Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hirotonirea episcopală a Mons. Petru Sescu - moment de sărbătoare pentru Dieceza de Iași

În ziua de 30 septembrie 2021, în comemorarea Sfântului Ieronim, preot și învățător al Bisericii, Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a făcut un mare dar, alegându-l și numindu-l pe Mons. Petru Sescu, fiu al Bisericii noastre locale, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, atribuindu-i scaunul episcopal titular de Murcona. Ne bucurăm și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru grija deosebită pe care o arată față de poporul său, trimițându-i păstori dispuși să slujească cu bucurie în mijlocul fraților lor.

Amoris officium pascere dominicum gregem ("A paște turma Domnului este o slujire de iubire"), spunea Sfântul Augustin. Într-adevăr, păstorirea poporului lui Dumnezeu este o nobilă misiune încredințată de Dumnezeu celor pe care el îi alege, care trebuie împlinită cu multă iubire și responsabilitate. Suferința și nenumăratele preocupări ale oamenilor, mai ales în această perioadă delicată pe care lumea întreagă o traversează, ne interpelează și cer Bisericii să-și exercite cu generozitate misiunea de mamă iubitoare, atentă și grijulie, capabilă să ofere motive de speranță, devenind ea însăși "locul milostivirii gratuite, unde toți pot să se simtă primiți, iubiți, iertați și încurajați să trăiască viața frumoasă a evangheliei" (EG 114).

În acest sens, mă bucur nespus că Mons. Petru Sescu și-a dorit mult să fie hirotonit episcop în comemorarea Sfântului Martin, episcop de Tours. Așa cum știm, Sfântul Martin ne-a oferit un strălucit exemplu de slujire și de iubire necondiționate, mai ales prin grija față de cei aflați în dificultate din cauza lipsei, a sărăciei, a suferinței. Cred cu tărie că această alegere din partea noului nostru episcop auxiliar de a primi plinătatea preoției chiar în ziua memoriei Sfântului Martin reprezintă un adevărat program de slujire, care se concentrează în mod special asupra atenției față de cei care suferă și care au nevoie de ajutorul și sprijinul nostru. Mantia împărțită de Sfântul Martin cu cerșetorul care suferea de frig să fie un imbold și un semn al iubirii și al grijii Bisericii, care îi primește pe toți fiii ei sub mantia sa de mamă.

Sfințiile Voastre, dragi persoane consacrate,
iubiți credincioși ai Diecezei de Iași,

Ziua de 11 noiembrie 2021 este cu adevărat o zi importantă și binecuvântată pentru dieceza noastră. De aceea, doresc să vă adresez tuturor o caldă invitație de a-l însoți pe Mons. Petru Sescu cu rugăciunile și cu dragostea noastră fraternă. Întreaga noastră comunitate de credință este chemată să trăiască acest moment eclezial cu un puternic sentiment de bucurie și recunoștință, de smerenie și rugăciune.

În acest sens, îi îndemn pe părinții parohi să facă în așa fel încât în fiecare comunitate parohială, în perioada 3-11 noiembrie, să se înalțe spre Dumnezeu rugăciuni speciale pentru noul episcop auxiliar ales al Diecezei de Iași, mai ales prin formularea, în cadrul rugăciunii credincioșilor de la fiecare Sfântă Liturghie, a unei intenții pentru Mons. Petru Sescu, ca Domnul să-l însoțească și să-l inspire în noua misiune care i-a fost încredințată.

Având în vedere situația delicată prin care trece țara noastră, celebrarea hirotonirii episcopale de pe 11 noiembrie va fi organizată cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție și protecție primite din partea autorităților competente. Astfel, în interiorul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași vor intra episcopii, preoții și o parte dintre credincioși. Ceilalți credincioși vor putea participa la celebrare în curtea catedralei. De asemenea, cei care nu se vor putea deplasa la Iași vor putea urmări Sfânta Liturghie de hirotonire episcopală prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă (ERCIS FM, ERCIS Media, TVR Iași etc.).

Îi mulțumim Domnului pentru toate darurile pe care ni le oferă și îl rugăm să ne ajute, așa cum ne îndeamnă Sfântul Părinte Papa Francisc, să mergem împreună pe calea comuniunii, a participării și a misiunii.

Cu bucurie în Domnul,

† Iosif Păuleț
episcop de Iași

Comunicare: Mons. Petru Sescu va fi consacrat episcop la 11 noiembrie 2021

Papa Francisc a numit un episcop auxiliar pentru Dieceza de Iași: Mons. Petru Sescu


 

lecturi: 4071.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat