilaterale bune și pentru contribuția pozitivă pe care Biserica Catolică o oferă societății, relevând o asiduitate deosebită în promovarea dialogului și a reconcilierii între coreeni". În această privință, subliniază comunicatul, a fost împărtășită "speranța că angajarea comună și buna voință să favorizeze pacea și dezvoltarea în peninsula coreeană, susținute de solidaritate și de fraternitate".

După ce s-a terminat dialogul, s-a desfășurat salutul adresat delegației, compusă din cincisprezece membri. După aceea Moon l-a întâlnit pe secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, și pe subsecretarul pentru raporturile cu statele, Monseniorul Paul Richard Gallagher.

În momentul schimbului de daruri, Papa Francisc înmânat președintelui o medalie de bronz care reprezintă proiectul originar al lui Bernini pentru Piața "Sfântul Petru", precum și un exemplar al Mesajului pentru Ziua Mondială a Păcii 2021, Documentul despre Fraternitatea Umană semnat la Abu Dhabi, cartea editată de LEV despre Statio Orbis din 27 martie 2020. Președintele la rândul său a oferit o cruce realizată din sârmă ghimpată care provine din zona demilitarizată la granița cu Coreea de Nord. Un "simbol de pace", afirmă descrierea, unde se citește că au fost realizate 136 de cruci egale, "ținând cont că sunt 68 de ani de diviziune teritorială de fiecare parte".

Președintele Moon a fost deja primit în audiență de Papa Francisc la 18 octombrie 2018. Atunci întâlnirea a durat aproape o oră, numai 35 de minute colocviul privat centrat pe contribuția pozitivă a Bisericii din Coreea în domeniul social, educativ și sanitar, pe aprecierea pentru angajarea "în favorizarea oricărei inițiative utile care să permită depășirea tensiunilor care mai există în peninsula coreeană, pentru a deschide o nouă perioadă de pace și de dezvoltare".

Climatul general, în urmă cu patru ani, a fost cordial și destins, așa cum prezenta Sala de Presă vaticană, și Moon s-a prezentat la papa "ca șef de stat coreean" dar mai ales drept "catolic": "Numele meu de botez este Timotei și este o onoare să vă întâlnesc", a spus el. În timp ce, luându-și rămas bun de la pontif, a adăugat: "Dumneavoastră nu sunteți numai conducătorul Bisericii catolice, ci un învățător pentru omenire". Imediat după aceea șeful de stat l-a întâlnit pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, care cu o zi înainte celebrase o Liturghie pentru pace în Coreea în Bazilica "Sfântul Petru".

Cu acea ocazie, în afară de unele daruri (între care o sculptură cu fața lui Isus), președintele i-a înmânat pontifului o invitație verbală a liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru ca pontiful să viziteze Pyongyang. Agenția de presă coreeană YonHap News prezenta atunci că papa a exprimat disponibilitatea sa de a vizita Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean confirma știrea precum și secretarul de stat, Pietro Parolin, întâlnindu-i în acea zi pe jurnaliști la un eveniment, explica faptul că din partea papei "a fost exprimată o disponibilitate de a merge, însă o călătorie de acest gen are nevoie de o analizare serioasă și de o pregătire serioasă". O eventuală vizită a pontifului în nordul peninsulei asiatice (Papa Francisc fusese deja la Seul în august 2014), sublinia Parolin, ar fi o "contribuție fundamentală" pentru a susține "procesul de pacificare și de denuclearizare". În orice caz, clarifica secretarul de stat, trebuia "așteptat ca să se formalizeze această invitație": "Odată ce se va începe să se gândească serios la posibilitatea acestei călătorii, va trebui să se gândească chiar dacă vor trebui să fie cerute unele condiții pentru a o putea realiza".

Problema unei călătorii ipotetice a pontifului în Coreea a reieșit din nou în zilele trecute, după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării, Lee Jong-joo, a declarat într-o conferință de presă că o eventuală vizită a papei la Pyongyang "dacă se va concretiza, va contribui în mod însemnat la construirea păcii în peninsula coreeană". Pentru acest motiv, adăuga purtătorul de cuvânt, "am menținut o poziție aptă să furnizeze sprijin pentru a realiza vizita dacă discuțiile corelate vor face progrese".

(După Vatican News, 29 octombrie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 587.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat